Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā uzlabot miega kvalitāti?

Gadsimtiem ilgi miegs mums šķita pašsaprotama lieta, un mums bija ierobežota izpratne par to, kā tas ietekmē mūsu ķermeni un veselību. Pateicoties zinātnes sasniegumiem, šodien mēs zinām, cik svarīgs ir miegs. Kamēr mēs guļam, mūsu organisms strauji atjaunojas un atveseļojas, tāpēc miegs ir nepieciešams izdzīvošanai, līdzīgi kā ēdiens un ūdens.

Nepietiekams miegs ietekmē mūsu fizisko, garīgo un emocionālo labsajūtu. Kā arī izraisa sliktu koncentrēšanās līmeni, vāju spriestspēju, lēnu reakciju, garastāvokļa svārstības, svara pieaugumu un zemu dzīves kvalitāti - nav brīnums, ka mēs pastāvīgi meklējam veidus, kā uzlabot miega kvalitāti.

Apskatīsim padomus, kā, piemēram, gultas matrači un to jauna iegāde var uzlabot Jūsu miega kvalitāti. Kā arī online veikalā prof.lv pieejami 90+ dažādi gultas matrači.

1. Ievērojiet grafiku

Viens no svarīgākajiem veidiem, kā uzlabot savu miegu, ir noteikt gulētiešanas laiku. Dažkārt tas ne vienmēr ir iespējams, tomēr, ja patiesi vēlaties pārveidot savu miegu, grafika ievērošana ir pareizais ceļš. Ir pierādīts, ka pastāvīga miega grafika ievērošana uzlabo miega kvalitāti un samazina iespēju saslimt ar vielmaiņas slimībām.

2. Noskaidrojiet, cik daudz miega Jums nepieciešams

Neatkarīgi no tā, vai Jūs varat justies lieliski ar 7 stundām miega, vai arī Jums nepieciešamas 9 stundas, vēl viena atslēga uz labāku miegu ir zināt, kas Jūsu organismam ir vispiemērotākais. Mūsu vajadzības pēc miega mainās pieaugot, vidēji pieaugušajiem ir nepieciešamas 7 - 9 stundas miega.

Arī dzimums ietekmē vajadzību pēc miega. Sievietēm vidēji nepieciešams vairāk miega nekā vīriešiem. Pētījumi liecina, ka sievietes katru nakti guļ vidēji par 11 minūtēm ilgāk nekā vīrieši. Sievietes biežāk nekā vīrieši snauž un vairāk laika pavada dziļā miegā.

3. Uzturiet istabu vēsu

Ja pamanāt, ka vēsā telpā guļat labāk, Jums ir taisnība. Gan istabas, gan ķermeņa temperatūra palīdz regulēt miegu. Jūsu ķermeņa temperatūra pazeminās naktī, un gulēšana vēsākā telpā palīdzēs uzturēt zemu temperatūru.

4. Veiciet vingrinājumus

Ja vēlaties dzīvot veselīgāku dzīvesveidu un uzlabot savu miegu, ļoti svarīgi ir regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Ir pierādīts, ka regulāras fiziskās aktivitātes ir viens no labākajiem zinātniski pamatotajiem veidiem, kā uzlabot miegu - tās mazina bezmiegu un saīsina laiku, kas nepieciešams, lai aizmigtu. Lai gan fiziskās aktivitātes ir svarīgas miegam, izvairieties no pārāk intensīviem un nogurdinošiem vingrinājumiem pirms gulētiešanas. Intensīvai fiziskai slodzei var būt pretējs efekts.

5. Izvairieties no dažu medikamentu lietošanas pirms gulētiešanas

Daudzi no mums pirms gulētiešanas lieto medikamentus. Lai gan daži no tiem, piemēram, miega līdzekļi un uztura bagātinātāji, ir paredzēti miega atvieglošanai, daži nepieciešamie medikamenti var traucēt miegu un radīt nemiera sajūtu.

6. Gaisma

Gan tumsa, gan gaisma ir galvenie faktori, lai labi izgulētos. Gaisma palīdz regulēt diennakts ritmu, palielina dienas enerģiju un pagarina miega laiku. Saules gaismas iedarbība agri no rīta un vāja gaisma vakarā palīdz mūsu ķermenim pāriet miega un nomoda ciklā.

7. Ierobežojiet gulēšanu dienas laikā

Snaudiens ir lielisks veids, kā atjaunot spēkus, ja esat noguris vai iepriekšējā naktī neesat pietiekami izgulējies. Tomēr snaudienu var būt pārāk daudz. Pētījumi liecina, ka snaudiens, kas ilgāks par 30 minūtēm, ietekmē miega kvalitāti vēlāk naktī.

8. Lasiet drukātu grāmatu

Kad ir pienācis laiks doties gulēt, var būt grūti nomierināt savas domas. Viens no labākajiem veidiem, kā nomierināt domas pirms gulētiešanas, ir lasīt drukātu grāmatu. Tā vietā, lai noskatītos jaunāko TV raidījumu, paņemiet grāmatu.

9. Bloķējiet zilo gaismu

Tā kā lielāko daļu dzīves mēs pavadām pie ekrāniem, mēs nepārtraukti uzņemam zilo gaismu. Lai gan no rīta zilā gaisma ir noderīga, lai palīdzētu mums pamosties, naktī tai ir pretējs efekts. Zilā gaisma, ko izstaro ekrāni, kavē melatonīna veidošanos.

 10. Ēdiet pareizu pārtiku

Noteiktu pārtikas produktu, piemēram, dzērienu ar kofeīnu un pikantu ēdienu ēšana pirms gulētiešanas var kavēt miegu un izraisīt kuņģa problēmas. Ir pierādīts, ka kofeīna lietošana līdz 6 stundām pirms gulētiešanas traucē miega režīmu.

 11. Iegādājieties jaunu matraci

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā nodrošināt labāku miegu, ir jauns matracis gultai. Jūsu ķermeņa tipam un miega stāvoklim nepiemērots matracis var atnēmts labu miegu. Turklāt ir novērots, ka jauns matracis spēj samazināt muguras un plecu sāpes un par 60 % uzlabo miega kvalitāti.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti