Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kādas ikdienas vajadzības liek cilvēkiem aizņemties?

Viena no mūsdienu kreditēšanas tendencēm rāda, ka privātpersonas arvien vairāk aizņemas dažādām patēriņa vajadzībām. Tas nozīmē, ka cilvēki itin bieži izvēlas izmantot pakalpojumus vai iegādāties preces uzreiz, bet maksāt par tām vēlāk vai ilgākā laika posmā. Latvijas Bankas Kredītu reģistra dati rāda, ka neliels, bet stabils pieaugums Latvijā ir manāms patēriņa kredītu izsniegšanas jomā – salīdzinot 2016. gada 4. ceturksni ar šī paša gada 3. ceturksni, patēriņu kredītu skaits pieaudzis par 1.3 procentiem. Bigbank Latvija vadītājs Artis Bērziņš norāda: “Arī mūsu bankā redzam stabilu pieaugumu patēriņa kredītu popularitātei – salīdzinot 2016. un 2015. gadā izsniegto patēriņa kredītu apjomu, redzam, ka kopējā izsniegtā summa mūsu bankas ietvaros palielinājusies par 18 procentiem”.

Patēriņa kredīti – populārākais aizņēmumu veids

Lielākoties patēriņa kredīti ir pieprasīti starp cilvēkiem 25 līdz 45 gadu vecuma grupā – viņiem ir gan aktīvāks dzīvesveids, gan arī dinamiskāki ienākumi. Savukārt vecāka gada gājuma cilvēki nepieciešamajām lietām biežāk izvēlas krāt. Bigbank Latvija vadītājs Artis Bērziņš secina: “Tas ir skaidrojams ar dažādu paaudžu uzskatiem un attieksmi pret finansēm. Apjomi, kādos tiek pieprasīti kredīti ikdienas vajadzībām, pārsvarā ir samērīgi arī ar ienākumu līmeni, taču, atbilstoši Latvijas Bankas Kredītu reģistra statistikai par 2016. gada 4. ceturksni, patēriņa kredīts ir visizplatītākais finanšu saistību veids, turklāt patēriņa kredītu izvēlas arvien vairāk cilvēku”.

Trīs dažādas situācijas, kad patēriņa kredīts var lieti noderēt

Iemesli, kādēļ cilvēki izvēlas aizņemties ikdienas vajadzībām, ir dažādi. Ja iepriekš lielākiem pirkumiem (piemēram, transportlīdzeklim, vasarnīcai, mēbeļu iekārtai) agrāk tika krāts, tad šobrīd cilvēki nereti izvēlas patēriņa kredītu, kas ļauj iztērētos līdzekļus atmaksāt vēlāk. “Savu pašreizējo automašīnu iegādājos, izmantojot patēriņa kredītu. Lai gan mazliet naudas biju iekrājusi, ar to nebija gana, bet jauna mašīna bija vajadzīga nekavējoties – iepriekšējā saplīsa, bet to remontēt izmaksāja pārāk dārgi. Internetā apskatīju daudzus piedāvājumus, un pieteicos vairākiem, taču tad pamanīju Bigbank piedāvājumu, un man izdevās saņemt zemāku aizdevuma likmi, nekā sākotnējos piedāvājumos no citām bankām,” stāsta biroja administratore Maija Rubene.

Tāpat patēriņa kredīts nereti tiek izmantots brīžos, kad nauda steidzami nepieciešama apjomīgāku darbu veikšanai. “Esmu patēriņa kredītu ņēmis vienu reizi – bija nepieciešams steidzami labot mājas jumtu. Tā kā jumta labošanas izmaksas sasniedza vairākus simtus eiro, aizņemšanās bija vienīgā iespēja. Pēc tam, pa daļām, atgriezu naudu, un jumta remonts vairs nebija tik traucējošs kopējam ikdienas budžetam,” savā pieredzē dalās Raitis Leonovičs.

Dažkārt cilvēki izmanto patēriņa kredītus arī savu zināšanu un prasmju attīstīšanai. Kā stāsta programmētājs Juris, viņam bija radusies vēlme un iespēja iziet kursus sen sapņotā jomā – fotografēšanā – pie augstas klases speciālista. Tā kā par kursiem viņš uzzinājis pēdējā brīdī, nauda uzreiz nav bijusi pieejama, tādēļ arī izvēle kritusi par labu patēriņa kredītam. Tiesa, līdz šim Juris ar kredītu izmantošanu nav aizrāvies – kredītā ņemta vien automašīna, bet visi maksājumi bijuši veikti laikus, tādēļ patēriņa kredīts Jurim piešķirts operatīvi.

Patēriņa kredīts pieejams dažādās formās

Šobrīd bankas un nebanku kreditētāji aizdevumu patēriņam piešķir dažādās formās. Pirmkārt, protams, pastāv klasisks patēriņa kredīts, kas tiek izsniegts uz noteiktu termiņu un jāatmaksā konkrētos maksājumos, par ko iepriekš abas puses vienojas līgumā. Šis ir ērts un pieejams kredīta veids, tāpēc – arī iecienītākais.

Ja nauda patēriņam ir nepieciešama tikai uz neilgu laiku, cilvēki bieži izvēlas ātros kredītus, tomēr šādā gadījumā nauda jāatgriež īsā termiņā, citādāk nākas maksāt ievērojamu summu par termiņa pagarināšanu. Arī pieejamais naudas apjoms ir salīdzinoši mazs.

Galvenais, ar ko cīnās gan kredītiestādes, gan to uzraugošās iestādes – daļa cilvēku cenšas patēriņa kredītu izmantot kādu citu finanšu problēmu risināšanai. Tādēļ ikviens, kas vēlas aizņemties naudu patēriņam – respektīvi, nenorādot, kādiem mērķiem nauda tiks izmantota – tiek rūpīgi pārbaudīts kredītdevējiem pieejamās parāda saistību datu bāzēs. Ja cilvēks ir pret savām finanšu saistībām izturējies godprātīgi, parasti nav grūtību saņemt aizdevumu no bankām. Izvēloties patēriņa kredītu, ir jānovērtē sava spēja sabalansēt esošos ienākumus pret sagaidāmajiem izdevumiem, tai skaitā kredītsaistībām.

Bigbank pakalpojumu klāstā – elastīgs patēriņa kredīts internetā

Bigbank AS ir banka, kas specializējas patēriņa kredītu izsniegšanā privātpersonām Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Somijā, Spānijā un Zviedrijā, kā arī piedāvā termiņnoguldījumus Vācijā, Austrijā un Nīderlandē. Bigbank AS Latvijā piedāvā patēriņa kredītus un termiņnoguldījumus.

Bigbank AS Latvijā piedāvā dažāda veida patēriņa kredītus, kas pieejami no 20 gadu vecuma. Atkarībā no tā, cik liela aizdevuma summa Jums ir nepieciešama, Jums ir jābūt stabiliem ienākumiem, kuru līmenis ir vismaz 270 vai 500 eiro pēc nodokļu nomaksas. Pārējo informāciju un nosacījumus, kas nepieciešami, lai izvērtētu Jūsu spēju atmaksāt kredītu, atradīsiet Bigbank AS Latvijas filiāles mājaslapā Bigbank.lv.

Iemesli aizņemties cilvēkiem ir dažādi, taču pats svarīgākais ir pirms kredīta ņemšanas vienmēr rūpīgi apdomāt savas iespējas naudu atmaksāt noteiktajos termiņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti