Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kādu diētu izvēlēties?

Daudzas sievietes gadiem meklē to īsto un pareizo diētu, kas kā burvju nūjiņa palīdzēs nomest visu lieko un pavērs durvis uz veselīgu un laimīgu dzīvi. Katrai diētai ir savi plusi un mīnusi - kas lieliski der vienai var nederēt citai. Pat tad kad esat atradusi savu ideālo diētu, var izrādīties, ka tā nesniedz cerētos rezultātus.

Šodien vārds “Diēta” ir kļuvis par sinonīmu vārdam “notievēt” un tam ir pamats - liekā svara problēma arī Latvijā kļūst arvien aktuālāka. Piemēram, Latvijā veiktie pētījumi liecina, ka tikai nedaudz virs 40% pieaugušo ir normāls svars; vecuma grupā virs 55 gadiem tikai 18% sieviešu ir normāls svars - 30% ir liekais svars, bet vairāk nekā 40% – aptaukošanās.

Labāko diētu meklējumi nekad nebeidzas un rodas arvien jaunas un jaunas diētas, kas visas kaut kādā veidā mūs ierobežo, lai palīdzētu mums ēst mazāk. Dažādu valstu dietologu un ārstu asociācijas regulāri publicē diētu reitingus un interesanti, ka dietologu ieskatā visneveselīgākās diētas bieži ir vispopulārākās gan vienkāršo iedzīvotāju, gan slavenību vidū. Vai tas nozīmē, ka vēlēšanās uzlabot savu izskatu mums ir svarīgāka par vēlēšanos saglabāt savu veselību?

Vidusjūras diēta

Nozares speciālisti jau vairākus gadu pēc kārtas Vidusjūras diētu nosauc kā veselībai visnekaitīgāko. Vidusjūras diēta ir sabalansēta, jo tajā netiek izslēgta kāda pārtikas produktu grupa un tai nav kontrindikāciju. Vidusjūras diēta drīzāk ir dzīvesveids nekā novājēšanas diēta.

Vidusjūras diētas plaši pierādīto pozitīvo veselības efektu dēļ to iesaka lietot dažādu hronisku slimību profilaksei. Neskaitāmi pētījumi pierāda šīs diētas principu efektivitāti sirds un asinsvadu, cukura diabēta un onkoloģisko saslimšanu risku mazināšanā.

Ievērojot Vidusjūras diētu ēdienu receptes ir vienkāršas, tiek izmantoti galvenokārt svaigi un neapstrādāti produkti, cepot tauki un sviests tiek aizstāti ar olīveļļu – tas ir veselīgs uzturs, kas dos gan enerģiju ikdienas aktivitātēm, gan saglabās jūsu veselību ilgtermiņā.

Detox diētas

Šo diētu esot ievērojuši: Nikija Mināža, Britnija Spīrsa …

Detox diētas ir diētas kuras sola veikt ķermeņa detoksikāciju, ādas stāvokļa un izskata uzlabošanu, vēdera uzpūšanās mazināšanu un svara zaudēšanu.

Detox diētu ieteiktie produkti bieži satur papildu kofeīnu guaranas vai yerba mate veidā, diurētiskas sastāvdaļas un caureju veicinošus līdzekļus. Tie var radīt iespaidu par svara zudumu un detoksikāciju, bet patiesībā no organisma mākslīgi tiek izvadīts ūdens. Turpmāks svara zudums, visticamāk, tiks panākts  ar ēšanas plānu, kura pamatā būs kaloriju deficīts. Ņemot vērā blakusparādību risku, piemēram, caureju, dehidratāciju, elektrolītu līdzsvara traucējumus, zarnu bojājumus un zinātnisku pierādījumu trūkumu detox diētas tiek uzskatītas par veselībai kaitīgām.

Fastings jeb intervāl badošanās

Šo diētu esot ievērojis Kriss Mārtins, apgalvojot, ka tā padarīja viņu radošāku un uzlaboja viņa balsi.

Fastings ir diēta kurā strikti noteikti ēšanas periodi, kuros var ēst visu ko vēlas mijas ar badošanās periodiem. Piemēram 6:1 - sešas dienas ēd un tad  24 neēd neko vai 8:16 – astoņas stundas dienā ēd un 16 badojas.

Badošanās, ja vien tā netiek pareizi pārvaldīta, var izraisīt koncentrēšanās trūkumu, nogurumu un garastāvokļa pasliktināšanos. Nav pierādījumu, ka šāda diēta padarītu jūs arī radošāku, un atkarībā no vecuma, veselības stāvokļa un dzīvesveida badošanās varētu būt pat bīstama jūsu veselībai. Ja vēlaties izmēģināt kādu badošanās diētu, ir svarīgi izvēlēties uz pierādījumiem balstītu uztura plānu un konsultēties ar savu ārstu vai dietologu, lai pārliecinātos, ka tas tiešām ir veselīgs un drošs.

Vegānu svaigēdāju diēta

Šo diētu esot ievērojuši: Gvineta Paltrova, Megana Foksa, Stings…

Diēta ir pieejama daudzās versijās, taču priekšnoteikums ir viens – jāēd svaigi, neapstrādāti produkti. Diēta tiek reklamēta kā līdzeklis pret aptaukošanos un citām slimībām.

Rūpīgi izplānota vegāniskā diēta, kas tiek papildināta ar nepieciešamajām uzturvielām un uztura bagātinātājiem, piemēram, B12 un D vitamīnu, var būt veselīga, taču tā negarantē svara zaudēšanu. Vegānu kūka joprojām ir kūka, vegānu sīrupi pievieno ēdienam cukuru, un vegānu pārtika bieži satur tādas pašas kalorijas kā pārtika, kas nav vegāniska. Šīs diētas ievērotāji varētu saskarties ar neaizvietojamo olbaltumvielu trūkumu, kas nav atrodamas augu valsts pārtikas produktos.

Ketogēnā jeb Keto diēta

Šo diētu esot ievērojuši: Kima Kardašjana, Kobe Braients, Lebrons Džeimss, Halle Berija, Gvineta Paltrova, Miks Džegers, Rihanna, Aleks Boldvins, Metjū Makkonijs, Toms Džounss …

Arī Keto diēta ir pieejama daudzās versijās, piemēram, Atkinsa diēta, Dikāna diēta vai Paleo diēta, bet galvenais uzsvars visās ir uz ļoti zemu ogļhidrātu daudzumu (aptuveni 20–50g dienā vai 5% no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma), salīdzinoši augsts tauku saturs, mērens olbaltumvielu saturs. Parasti tiek izslēgti graudaugi, piena produkti, pākšaugi, soja, lielākā daļa augļu un cieti saturošie dārzeņi.

Rūpīgi ārsta-dietologa plānota ketogēnā diēta var būt efektīva ārstēšanas metode cilvēkiem ar epilepsiju, bet tā nav burvju nūjiņa attiecībā uz svara zaudēšanu. Diēta darbojas tāpat kā jebkura cita, samazinot kopējās kalorijas un izslēdzot pārtikas produktus ar kuriem cilvēki mēdz pārēsties. Sākotnējās blakusparādības var būt nogurums, nomāktība, smadzeņu migla, palielināts izsalkums, miega problēmas, slikta dūša, gremošanas traucējumi, slikta elpa.

Cukuru izslēdzošās diētas

Šo diētu esot ievērojuši: Toms Henkss un Aleks Boldvins ...

Diētas, kas no uztura izslēdz visu veidu cukuru (un bieži vien arī visus citus ogļhidrātus).

Dietologi visā pasaulē mudinām samazināt cukuru daudzumu uzturā, jo cilvēki šodien kopumā patērē pārāk daudz cukura – galvenokārt saldināto gāzēto dzērienu veidā. Tomēr izslēgt no uztura visu cukuru nav ieteicams, jo tas nozīmētu arī tādu pārtikas produktu kā dārzeņi, augļi, piena produkti un rieksti izslēgšanu. Ogļhidrāti nodrošina mūsu organismu ar enerģiju un ogļhidrātus saturošie produkti ar nepieciešamajām šķiedrvielām, minerālvielām un vitamīniem. Pie tam, daži no šo diētu ieteiktajiem veselīgajiem cukura aizstājējiem, piemēram, agave, palmu cukurs vai medus, patiesībā ir tas pats cukurs, tikai citā formā.

Notievēšanas tabletes

Esot lietojuši: Kima Kardašjana, Sems Faijers …

Šo tablešu ražotāji apgalvo, ka tās lietojot jūsu ķermenis neuzsūks taukus vai “dedzinās” taukus vai arī tiks nomākta apetīte vai uzlabota vielmaiņa.

Diētas tabletes nekādā gadījumā nedrīkst lietot, iepriekš neapspriežoties ar savu ģimenes ārstu vai dietologu, jo pat reģistrētām zālēm, kas ir paredzētas svara samazināšanai un kuras tiek pārdotās tikai uzrādot recepti var būt nepatīkamas blakusparādības. Pērkot nezināma izcelsmes notievēšanas tabletes internetā jūs sevi pakļaujat nopietnam riskam, jo šie medikamenti visticamāk nav reģistrēti tieši tāpēc ka ir kaitīgi veselībai.

Ātrās diētas

Ātrās diētas ir visas tās diētas, kas sola svara samazināšanu dažu dienu vai nedēļu laikā. Parasti, sākot ēst normāli, svars atgriežas. Ja kaut kas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, ļoti iespējams, tā tiešām arī nav patiesība vai vismaz visa patiesība. Ja tomēr vēlaties izmēģināt kādu ātro diētu - prasiet pierādījumus par šo diētu rezultātiem ilgtermiņā. Vai reklāmā redzamie cilvēki tiešām ir samazinājuši savu svaru tieši ar šo diētu? Kā šis cilvēks izskatās pēc gada? Un pēc diviem? Noteikti konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai dietologu – kvalificētiem speciālistiem, kuriem reputācija ir svarīgāka par diētu reklamētāju piedāvāto atlīdzību.

Kad mēs sekojam kādai slavenībai, kas izskatās pasakaini, dzīvo šķietami brīnišķīgu dzīvi un stāsta mums, kā viņi ir ievērojuši jaunāko modes diētu – arī mums tā sāk likties vilinoša un mēs sākam domāt, ka varbūt tā ir tā ilgi gaidītā  burvju nūjiņa, kas izmainīs arī mūsu dzīvi! Patiesība ir tāda, ka lielākā daļa slavenību ir ļoti aizņemti profesionāļi, kurus apkalpo daudzu asistentu komanda - ēdienu gatavo profesionāli pavāri saskaņā ar profesionālu dietologu priekšrakstiem, viņus trenē profesionāli treneri, stilisti izvēlas drēbes, kosmetologi … visi kopā rūpējas, lai viņi vienmēr izskatītos pēc iespējas labāk.

Mums – ierindas cilvēkiem tā visa nav, tāpēc varbūt ir gudrāk nevis sekot dažādām modes diētām, bet problēmu gadījumā vispirms griezties pie sava ārsta? Pareizs un veselīgs uzturs noteikti ir vislabākā izvēle, lai mēs būtu veseli un justos enerģijas pilni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti