Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kafijas pupiņas. No audzēšanas līdz Tavai kafijas tasei

Aromātiskais, garšām piesātinātais un uzmundrinošais dzēriens, ko saucam par kafiju mūsdienās ir kļuvis par vienu no iecienītākajiem visā pasaulē. Garšas daudzveidība un veidi, kā kafiju baudīt ir tik dažādi, ka ikviens var atrast sev piemērotāko. Kā kafija tiek audzēta un kāds ir tās ceļš līdz nonākšanai mūsu tasītēs? Noskaidro raksta turpinājumā!

Kafijas vēsture – ļoti sena 

Tiek lēsts, ka aromātiskā dzēriena pirmssākumi ir meklējami Āfrikā, bet Eiropā tā nonāca 17. gadsimtā. Kafijas atklāšana ir bijusi nejaušība. Lai arī leģendas, kas apvītas ap šo dzērienu ir daudz, viena no ticamākajām ir par kādu kazu ganu Kaldi, kurš dzīvojis Kafas reģionā Etiopijā. Viņa ganāmpulks kļuvis ļoti aktīvs, tāpēc Kaldi pagaršoja kafijas koka augļus – sarkanās ogas, kas sniegušas enerģiju arī viņam. Sākotnēji kafijas pagatavošana ir bijusi gaužām elementāra – ogas tika aplietas ar karstu ūdeni, kā rezultātā ieguva dzērienu, ko mūsdienās tikai attāli varētu dēvēt par kafiju.

Kafijas audzēšana

Visbiežāk kafija tiek audzēta valstīs, kas atrodas tuvu ekvatoram. Labākos audzēšanas apstākļus spēj nodrošināt Āfrikas un Āzijas tropi un subtropi. Šobrīd par kafijas audzēšanas lielvalsti tiek uzskatīta Brazīlija. Kafijas sēšanai izmanto tikai dīgtspējīgas pupiņas, ko iegūst no jauniem kafijas kokiem. Kafijas pupiņas tiek iesētas siltumnīcai līdzīgā vietā, aptuveni 5 līdz 6 nedēļu laikā uzdīgst sēklas. Stādiem sasniedzot 30 līdz 50 centimetrus, tie tiek izstādīti plantācijās. Jāņem vērā, ka tie sāk nest augļus aptuveni tikai pēc 2 gadiem, taču gada laikā var saražot līdz pat pusotram tūkstotim pupiņu.

Pupiņu ievākšana

Kafijas ogu izteikti sarkanā krāsa atgādina ķiršus. Taču galvenā atšķirība ir tā, ka zem biezās mizas slēpjas sēklas jeb kafijas pupiņas. Vislabāk tās ir ievākt ar rokām, izvēloties tikai tikai gatavās. Pēcāk pupiņas tiek apstrādātas ar tā saucamo “mitro metodi”. Tās ievieto speciālajā tīrāmajā aparātā, kas atbrīvo pupiņas no apvalka. Pēcāk pupiņas rūpīgi mazgā un žāvē – daļu saulē, bet daļu ievieto šim mērķim paredzētā žāvēšanas aparātā. Šāds fermentācijas process sniedz iespēju baudīt ļoti kvalitatīvu, piesātinātu, bet garšas ziņā maigu kafiju.

Pupiņu grauzdēšana 

Grauzdēšana ir viens no svarīgākajiem procesiem, jo tā rezultātā pupiņas iegūst neskaitāmi daudz smalku garšu nianšu un unikālu aromātu. Pavisam var būt 10 dažādas grauzdēšanas pakāpes. Piemēram, grauzdējot tās viszemākajā temperatūrā jeb 195°C tiek iegūts skābens un viegls rauga aromāts. Savukārt vissarežģītākā ir 10. grauzdēšanas pakāpe 250°C temperatūrā. Ir jābūt gana prasmīgam, lai pupiņas nepārgrauzdētu, pretējā gadījumā tās vienkārši sadeg. 

Kvalitatīvas un labas kafijas pupiņas ir ovālas formas un bez jebkādiem defektiem. Ja tās jau ir melnā krāsā, tad skaitās pārgrauzdētas. No šādām pupiņām nebūs iespējams pagatavot baudāmu dzērienu. 

Kafijas pupiņas plašā un daudzveidīgā klāstā var iegādāties “Coffee Guru” internetveikalā. Pasūtot, piemēram, augstvērtīgās “Jura”, “Illy”, “LavAzza” kafijas pupiņas, tās ar piegādi var saņemt 1 līdz 2 darba dienu laikā vai tajā pašā dienā fiziskajā veikalā, kas atrodas T/C “Damme”. Ieskaties un izvēlies sev piemērotākās pupiņas – izsmalcinātai un gardai kafijai ik dienas!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kādas krāsas virtuves mēbeles izvēlēties?

Praktiska un komfortabla virtuve ir jebkura mājokļa būtiska sastāvdaļa neatkarīgi no tā, cik plaša ir virtuvei atvēlētā telpa. Ja labi izplānots, ergonomisks un funkcionāls virtuves iekārtojums ļ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti