Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kam pievērst uzmanību, ja kredīts kļuvis par vajadzību, nevis vēlmi?

2020. gadā pasaulē notiekošais ir mainījis daudzus mūsu paradumus un plānus, tostarp palielinājis Latvijas iedzīvotāju vēlmi uzkrāt naudu un rīkoties ar to atbildīgāk. Privātpersonu noguldījumu apjoms pirmajos trīs ceturkšņos Latvijas bankās palielinājies par 5,3% līdz 9,87 miljardiem eiro. Savukārt nebanku kreditētāju izsniegto patēriņa kredītu apjoms 2020. gadā ievērojami krities (Finanšu nozares asociācijas, Patērētāju Tiesību Aizsardzības centra dati).

Kredīts  –  katram otrajam

Kreditēšanas statistika liecina par to, ka gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā (15-74) gadi ir vismaz vienas kredītsaistības. Visbiežāk tās ir kredītkartes, patēriņa kredīti un overdrafti summā līdz 2000 eiro. Taču naudas ziņā lielākais apjoms ir hipotekārajiem kredītiem, par kuriem iedzīvotāji ir parādā vairāk nekā 4 miljardus eiro. Citiem mērķiem (patēriņa, auto u. c.) izsniegtie kredīti gan banku, gan nebanku sektorā veido mazāk nekā 2 miljardus eiro.

Pēdējā gada laikā novērots, ka banku sektora izsniegto kredītu (pārsvarā hipotekārie kredīti) apjoms praktiski nav mainījies. Taču cilvēki pat par 40% retāk vērsušies pēc kredīta pie nebanku sektora, kas parasti izsniedz īsa termiņa patēriņa kredītus. Šī tendence liecina par to, ka cilvēki arvien biežāk lēmumu par kredītsaistībām pieņem pārdomāti un nepieciešamības vadīti, nevis, ka kredīts ir spontāns lēmums jaunas automašīnas vai tehnikas iegādei.

Vai aizdevums patiešām ir pareizais solis?

Lai gan kredītam ir daudzas priekšrocības, piemēram, iespēja iegūt savu mājokli, preci vai pakalpojumu lietošanā nekavējoties, lēmumam par jaunām kredītsaistībām jābūt ļoti pārdomātam. Sevišķi svarīgi izvērtēt visus iespējamos riskus ir laikā, kad pasaulē nekas nav pašsaprotams un situācija regulāri mainās. Kredītsaistības ir ilgtermiņa lēmums, tāpēc nepieciešams arī ilgtermiņā būt pārliecinātam par savu spēju aizņemto atmaksāt.

Kredīts kā vienīgā iespēja

Saprotams, ka nereti aizdevums ir vienīgā iespēja, kā atrisināt savu situāciju – piemēram, automašīnas iegāde vai dzīvokļa ārkārtas remonts, veselības problēmas vai citi neplānoti tēriņi. Tomēr arī šajā situācijā rūpīgi jāizvērtē sava maksātspēja un, pats galvenais – jāsaprot, cik lielu summu mēnesī varēsi atmaksāt. Lai kredīts nekļūtu par nepanesamu nastu, speciālisti iesaka neuzņemties kredītmaksājumos maksāt vairāk par 20% no saviem ienākumiem. Ļoti svarīgi ir arī pievērst uzmanību ne tikai ikmēneša summai, bet arī noteiktajām procentu likmēm, kopējai atmaksas summai, termiņiem un pat nosacījumiem, kas notiek situācijā, ja maksājumu iznāk kavēt.

Kā Sortter var palīdzēt?

Tā kā finanšu tirgū ir pieejami neskaitāmi gan banku, gan nebanku aizdevēji un katrs no tiem piedāvā savus nosacījumus, ir viegli kļūdīties, izvēloties kreditoru. Lai palīdzētu Latvijas iedzīvotājiem veiksmīgāk atrast sev atbilstošāko, Somijas uzņēmums Sortter ir izveidojis vietni, kurā atrodams kredīta kalkulators. Kalkulatorā ievadot sev nepieciešamo summu un termiņu, gluži tāpat kā preču cenu salīdzināšanas portālos, iespējams vienuviet aplūkot visus potenciālos aizdevējus un viņu piedāvājumu galvenos nosacījumus. Somijā šis pakalpojums ik mēnesi piesaista vairākus desmitus tūkstošu cilvēku, kas interesējas par kredītiem vairāk nekā 80 miljonu apmērā.

Papildu kredītu salīdzināšanai, www.Sortter.com mājaslapā vienkopus ir atrodami dažādi skaidrojumi un ieteikumi kredītņēmējiem, kā arī regulāri tiek publicēti dažādi bloga tipa raksti, ar kuriem uzņēmums cenšas palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem orientēties finanšu pasaulē un ietaupīt naudu. Tā, piemēram, pēdējie bloga ieraksti bijuši par iespējām nopelnīt papildu naudu pandēmijas laikā, vienkāršām un lētām interjera uzlabošanas iespējām un kredītu apvienošanu.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti