Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāpēc bērniem ir svarīgi lasīt grāmatas?

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā, kad jau divgadnieki dažādas viedierīces pārzina brīžiem pat labāk nekā viņu vecāki, var likties, kā grāmatu lasīšana ir aizgājušā gadsimta paliekas. Arī laikā, kad visu nepieciešamo informāciju var atrast internetā gan rakstos, gan video formātā, nav brīnums, ka daži bērni grāmatu lasīšanu uzskata par nelietderīgu laika kavēkli. Un tik tiešām, kāpēc lasīt grāmatu, ja var noskatīties filmu? Tomēr grāmatu lasīšanai ir daudz un dažādu priekšrocību, kas palīdz gan skolā, gan bērna attīstībai, un šoreiz runa nav tikai par skolas obligāto literatūru. Tāpēc šoreiz aplūkosim dažus iemeslus, kāpēc bērniem ir svarīgi lasīt grāmatas.
  • Trenē atmiņu un uzlabo smadzeņu darbību

Grāmatu lasīšanu lielākoties visi uztver kā vienkāršu izklaidi vai veidu, kā atslēgties no ikdienas. Tomēr grāmatu lasīšana gan pieaugušajiem, gan bērniem trenē atmiņu un uzlabo smadzeņu darbību. Īpaši svarīgi tas ir skolas vecuma bērniem, kuriem skolā jāapgūst dažādi priekšmeti un jārisina dažādi uzdevumi. Tik vienkārša darbība kā grāmatu lasīšana mācību procesu spēj atvieglot. Lasot grāmatu, bērns domā līdzi un patur atmiņā galvenās sižeta līnijas. Laba ideja ir vecākiem lasīt kopā ar bērniem, arī mazākiem bērniem var lūgt izlasīto atstāstīt. Un nav svarīgi, vai grāmata tiek lasīta tradicionālajā formātā, var droši arī lasīt elektroniskās grāmatas.

  • Paplašina vārdu krājumu

Grāmatās tiek izmantoti gan dažādi tēlaini izteicieni un sinonīmi, līdz ar to, bērniem paplašinās vārdu krājums. Tāpat arī viņi spēj labāk noformulēt savu sakāmo. Šīs iemaņas palīdzēs ne tikai turpmākajā dzīvē, bet arī skolas solā, piemēram, rakstot domrakstus, esejas un sacerējumus. Grāmatu lasīšana arī ir labs palīgs savas dzimtās valodas apgūšanai. Arī mācoties kādu svešvalodu, bērnam ir vēlams sagādāt kādu vienkāršu grāmatu attiecīgajā valodā, jo tas palīdzēs apgūt jaunus vārdus un nostiprināt jau esošās zināšanas. Un grāmatas lasīšanai svešvalodā var droši ņemt palīgā vārdnīcu.

  • Uzlabo pareizrakstību

Tieši tāpāt kā grāmatas paplašina vārdu krājumu, tāpat arī grāmatu lasīšana uzlabo pareizrakstību. Kad bērns lasa, viņs koncentrējas uz katru vārdu, un tā, pat nemanot, viņš apgūst pareizrakstību. Redzot priekšā vārdu, viņš redz katru burtu, un iemācās izprast atšķirību starp dzirdētu vārdu un rakstību, jo, kā mēs visi zinām, rakstība reizēm atšķiras no izrunas.

  • Sniedz jaunas zināšanas

Bērnu literatūras izvēle ir ļoti daudzveidīga, īpaši, kad mūsdienās var iegādāties grāmatas internetā. Līdz ar to bērns, lasot grāmatas, ne tikai izklaidējas vai atpūšas, bet arī uzņem jaunas zināšanas. Un nevajag pat obligāti lasīt enciklopēdijas, arī daiļliteratūrā bieži vien tiek iekļauti dažādi fakti par pasauli, vietām un cilvēkiem. Un, jo vairāk grāmatu bērns izlasa, jo vairāk zināšanu nosēžas viņa prātā. Tieši tāpēc grāmatu lasīšana ārpus obligātās skolas literatūras, bērniem var kalpot kā lielisks palīgs mācībās. Grāmatas var bērniem sniegt arī zināšanas par dzīvi kā tādu, piemēram, kā atšķirt ļauno no labā. Piemēram, mazākiem bērniem pasakas ļoti labi pastāsta par morāles un ētikas normām.

  • Veicina iztēli un radošo domāšanu

Grāmatas spēj bērnus ievest pavisam citā pasaulē, savukārt, tas veicina bērnu iztēli un rosina radošo domāšanu. Grāmatu lasīšana arī var palīdzēt attīstīt loģisko un analītisko domāšanu, jo lasot grāmatas sižetu bērns ne tikai tam seko līdzi, bet arī var mēģināt izdomāt, kāds būs atrisinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti