Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāpēc kriptovalūtu cenas tik strauji krīt?

Trešdien bija vērojams kriptovalūtu vērtību kritums pēc īsa pieauguma nedēļas sākumā. Neskatoties uz pieaugošo tendenci, saskaņā ar vairākiem nozares ekspertiem, kriptovalūtu cenu kritums noteikti turpināsies tuvākajā pārskatāmajā periodā, jo makroekonomiskā nenoteiktība un kriptovalūtu uzņēmumu likviditātes problēmas turpina radīt spiedienu uz tirgu.

Trešdien Bitcoin cena atkal noslīdēja zem 20 000 ASV dolariem par vienību, kas ir par aptuveni 6% mazāk nekā iepriekšējās septiņās dienās. Arī Ethereum bija ievērojams kritums, noslīdot līdz aptuveni 960 dolāriem. Bitcoin kriptovalūtas vērtība šogad ļoti strauji ir samazinājusies par vairāk nekā 70% no tās rekordaugstā līmeņa 68 000 ASV dolāriem, kas tika sasniegts pagājušaā gada izskaņā.

Kriptovalūtu tirgū ir gaidāma nepastāvība, tāpēc, lai gan Bitcoin ir noslīdējis zem izšķirošā atbalsta līmeņa 20 000 ASV dolāriem, tas varētu ātri atkal pieaugt. Investoriem joprojām ir aktuāls būtisks jautājums: Vai kriptovalūtu tirgū ir redzamas atveseļošanās pazīmes, vai arī tā ir kārtējā viltus trauksme un tuvojošs vēršu slazds*.

*Vēršu slazds - Par vēršu, jeb buļļu slazdu sauc nepatiesus signālus, kas attiecas uz akciju, indeksa, kriptovalūtu vai cita vērtspapīra lejupslīdes tendenci, kas pēc pārliecinoša augšupejas apgriežas pretējā virzienā un pārkāpj iepriekšējo atbalsta līmeni. Šī kustība iesprosto tirgotājus vai investorus, kuri darbojas pēc pirkšanas signāla, un rada zaudējumus no iegūtajām garajām pozīcijām.

Ņemot vērā pastāvīgo makroekonomisko nenoteiktību, eksperti brīdina, ka ir redzamas pazīmes par vēršu slazdu un investoriem būtu jāievēro piesardzība. Viņi arī brīdina, ka Bitcoin un citu kriptovalūtu vērtības var kristies arī turpmāk.

Lai gan pēdējā laikā Bitcoin un Ethereum ir atguvušies no zemākajiem rādītājiem, attiecīgi, aptuveni 17 500 un 880 dolāru, kriptovalūtu finanšu kompānijas 'BCB Group' ārpusbiržas tirdzniecības vadītājs Ričards Ašers vēl nav pārliecināts, ka ir sasniegts kriptovalūtu zemākais punkts šim gadam sakot: “Lai gan mēs uzskatām, ka riska aktīvi strauji pieaugs tuvojoties gada beigām, mēs redzam arī to, ka riski vispirms ir novirzīti uz vēl vienu kriptovalūtu izpārdošanu. Plašāka riska klimats joprojām ir uz naža asmens”.

Kriptovalūtu tirgus atgūstas, bet vai tas tomēr ir tikai vēršu slazds?

Investori bieži piemin, ka kriptovalūtu sektoram vissliktākie laiki jau ir aiz muguras. Otrdien gan Bitcoin, gan Ethereum cenas turējās virs 20 000 ASV dolāriem, kas ir ievērojams pieaugums salīdzinājumā ar 15 mēnešu zemākajām vērtībām, kuras tās bija sasniegušas tikai divas nedēļas iepriekš.

Tomēr eksperti brīdina, ka situācija nebūt nav droša, ņemot vērā Ukrainā notiekošo konfliktu, procentu likmju pieaugumu, inflācijas pieaugumu un baumas par gaidāmo recesiju. Daudzi šonedēļ notikušo kriptovalūtu cenu pieaugumu apzīmē kā vēršu slazdus.

Pēc spēcīga kāpuma, kad akciju vai kriptovalūtas vērtība nokrītas zem iepriekšējā atbalsta līmeņa, tā atgriežas atpakaļ uz leju. Būtībā tas ir viltus signāls, kas maldina investorus, liekot tiem domāt, ka tirgus lejupslīde ir beigusies un tagad ir piemērots brīdis pirkšanai.

Pēc ekspertu domām, tuvāko nedēļu vai pat mēnešu laikā kriptovalūtu tirgus, iespējams, piedzīvos vēl vienu izpārdošanu. Saskaņā ar kriptovalūtas ekspertes un pedagoģes Vendijas O. teikto, Ethereum var nokrist līdz 750 ASV dolāriem, bet Bitcoin varētu sasniegt pat 10 000 ASV dolāru slieksni, savukārt riska investore Kavita Gupta sagaida, ka zemākā Bitcoin vērtība būs 14 000 un ethereum 500 ASV dolāri.

Pēc “Uphold” blokķēdes un kriptovalūtu izpētes vadītāja Martina Hiesboka teiktā, tam, vai Bitcoin saglabā savu cenu virs 20 000 dolāriem, ir mazāks sakars ar kriptovalūtām un vairāk ir saistīts ar vispārējo ģeopolitisko un makroekonomisko situāciju, kas, pēc viņa domām, tuvākajā nākotnē būtiski neuzlabosies. Nesenā korelācija starp akciju tirgiem un kriptovalūtu tirgu ir izraisījusi bīstamo aktīvu izpārdošanu visā pasaulē.

Trīs galvenās bažas, pēc Hiesboeck teiktā, ir karš Ukrainā, piegādes ķēdes pārprodukcija un inflācija. Bitcoin vēl nav pierādījis sevi kā inflācijas drošu patvērumu, par kādu to līdz to līdz šim uzskatīja tā lielākie atbalstītāji.

Vai tagad ir piemērots laiks kriptovalūtu iegādei?

Kriptovalūtu pirkšana ir riskanta par jebkuru cenu, nemaz nerunājot par tirgus lejupslīdi, kas var ilgt kādu laiku, jo kriptovalūtu tirgus ir nestabils un ļoti neparedzams.

Tomēr eksperti uzskata, ka tagad var būt piemērots brīdis ienākt kriptovalūtu tirgū, jo cenas ir zemākas nekā pēdējos gados, ja esat novērtējis savu riska toleranci un spējat pieņemt zaudējumus. Nav tādas lietas kā “īstais brīdi”, lai ienāktu tirgū, tāpēc pieņemiet cenu izmaiņas kā parasti un esiet gatavi vēl lielākam iespējamam kriptovalūtu cenu kritumam. Ja nevarat tikt galā ar pēkšņām tirgus svārstībām, kas dažkārt var sasniegt pat 15 un vairāk procentus 24 stundu periodā, neieguldiet kriptovalūtās.

Jums vajadzētu arī noteikt prioritātes citām naudas jomām, piemēram, ārkārtas fonda izveidei, augstu procentu parāda atmaksai un tradicionālā pensiju plāna iemaksai, pirms ieguldāt summu, ko nevēlaties vai nevarat atļauties zaudēt.

Finanšu eksperti iesaka pieturēties pie divām vispazīstamākajām kriptovalūtām – Bitcoin un Ethereum, un kriptovalūtās neieguldīt vairāk par 5% sava portfeļa. Tiek uzskatīts, ka Bitcoin un Ethereum sasniegumi un ilgtermiņa vērtības pieaugums, kā arī citi svarīgi aspekti, padara tos par spēcīgākiem ieguldījumiem.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti