Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kāpēc second-hand sieviešu apģērbi ir labākā izvēle?

Vides piesārņojums katru gadu pievērš ar vien vairāk mūsu uzmanību un nereti izraisa spraigas diskusijas. Arī apģērbu nozare būtiski ietekmē vidi, jo ražošanas process nav videi draudzīgs. Izvēloties lietotu apģērbu, mēs varam to mainīt. Lasi rakstu un uzzini vairāk par apģērbu ietekmi uz vidi un kādēļ second-hand sieviešu apģērbi ir must have tavā garderobē!

Vai lietoti apģērbi ir videi draudzīgāki? 

Izvēloties iegādāties lietotu apģērbu, netiek radīts pieprasījums apģērbu ražotājiem, līdz ar to apģērbs tiek ražots mazākos apmēros. Protams, viena kleita to neietekmēs, bet mainot domāšanu, var panākt daudz.

Pasaulē lielākā daļa apģērbu tiek ražoti no sintētiskajiem materiāliem, viens no biežāk dzirdētajiem ir poliesters, kas ir katra lētā apģērba sastāvdaļa. Tā ražošanā izmanto naftas pārstrādes produktus, kā arī ūdeni un enerģiju. Lai drēbes būtu pieejamas visās varavīksnes krāsās, mākslīgo audumu krāsošanas procesā tiek pievienoti smagie metāli un toksiski savienojumi.

Bet nebūtu pareizi apgalvot, ka dabīgo šķiedru ražošanā nekad netiek izmantotas ķīmiskas vielas vai tas neradītu piesārņojumu. Arī tirdzniecībai paredzētā dabīgo materiālu kādā no iegūšanas posmiem var tikt iesaistītas neorganiskas vielas:

  • Kokvilnas ražošanai vajadzīga labība un tās audzēšanā tiek izmantoti pesticīdi.
  • Vilna var tikt apstrādāta dabīgi ar rokām, taču tirdzniecībai paredzētās vilnas apstrādes procesā tiek izmantota ķīmiska gāze.
  • Zīda iegūšana un apstrāde ir sarežģītāks process, patērējot vairāk ūdens resursu un atstājot vairāk oglekļa pēdu nospiedumus atmosfērā, salīdzinot ar citiem dabiskajiem materiāliem.

Lai gan dabīgu materiālu ražošanas process nav 100% organisks, tas atstāj būtiski mazāku ietekmi uz vidi. Uzņēmi, kuri ražo kvalitatīvus apģērbus no dabīgajiem materiāliem parasti arī spēj nodrošināt cilvēcīgus apstākļus darbiniekiem, ko nevar teikt par lēto apģērbu līnijām.

Fast-fashion monstri 

Lielie apģērbu zīmoli kā piemēram H&M, Zara, Gap, ļauj iegādāties modernas drēbes par pieejamām cenām. Bet vai tas ir to vērts? Apģērbi sievietēm, vīriešiem un arī bērniem tiek ražoti lielās rūpnīcās Āzijā, kur pret darbiniekiem attieksme ir necilvēcīga, jāstrādā ir garas stundas un samaksa ir neadekvāti zema, citur tiek nodarbināti arī bērni.

Drēbes tiek ražotas neaptveramos daudzumos. Cilvēki nespēj iegādāties pat pusi no tām, kā arī nepaspēj drēbes novalkāt, jo veikalu plauktos jau pēc pāris nedēļām ir parādījusies jauna un modernāka apģērbu līnija. Nenopirktās drēbes nonāk poligonos un tikai daži procenti no tām tiek pārstrādāti, kas, protams, atkal ir ķīmisks process.

Citi lietoto apģērbu ieguvumi

Vides piesārņojuma samazināšana noteikti ir viens no vissvarīgākajiem ieguvumiem lietota apģērba izvēlē. Taču tiem ir virkne citu pozitīvu aspektu, kas liks padomāt, pirms doties uz kārtējo lielveikalu.

  • Pieejama cena. Jaunu apģērbu cenas dažreiz ir neadekvāti dārgas, second-hand veikalos par tādu cenu var iegādāties kvalitatīvāku apģērbu un izvēlēties dabīgo materiālu drēbes.
  • Dizaineru apģērbs. Gandrīz katra sieviete sapņo, lai viņas skapī būs slavenu dizaineru apģērbs, bet šādas drēbes var maksāt pat vairākus tūkstošus. Savukārt, lietoto apģērbu veikalos tos var laimēties atrast par 10 eiro.

  • Unikāls stils. Vai zini to sajūtu, kad esi uzvilkusi skaistu kleitu un ieraugi to mugurā vēl kādai? Iepērkoties lietoto apģērbu veikalos tā nenotiks, jo gandrīz katrs apģērbs ir tikai 1 eksemplārā. Turklāt garderobi ar autentiskiem apģērba gabaliem mūsdienās nav tik viegli izveidot un tas var dārgi maksāt. Tāpēc lietoti sieviešu apģērbi ir labāka izvēle, jo tie ir pieejami visdažādākajos stilos, arī vintage vai septiņdesmito gadu.

  • Apģērbi internetā. Pirms pāris gadiem lietotus sieviešu apģērbus internetā iegādāties nebija aktuāli, jo izvēle bija ierobežota. Protams, varēja tos pasūtīt Ebay vai Aliexpress, bet biežāk tika pirkti jauni apģērbi. Tad tagad second-hand sieviešu apģērbi internetā pat ir plašākā izvēlē kā veikalos, pateicoties Facebook Marketplace un Latvijā izveidotajām lietoto apģērbu pārdošanas platformām.

Īstas pērles var nomedīt second-hand apģērbu portālā Andelemandele.lv, kur atradīsi arī Latvijas dizainu. Plašā klāstā pieejami ne tikai sieviešu apģērbi, bet arī bērnu un vīriešu, kā arī preces mājai un auto.
Ja skapī trūkst vietas, bet vēlies kaut ko jaunu, platformā var ērti drēbes pārdot. Lasi bloga rakstu “Second-hand sieviešu apģērbi: kā tos veiksmīgāk pārdot?” un dod apģērbam otru iespēju!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti