Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kāpēc telpā, kurā atrodas dators, nepieciešama laba ventilācija?

Vai esat kādreiz pieķēris sevi pie domas, ka gaiss telpā, kurā strādājat ar datoru, pēc laika kļūst silts un smacīgs? Ja atbilde uz šo jautājumu ir jā, pilnīgi iespējams, ka tas ir pavisam vienkārši izskaidrojams- pastāv iespēja, ka telpā nav pietiekami labas ventilācijas sistēmas, neatkarīgi no tā, vai strādājat ofisā vai mājās. Savukārt tas var radīt problēmas gan datoram, gan arī veicināt produktivitātes krišanos, miegainību un pat galvassāpes.Tieši tāpēc šajā rakstā pastāstīsim, kāpēc telpā, kurā atrodas dators vai pat vairāki, nepieciešama laba ventilācija.
  • Lai datoru pasargātu no pārkaršanas

Ja dators ir ieslēgts un tas tiek izmantots kādu darbību veikšanai, tas uzkarst pats un arī uzkarsē gaisu telpā. Protams, datoriem iekšā ir iestrādāti savi ventilatori, kas rūpējas par to, lai iekšējā sistēma tiktu atvēsināta, tomēr papildu ventilācija nenāks par ļaunu, piemēram, portatīvajiem datoriem var iegādāties speciālus paliktņus ar iestrādātu ventilatoru, kas veiks papildus dzesēšanu. Arī paši datoru ventilatori regulāri jātīra un jāatbrīvo no putekļiem, tas uzlabos ne tikai datora dzesēšanas sistēmu, bet padarīs klusāku arī pašu datoru tā darbības brīdī. Ar laiku var arī savam datoram šos ventilatorus nomainīt uz jaudīgākiem.

  • Lai izvairītos no putekļiem

Diemžēl no putekļiem nav pasargāts neviens, īpaši ātri tie rodas telpās, kur ir slikta ventilācija. Ilgstošā laika posmā putekļi var radīt ne tikai veselības problēmas, īpaši jau tiem, kuriem ir aleģija no putekļiem, bet arī nosēsties uz datora, iekļūstot tā ventilatoros un citos mehānismos, palēninot tā darbību un veicinot pārkāršanu, jo datora ventilatori darbosies ar lielāku jaudu, toties pats dators savā darbībā kļūs lēnāks. Šis aspekts gan attiecas ne tikai uz datoriem, bet arī uz citām elektroniskajām ierīcēm. Tāpēc telpu, kurā atrodas dators vai vairākas elekroniskās ierīces vienuviet, nepieciešams regulāri vēdināt. Protams, putekļi būs tāpat, toties krietni mazāk.

  • Lai telpā izvairītos no pārak liela mitruma

Telpās ar sliktu ventilāciju rodas ne tikai putekļi un uzkarst gaiss, parādās arī mitrums. Ja mitrums telpā ir pārāk liels, tas var novest ne tikai pie sienu pelējuma, bet arī pie tā, ka ar laiku var sabojāties datora mikroshēmas. Tāpēc, lai pasargātu sevi un savu datoru no pārāk liela mitruma, nepieciešama laba ventilācijas sistēma vai arī regulāra telpu vēdināšana. Labi, ja telpā iespējams uzstādīt mitruma līmeņa mērītāju, pēc kura var vadīties, lai regulētu mitrumu telpā, jo arī pārāk sauss gaiss nenāks nevienam par labu. Optimāls mitruma līmenis telpā būtu aptuveni 50 – 60%.

  • Lai telpā saglabātu vienmērīgu gaisa temperatūru

Lai nekaitētu datora darbībai un nesamazinātu tā mūža ilgumu, telpā, kurā atrodas dators, visu laiku nepieciešams uzturēt vienmērīgu gaisa temperatūru. Datoriem nepatīk pārāk krasas gaisa maiņas, jo tas kaitē viņu veiktspējai. Ideālā variantā telpā, kurā atrodas dators vēlāmā temperatūra būtu ne zemāka par 10° un ne augstāka par 27°. Vispiemērotākā temperatūra telpai ar datoru būtu robežās no 18° līdz 21°. Optimālo temperatūru telpa var uzturēt gan ar vēdināšanu, gan kondicionēšanas sistēmu, gan arī ar parastajiem istabas ventilatoriem (tos iegādāties var interneta veikalā 220.lv).

Mūsdienās ir iespējams izvēlēties vairākus variantus, lai piemeklētu tieši sev atbilstošo ventilācijas sistēmu atkarībā no savām iespējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti