Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kāpēc Tev vajadzētu sadraudzēties ar kafijas automātu?

Pietiek nobaudīt tasīti kafijas, un vienā mirklī viss uzliesmo - produktivitātes rādītāji kāpj uz augšu, noskaņojums uzlabojas, darbi skaldās kā rieksti. Vai arī tu atpazīsti šo dievu sajūtu? Noteikti katrs to ir piedzīvojis vismaz vienreiz. Tomēr vienmēr var vēl labāk. Un mēs zinām, kas to var palīdzēt sasniegt. Šajā rakstā uzzināsi, kāpēc arī tev vajadzētu sadraudzēties ar kafijas automātu.

Kafija katrai gaumei

Kafijas veidi ir tikpat dažādi kā cilvēku raksturi. Patiess šī dzēriena cienītājs noteikti būs izbaudījis dažādākos veidus, līdz nonācis līdz savam favorītam. Tomēr kafija nekad nepārstāj pārsteigt - katru gadu izgudrojam aizvien jaunus un jaunus veidus, kā lutināt savas garšas kārpiņas. Ieskaties šajā kafijas tipu sarakstā un izmēģini kādu no variantiem. Garantējam, ka dienai būs pavisam cita garša.

Kāpēc tev vajadzētu sadraudzēties ar kafijas automātu? Kaut vai tā iemesla dēļ, ka tieši kafijas aparāts paver iespēju dažādot savu ‘’kafijas ēdienkarti’’.

1. Filtra kafija

Filtra kafija tiek pagatavota filtra kafijas automātā. Vienkāršāk sakot, tā ir standarta maltā kafija. Iemesls, kādēļ šis kafijas veids ir viens no populārākajiem - zemās izmaksas. Tomēr jāņem vērā, ka filtra kafijas automātā dzēriens gatavojas 10-15 minūtes.

2. Espresso

Espresso ir sinonīms vārdam ‘’enerģijas lādiņš’’. Ūdens un biezumu attiecība šai kafijai ir daudz mazāka nekā standarta kafijai, tādēļ espresso ir īpaši stiprs un piesātināts dzēriens.

Lai pagatavotu šo kafijas veidu, tiek izmantots espresso kafijas automāts.

3. Kapučīno

Kapučīno ir espresso ‘’vieglākā formā’’. Lai to pagatavotu, espresso automātā tiek sagatavots karsts piens un tvaicētas piena putas, kā rezultātā rodas maigais un krēmīgais kapučīno.

4. Americano

Arī Americano ir atvasināts no espresso. Respektīvi, to iespējams pagatavot espresso automātā. Atšķirībā no kapučīno, tam vienkārši tiek pievienots vairāk karstā ūdens.

5. Caffe Latte

Caffe Latte ir vesela māksla uz espresso bāzes. To pagatavo espresso automātā šādās attiecībās: ⅓ espresso, ⅔ karsta vai tvaicēta piena un apmēram 1cm krēmīgu putu.

6. Turku kafija

Turku kafija nav saistīta ar kafijas pupiņu izcelsmi, bet gan ar kafijas pagatavošanas metodi. Grauzdētas un smalki samaltas pupiņas kopā ar cukuru tiek vārītas īpašā traukā (cezve), un tad dzēriens tiek liets krūzītēs pasniegšanai.

7. Caffe Macchiato

Caffe Macchiato ir espresso ar īpašu odziņu. Recepte ir ļoti vienkārša: espresso + lāsīte saputota piena.

8. Flat White

Šis kafijas veids tika izgudrota kā alternatīva kapučīno. Atšķirība tajā, ka Flat White pagatavošanā neizmanto putotu pienu.

9. Raf kafija

Lai pagatavotu Raf kafiju, izmanto 25ml klasiskā espresso, saldo krējumu un vaniļas cukuru. Rezultātā tiek iegūts gaisīgu putu dzērienu ar krēmīgu garšu. Raf kafiju pagatavo, izmantojot espresso automāta tvaika izvadu.

10. Caffe Crema

Caffe Creama ir itāļu krējuma kafija. To pagatavo šādās proporcijās: 60 ml espresso + 30 ml saldā krējuma.

Padari savu kafiju vēl īpašāku

Visa sāls slēpjas nevis kafijas pagatavošanas veidā, bet gan smalkajās garšu notīs. Ikviens var atsvaidzināt savu dienu, vienkārši pievienojot šķipsniņu neparastas garšas. Lūk, daži veidi, kā padarīt savu kafiju vēl īpašāku.

  • Izvēlies sev piemērotāko kafijas pupiņu šķirni

Pavisam pasaulē ir 60 dažādas kafijas koku šķirnes, tomēr visizplatītākās ir tikai divas. Papildus tam, kafijas pupiņām ir 800 garšas īpašību, savukārt vīnam - tikai 400.

Coffea Arabica - šī kafijas pupiņu šķirne ir īpaši aromātiska un satur mazāk kofeīna. Garša atkarīga no reģionā, kurā aug šīs šķirnes kafijas koks. Piemēram, Etiopijas pupiņas būs maigas un patīkamas, bet Kenijas - nedaudz rūgtākas. Latīņamerikas pupiņas būs ar kakao piegaršu, savukārt Kolumbijas - ar valriekstu.

Coffea canephora jeb Robusta - šai šķirnei būs nedaudz skābāka un rūgtenāka garša. Tomēr arī tas atkarīgs no reģiona. Pārsvarā Coffea canephora audzē Āzijā. Svarīgi, ka Robusta pupiņās ir par 50% vairāk kofeīna nekā Arabica.

  • Grauzdēšanas līmenis ir no svara

Dažādi grauzdēšanas līmeņi ietekmē atsevišķas kafijas īpašības. Viegla grauzdēšana lielākoties norāda uz augstu kvalitāti, jo tajā atklājas kafijas pupiņu patiesā un specifiskā garša. Vidēja stipruma grauzdētas kafijas pupiņas iemanto ceptas karameles vai rūgtas šokolādes garšu. Savukārt stipri grauzdētas kafijas pupiņas ir intensīvas un stipras kafijas mīļotāju topa augšgalā.

  • Eksperimentē ar sastāvdaļām

Katrai kafijai ir sava noskaņa, un tā tiek panākta ar šķietami nenozīmīgiem elementiem. Piemēram, parastā piena vietā pamēģini nogaršot kokosriekstu vai mandeļu pienu. Pievieno šķipsniņu kanēļa, saldējumu vai kādu no daudzajiem sīrupu veidiem - kļavu, karameļu vai pat ābolu. Tieši tā ir kafijas labākā īpašība - iespēja to savienot ar visām savām mīļākajām garšām.

Vislabāk eksperimentēt ar sastāvdaļām izdodas tad, ja gatavo savu karsto dzērienu kafijas automātā. Tādējādi vari būt drošs, ka recepte saglabāsies. Tas tādēļ, ka, piemēram, pievienojot sīrupu ‘’uz aci’, nav iespējams dozēt precīzi tādu pašu daudzumu kā iepriekš. Arī kafijas stiprums un citas īpašības atšķirsies. Savukārt, piemēram, automātiskam kafijas automātam vari uzticēties uz visiem 100, jo visi šie parametri ir ieprogrammēti.

Kā izvēlēties kafijas automātu?

Ikdienu pasaulē tiek izdzertas 2,5 miljardi kafijas tasīšu jeb 29 000 tasītes sekundē. Droši vien grūti iedomāties, ka visas tās būtu gatavotas ar roku. Vai arī tu esi iedomājies, cik labi būtu, ja kāds gatavotu garšīgu kafiju tavā vieta? Te nu tas ir - kafijas automāts, ar kuru tev noteikti ir vērts sadraudzēties! Lūk, praktiski padomi, kā izvēlēties sev atbilstošāko kafijas automātu.

  • Automātisks vai pusautomātisks kafijas aparāts

Pusautomātiskam aparātam, ar kādu strādā baristas, nepieciešams iepriekš samalt kafijas pupiņās. Respektīvi, tam būtu nepieciešamas arī kafijas dzirnaviņas. Savukārt automātisks kafijas aparāts pats samaļ kafijas pupiņas - tev tikai jānospiež poga un jāuzgaida, līdz kafijas tasīte pati piepildīsies.

Šis droši vien ir visizplatītākais kafijas aparāts. Arī to var izvēlēties kā automātisku vai pusautomātisku. Katrā ziņā, tā galvenā priekšrocība ir īpašas kafijas pagatavošanas programmas, īsais kafijas pagatavošanas laiks, lieliska veiktspēja un iespēja eksperimentēt.

Kapsulas un spilventiņi ir maltā kafija. Šāds kafijas aparāts ir lētāks nekā Espresso kafijas aparāts, tomēr tas ierobežo garšas manipulāciju iespējas. Lai nu kā, tas ir stilīgs aparāts pārbaudītu vērtību cienītājiem. Piemēram, vari nobaudīt Starbucks karameļu kafiju arī tad, ja ļoti steidzies, jo šis kafijas aparāts izceļas ar zibenīgu dzēriena pagatavošanas ātrumu.

Mūsdienās šādus kafijas aparātus izmanto retāk - tie nav automatizēti un kafijas pagatavošana aizņem līdz pat 15 minūtēm. Tomēr vienlaikus tas vienkāršo procesu - atliek tikai iebērt kafiju filtrā, piepildīt ūdens tvertni un uzgaidīt.

Kafijas tasīte ir patīkamākais ‘’labrīt’’ mājās un ‘’paldies’’ bez vārdiem birojā. Lai vairotu labas emocijas ātrāk, ērtāk un vienkāršāk, izvēlies kādu no sev piemērotākajiem kafijas automātiem. Plašāko kafijas automātu izvēli atradīsi interneta veikalā xnet.lv. Galu galā, nekas nav dārgāks par kopā pavadītu laiku pie lieliskas kafijas tasītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti