Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kas automašīnu padara ekonomisku?

Laikā, kad dabas aizsardzība un resursu lieka neizšķērdēšana ir īpaši svarīga, ir vērts padomāt arī par to, cik ekonomisks ir auto ar kuru Tu pārvietojies. Jebkura auto degvielas patēriņš būs atkarīgs no daudziem faktoriem. Vispārīgi runājot, lielākoties tas būs atkarīgs no transportlīdzekļa un tā virsbūves tipa – mazākiem un vieglākiem automobiļiem nav nepieciešama tik daudz degviela, kā tas ir gadījumos ar lieliem apvidus auto. Svarīgs noteikti ir arī auto tehniskais stāvoklis. Jauns auto modelis degvielu patērēs mazāk kā tāds pats lietots auto, taču arī lietoti auto ar garantiju, ja pareizi kopti, mēdz būt ļoti ekonomiski. Rakstā aplūkosim vairākus faktorus, kas auto padara ekonomisku.

 

#1 Aerodinamika

Aerodinamikai ir liela nozīme, nosakot automašīnas ekonomiskumu un tās degvielas patēriņu. Salīdzinot hibrīdauto ar lielāko daļu apvidus automašīnām, ir redzams, ka tās ir projektētas mazākā izmērā un ar plūstošākām virsbūves līnijām. Lai auto būtu ekonomisks, tam braukšanas laikā ir jārada iespējami mazāka gaisa pretestība. Jo lielāka būs pretestība, jo vairāk degvielas automašīna patērēs.

#2 Dzinēja tips

Arī dzinējam un tā tipam ir svarīga loma, nosakot degvielas patēriņu. Kopumā ņemot, dīzeļa dzinējs būs efektīvāks nekā benzīna dzinējs. Tas, kā arī jauda, kādu dzinējs var saražot, nosaka degvielas patēriņu. Piemēram, četru cilindru motors būs efektīvāks nekā V6 vai V8 dzinējs. Jāsaka gan, ka, attīstoties tehnoloģijām, mūsdienās arī jaudīgi auto var būt ekonomiski. To nodrošina, piemēram, turbīna, kura pie maziem apgriezieniem netiek izmantota, taupot degvielu. Gan jauni, gan lietoti auto ar garantiju tiek piedāvāti ar dažāda tipa dzinējiem, tāpēc, iegādājoties auto, jāpārliecinās par tā dzinēja tipu un stāvokli.

#3 Auto izmērs un svars

Auto izmērs un svars tiešā veidā ietekmē auto ekonomiskumu. Parasti lielāka izmēra automašīnas būs arī smagākas, kas nozīmē, ka būs nepieciešama lielāka jauda un enerģija, lai tā kustētos uz priekšu. Mūsdienās ražotāji nemitīgi meklē veidus, kā padarīt automašīnas vieglākas, nezaudējot to izturību. Šī iemesla dēļ arvien vairāk zīmolu sāk ražot modeļus, kuru virsbūve ir kā vienota konstrukcija, nevis paneļi.

#4 Braukšanas ātrums un stils

Lai gan šis punkts tiešā veidā nav saistīts ar automašīnas tehniskajiem risinājumiem degvielas patēriņa mazināšanā, tas noteikti ietekmē brauciena ekonomiskumu. Degviela tiks patērēta nevajadzīgi, ja brauciena laikā pastāvīgi tiks mainīts braukšanas ātrums, piemēram, palielinot ātrumu pirms krustojuma, lai strauji bremzētu un tad atkal uzsāktu braukšanu. 

#5 Regulāra auto apkope

Tavas automašīnas tehniskais stāvoklis viennozīmīgi ietekmēs tā veiktspēju un ekonomiskumu. Labi koptas automašīna sistēmas un komponentes ļaus auto darboties optimāli, kamēr nolietots auto laika gaitā zaudēs savu jaudu, tajā pat laikā patērējot vairāk degvielas. Neaizmirsti regulāri mainīt dzinēja šķidrumus, kā arī pārbaudīt riepu stāvokli un spiedienu tajās, jo arī tām ir sava ietekme degvielas ekonomēšanā. Tāpēc atceries – ja meklē lietotu auto, tad lietoti auto ar garantiju vai mazlietoti auto ar garantiju ir labākais risinājums, kā iegādāties uzticamu automašīnu, nevis kaķi maisā.

Iegādāties ekonomisku auto ir vērts dažādu iemeslu dēļ – saudzējot dabu, pēc iespējas samazinot degvielas patēriņu, tā arī taupot finanses, retāk apmeklējot degvielas uzpildes stacijas. Labākais risinājums, protams, būtu iegādāties pavisam jaunu auto, kurš aprīkots ar jaunākajām tehnoloģijām degvielas ekonomēšanā, taču saprotams, ka ne visiem tas ir pa kabatai. Labs kompromiss ir lietoti auto ar garantiju. Tie būs lētāki, taču varēsi būt drošs, ka tie ir tehniski labā stāvoklī. Lietotas un mazlietotas automašīnas ar garantiju vari apskatīt un iegādāties BRC Autocentrā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti