Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kas ir OCTA un kādēļ Tev tā nepieciešama?

Gudrs un atbildīgs auto īpašnieks jau laicīgi apzinās un plāno to, kādi ar transportlīdzekli saistītie izdevumi viņam būs jāsedz. Viena no lietām, kas obligāti jāiegādājas ikvienam sauszemes transportlīdzeklim, kurš piedalās satiksmē, ir OCTA apdrošināšana. Bez derīgas OCTAS ceļā doties nedrīkst, taču, lai mēs saprastu, kādēļ šī polise ir tik svarīga, jānoskaidro, kas ir tās pamatā un kā tā darbojas.

Kas ir OCTA?

OCTA ir Obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļa apdrošināšana, kas būtībā apdrošina transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību. Šīs polises darbību regulē Latvijas Republikas likumdošana. OCTA standartlīgumu jeb polisi noslēdz transportlīdzekļiem (ne tikai auto, bet arī piekabēm, mopēdiem utt.), kas reģistrēti Latvijas Republikā. OCTA polise ir obligāta, un bez tās satiksmē piedalīties nav atļauts.

Kā darbojas OCTA polise?

OCTA polises darbības princips attiecas uz tām situācijām, kad persona izraisa ceļu satiksmes negadījumu un rada zaudējumus trešajai personai un/vai tās mantai, kā arī apkārtējai videi. Apdrošināšana kompensē gan materiālos, gan nemateriālos (morālos) zaudējumus trešajām personām un to mantai, tai skaitā:

  • par ārstēšanos medicīnas iestādē vai mājas apstākļos;
  • par medikamentu un tehnisko palīglīdzekļu iegādi;
  • par darba spēju zudumu;
  • par transportlīdzekļa bojājumu novēršanu (remontu);
  • kas radušies darba nespējas dēļ;
  • par transportlīdzekļa evakuāciju no notikuma vietas;
  • par transportlīdzekļa pilnīgu zaudējumu (nav iespējams remontēt);
  • par apgādnieka vai apgādājamā zaudējumu;
  • par nodarīto kaitējumu ceļiem, ēkām un dabai.

Kā iegādāties lētu OCTA polisi?

Ņemot vērā to, ka šī apdrošināšana ir obligāta, nav pārsteigums, ka daudzi meklē, kur pieejama lēta OCTA polise. Par laimi, to iespējams atrast ātrā un vienkāršā veidā, jo Octas.lv piedāvā Tev iegādāties OCTA polisi par ļoti izdevīgu cenu. Atliek tikai izmantot Octas.lv esošo kalkulatoru, ievadīt transportlīdzekļa reģistrācijas numuru, tehniskās pases numuru un termiņu, uz kādu polisi iegādāsies. Pāris sekunžu laikā saņemsi piedāvājumu, kuru varēsi noformēt tiešsaistē.

Kas ietekmē OCTA polises cenu?

Arī Tu noteikti esi ievērojis, ka OCTA cenas mēdz atšķirties. Tas izskaidrojams ar vairākiem nozīmīgiem faktoriem, kas tiek ņemti vērā, no sakot to, cik OCTA maksās konkrētā transportlīdzekļa īpašniekam. Svarīgākie no šiem kritērijiem ir sekojoši:

  • Bonus-Malus. Tā ir sistēma, kas palīdz klasificēt transportlīdzekļu īpašniekus atbilstoši viņu apdrošināšanas riskam. Šādu sistēmu ieviesa jau 2006. gadā, lai palīdzētu nodrošināt godīgu attieksmi pret šoferiem, kuri neizraisa ceļu satiksmes negadījumus. Tas nozīmē, ka autovadītāji, kas brauc, ievērojot noteikumus un neizraisa avārijas, ar laiku saņem atlaides OCTA polisei savukārt tie, kas izraisījuši negadījumus, maksā vairāk. Bonus-Malus sistēmā ir 17 klases, no kurām 1. līdz 5. ir paaugstināta riska klases, kuras piešķir riskantākiem autovadītājiem, proti, tiem, kas biežāk izraisa negadījumus. Bet 7. līdz 17. ir pazemināta riska klases, kuras iegūst tie, kas regulāri iegādājas OCTA apdrošināšanu un neizraisa avārijas. 6. ir sākuma klase, kuru piešķir visiem, kas OCTA polisi pērk pirmo reizi.
  • OCTA cenu ietekmē arī Tava transportlīdzekļa pilnā masa un tips;
  • Svarīgs ir arī mērķis, kādam auto tiks izmantots (piemēram, kā taksometrs);
  • Jāņem vērā arī laiks, uz kādu iegādājies OCTA polisi. Jo tas ilgāks, jo izdevīgāka būs apdrošināšanas cena;
  • Nozīme ir arī tam, vai transportlīdzekļa īpašnieks reģistrēts kā juridiska vai kā fiziska persona;
  • Pilsētās ir intensīvāka satiksme un augstāks negadījumu risks, tādēļ svarīgi, vai transportlīdzeklis reģistrēts pilsētā vai lauku reģionā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti