Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kas ir VPN un kāpēc jums tas ir vajadzīgs

Labākie VPN var palīdzēt nodrošināt jūsu tīmekļa datplūsmu pret kiberuzbrukumiem, spiegiem un ikvienu citu, kurš vēlas nozagt vai gūt peļņu no jūsu datiem.

Vai esat kādreiz izveidojis savienojumu ar publisku Wi-Fi tīklu un domājāt, vai kāds kaut kur varētu redzēt jūsu tiešsaistes aktivitātes? Tas ir pilnīgi pamatoti, ņemot vērā spēkus, kas vērsti pret jūsu privātumu. Izmantojot virtuālo privāto tīklu (VPN), jūs varat aizsargāt savu informāciju no ziņkārīgo acīm un tiešsaistē atgūt zināmu privātumu.

Kas ir VPN un kā tas darbojas?

Kad to ieslēdzat, VPN izveido šifrētu tuneli starp jums un attālo serveri, ko pārvalda VPN pakalpojums. Viss jūsu interneta trafiks tiek virzīts caur šo tuneli, tāpēc jūsu dati ir pasargāti no ziņkārīgo acīm. Tā kā jūsu datplūsma iziet no VPN servera, jūsu patiesā IP adrese ir paslēpta, maskējot jūsu identitāti un atrašanās vietu.

Lai saprastu VPN vērtību, tas palīdz izdomāt dažus konkrētus scenārijus, kādos varētu tikt izmantots VPN. 

Iedomājieties publisko Wi-Fi tīklu, iespējams, kafejnīcā vai lidostā. Parasti jūs varat izveidot savienojumu, nedomājot. Bet vai jūs zināt, kas varētu skatīties datplūsmu šajā tīklā? Vai jūs pat varat būt pārliecināts, ka Wi-Fi tīkls ir likumīgs, vai arī to var pārvaldīt kāda nelietīga persona?

Ja izveidojat savienojumu ar to pašu publisko Wi-Fi tīklu, izmantojot VPN, varat būt drošs, ka neviens šajā tīklā nevarēs redzēt, ko jūs darāt - ne citi lietotāji, kuri meklē potenciālos upurus, ne pat tīkla operatori. Šis pēdējais punkts ir īpaši svarīgs, un ikvienam jāpatur prātā, ka ir grūti pateikt, vai Wi-Fi tīkls ir tāds, kāds tas šķiet. Tas, ka to sauc par Starbucks_WiFi, nenozīmē, ka tas patiešām pieder labi pazīstamam kafijas piegādātājam.

Šeit ir vēl viens piemērs: pieņemsim, ka ceļojat uz ārzemēm un ieslēdzat pārlūkprogrammu, lai atklātu, ka varat apmeklēt tikai pazīstamu vietņu lokalizētas versijas. Varbūt tas nozīmē tikai citu Google svētku logotipu, taču tas var arī nozīmēt, ka jūsu apmeklēto vietņu valoda tagad ir nepazīstama, noteiktas vietnes nav pieejamas un daļa straumēšanas satura nav pieejama.

Izmantojot VPN, varat izveidot savienojumu ar serveri citā valstī un viltot savu atrašanās vietu. Ja atrodaties ārpus Latvijas, varat atgriezties VPN pazīstamā vietā un piekļūt internetam (galvenokārt) kā parasti. To var izdarīt arī apgrieztā secībā. No mājām ērti varat pāriet uz tālu esošu VPN serveri, iespējams, lai piekļūtu straumēšanas video, kas Latvijā nav pieejams.

VPN var arī piešķirt piekļuvi bloķētām vietnēm. Dažas valdības ir nolēmušas, ka viņu interesēs ir bloķēt dažu vietņu piekļuvi visiem iedzīvotājiem. Izmantojot VPN, ir iespējams nokļūt tunelī uz citu valsti ar mazāk nomācošu politiku un piekļūt vietnēm, kuras citādi tiktu bloķētas. Un atkal - tā kā VPN šifrē visu tīmekļa trafiku, tie palīdz aizsargāt to cilvēku identitāti, kuri šādā veidā izveido savienojumu ar atvērto internetu. 

Privātuma komplikācijas

VPN ir daži praktiski trūkumi. Dažas vietnes un pakalpojumi uzskata VPN trafiku par aizdomīgu un neļauj izveidot savienojumu. Tā ir reāla problēma, it īpaši, ja jūsu banka jūs bloķē. Šādās situācijās varat izmēģināt citu VPN serveri, taču, iespējams, būs jāgaida, līdz varēsit izmantot uzticamu tīklu bez VPN.

Chromecast un citas straumēšanas sistēmas sūta datus jūsu lokālajā tīklā, taču tā ir problēma, ja izmantojat VPN. Tas pats attiecas uz printeriem, diskdziņiem vai citām ierīcēm jūsu tīklā. Šīs mašīnas meklē datus no tālruņiem un datoriem tajā pašā tīklā, nevis no tāla VPN servera. Dažiem VPN ir iespējas atļaut vietējā tīkla trafiku, vai arī varat mēģināt izmantot VPN savā maršrutētājā, taču vienkāršākais risinājums varētu būt VPN izslēgšana.

Vai jums patīk Netflix? Tas ir pārāk slikti, jo Netflix nepatīk VPN. Problēma ir tāda, ka Netflix ir sarežģīts globālais reģionālo licencēšanas kārtību tīkls, un viņi nevēlas, lai jūs izmantotu VPN, lai piekļūtu Netflix saturam, kas nav pieejams jūsu mītnes valstī. Tomēr daži VPN pakalpojumi smagi strādā, lai nodrošinātu, ka viņu klienti joprojām var straumēt filmas un TV pārraides. Tā ir kaut kas līdzīgs kaķa un peles spēlei, un VPN, kas šodien darbojas ar Netflix, rīt var nedarboties.

Līdzīgi dažiem VPN uzņēmumiem drīzāk nebūtu jārisina to pakalpojumu juridiskās sekas, kuras tiek izmantotas lejupielādei, izmantojot BitTorrent. Torrentēšana pēc savas būtības, protams, nav nelikumīga, taču to bieži izmanto, lai pirātu ar autortiesībām aizsargātu materiālu. Tikai daži VPN uzņēmumi pilnībā aizliedz BitTorrenting savos serveros, bet citi ierobežo tā izmantošanu tikai noteiktiem serveriem.

Vēl viena liela problēma saistībā ar VPN ir ātrums. Kopumā VPN izmantošana palielinās jūsu latentumu (vai “ping”) un samazinās datu augšupielādes vai lejupielādes ātrumu. Ir ļoti grūti galīgi pateikt, kurš VPN vismazāk ietekmēs jūsu pārlūkošanu, taču plaša pārbaude var sniegt jums priekšstatu par to, kurš pakalpojums ir ātrākais VPN.

 Lai gan lejupielādes ātrums ir viena lieta, spēlētājiem ir īpašas bažas par interneta savienojumiem. Lai gan ir daži spēļu VPN, to ir maz. Bet daži VPN piedāvā sadalītu tunelēšanu, kas novirza trafiku no dažām lietojumprogrammām ārpus VPN. Tas ir mazāk drošs, bet arī mazāk ietekmē latentumu.

Kuru VPN man vajadzētu izmantot?

Ja tu tikai sāksi izmantot VPN un gribi sākt ar labāko pieejamo tirgū, tad mēs ieteiktu sākt ar NordVPN. Mums patīk NordVPN, jo tam ir lielisks ātrums un funkcionalitāte, kas pārspēj vairumu konkurentu. Un to var izmantot uz gandrīz jebkuras ierīces (Windows, MacOS, iOS, Android).

Cenas un kvalitātes attiecība ir izcila, tāpēc ja tev ir radusies vajadzība pēc VPN tad noteikti izmēģini NordVPN. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti