Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kas jāņem vērā, braucot ar elektrisko skrejriteni?

Elektriskie skrejriteņi arī Latvijā kļūst arvien populārāki, un ne vairs tikai kā sporta vai atpūtas palīglīdzekļi, bet arī kā pilnvērtīgi pārvietošanās līdzekļi pilsētvidē, piemēram, dodoties uz darbu. Tomēr ir dažas lietas, kas būtu jāņem vērā, braucot ar elektrisko skrejriteni.

 

  • Vai skrejritenis ir sporta inventārs vai mopēds?

Pat, ja pirmajā mirklī liekas, ka visi elektriskie skrejriteņi ir vienādi, tā tomēr nav. Pie sporta un atpūtas inventāra pieder tie elektriskie skrejriteņi, kuru ražotāja noteiktais maksimālais ātrums nepārsniedz 25 km/h. Savukārt, ja elektriska skrejriteņa maksimālais braukšanas ātrums pārsniedz 25 km/h tas jau tiek klasificēts kā mopēds.

Starp citu, elektriskos skrejriteņus iegādāties var arī šeit.

  • Vai elektrisko skrejriteni nepieciešams reģistrēt CSDD?

Tie elektriskie skrejriteņi, kas sava maksimālā braukšanas ātruma dēļ tiek klasificēti kā mopēdi, ir jāreģistrē CSDD, kur tiem tiek piešķirta arī sava numura zīme. Lai šo elektronisko skrejriteni varētu reģistrēt CSDD, tam jāatbilst visām prasībām, tāpat kā mopēdam gan attiecībā uz gaismām, gan spoguļiem, gan numuru stiprinājumiem. Tāpat arī šiem skrejriteņiem ir jāpērk OCTA polise, lai būtu iespējams piedalīties ceļu satiksmē kā pilnvērtīgam tās dalībniekam. Turklāt ar šādiem skrejriteņiem atļauts pārvietoties tikai pa brauktuvi.

  • Vai jāievēro kādi ceļu satiksmes noteikumi?

Arī pārvietojoties ar elektrisko skrejriteni, jāievēro visi ceļu satiksmes noteikumi, ko paredz Ceļu satiksmes likums un ceļu satiksmes noteikumu prasības. Satiksmes ministrija joprojām pilnveido noteikumus, kas attieksies tieši uz elektrisko skrejriteņu lietošanu, tomēr jau šobrīd Ceļu satiksmes likumā ir ieviesti daži noteikumi, kas jāievēro.

 Likumā paredzēts ietvert, ka pārvietoties varēs tikai ar tiem skrejriteņiem, kuru ātrums nepārsniegs 25 km/h, ar tiem nevarēs pārvietoties pa brauktuvēm, kur atļautais ātrums pārsniegtu 50 km/h, toties varēs pārvietoties pa ietvēm, parka celiņiem un veloceliņiem.

 Ja ar elektrisko skrejriteni pārvietojas pa ietvi, jāpatur prātā, ka priekšroka jādod gājējiem un jāievēro atbilstošs braukšanas ātrums, lai neapdraudētu ne sevi, ne citus. Svarīgi ir arī tas, ka, lai ar elektrisko skrejriteni piedalītos satiksmē, jābūt vismaz 14 gadus vecam un jābūt derīgai velosipēdista vadītāja apliecībai.

  • Vai nepieciešama ķivere, braucot ar elektronisko skrejriteni?’

Šobrīd, kad Satiksmes ministrija vēl lemj par noteikumiem, kas attieksies uz tiem cilvēkiem, kuri izmantos elektriskos skrejriteņus, lai piedalītos satiksmē, par ķiveres lietošanu uz doto brīdi nav uzstādījuma to lietot obligāti. Tomēr tā ir ieteicama. Neviens nav pasargāts no traumām, toties ķivere var palīdzēt pasargāt galvu no smagiem sasitumiem, ja gadījies nokrist no elektriskā skrejriteņa.

  • Vai elektriskais skrejritenis ir bīstams?

Pat ja ar elektrisko skrejriteni netiek braukts lielā ātrumā, iespēja tikt pie traumām ir diezgan augsta. Kaut vai tikai tāpēc, ka mazie ritenīši piemēroti vairāk līdzeniem ceļiem.

Ja sanāk ar skrejriteni trāpīt uz kādu no daudzajam pilsētas ietvju bedrēm, ir ļoti viegli apgāzties un nokrist, tā tiekot pie nepatīkama sasituma. Arī saduroties ar kādu gājēju vai riteņbraucēju, vai pat automašīnu, iespēja tikt pie nopietnām traumām ir diezgan liela. Pagajušā gadā vien tika reģistrēti 53 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bija iesaistīti  tieši elektriskie skrejriteņi, ievainotas tika 35 personas un  2 cilvēki gāja bojā. Tāpēc, braucot ar elektrisko skrejriteni, jābūt uzmanīgam un prātīgam. Vēlams izmantot gan aizsargķiveri, gan citus aizsarglīdzekļus. Noderētu arī skaņas signāls, kā velosipēdiem, lai būtu iespējams pabrīdināt citus par tuvošanos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti