Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kas jāņem vērā, izvēloties mājsaimniecības kāpnes?

Kāpnes ir neatņemama ikvienas mājsaimniecības sastāvdaļa – tās palīdz piekļūt vietām, kuras paša spēkiem aizsniegt nav iespējams. Lai Jūs būtu drošs, ka izvēlaties sev piemērotāko un labāko risinājumu, esam apkopojuši svarīgāko, kas jāņem vērā, izvēloties mājsaimniecības kāpnes!

Tips

Ir daudz un dažādu veidu kāpnes, tādēļ pirmais un svarīgākais solis ir izlemt, kāda tipa kāpnes Jūsu mājsaimniecībai piemērotas vislabāk. Dažādi kāpņu tipi nodrošina, ka Jūs esat drošībā dažādās situācijās - lietojot nepiemērotas kāpnes vai lietojot kāpnes nepareizi, pastāv risks nokrist un gūt nopietnas traumas. Galvenokārt pastāv pieci kāpņu tipi, lai gan mūsdienās vairums kāpņu ir multifunkcionālas un apvieno sevī mazliet no katra veida:

  • Vienpakāpju kāpnes. Vissenākais un visvienkāršākais kāpņu tips, kas paredzēts vienkāršiem darbiem uz līdzenām virsmām. Galvenā priekšrocība – vieglākās no kāpnēm.
  • Platformas kāpnes. Nedaudz uzlabotas vienpakāpju kāpnes, kuras nav nepieciešams atstutēt, jo tām ir papildu platforma. Kājas var salocīt, līdz ar to uzglabāšana ir ļoti ērta.
  • Pagarinājuma kāpnes. Pagarinājuma kāpnes ir konstrukcija, kas ļauj kaskādes veidā izvietot vairākas viengriezuma kāpnes. Parasti pagarinājuma kāpnēm ir divas atsevišķas sekcijas, bet kompaktās pagarinājuma kāpnes ir izgatavotas no trīs sekciju dizaina, kas atvieglo kāpņu uzglabāšanu.
  • Teleskopiskās kāpnes. Teleskopiskās kāpnes ir jaunākākais kāpņu tips – tās ir līdzīgas pagarinājuma kāpnēm, taču ērtākai uzglabāšanai tās iespējams salikt vēl mazākas.
  • Multifunkcionālas kāpnes. Kāpnes, kurās apvienotas dažādu kāpņu tipu īpašības.

Augstums

Kāpnēm to augstums parasti tiek norādīts saliktā veidā – mājsaimniecības kāpnes parasti ir 1-2,5m garas, savukārt multifunkcionālās kāpnes var būt pat 8m un vairāk. Lai izvēlētos vajadzībām piemērotākās kāpnes, ņemiet vērā sekojošus drošības pasākumus:

  • Augstākais pieļaujamais novietojuma līmenis uz pakāpieniem ir četri pakāpieni no kāpņu augšas. Cilvēks, kas stāv augstāk, var zaudēt līdzsvaru un krist.
  • Kāpnēm jāsniedzas vismaz 1m virs vietas, kur Jūs strādājat.

Slodze

Katras kāpnes ir veidotas tā, lai droši noturētu noteiktu svaru. Uz kāpnēm parasti tiek norādīts maksimālais to noslogojums – cilvēkam, kas ir pilnībā apģērbies, kopā ar darbarīkiem un materiāliem jābūt vieglākam par norādītajiem kg. Visbiežāk kāpnes spēj izturēt aptuveni 150kg, un mājsaimniecībā ar to ir pilnībā pietiekami. Kāpnes ar augstāku slodzi tiek izmantotas celtniecībā.

Pakāpieni

Lai arī varētu likties, ka kāpnes piemērotas teju ikvienam, pirms iegādes tomēr vajadzētu pārliecināties, vai izvēlēto kāpņu pakāpieni Jums ir ērti. Atcerieties, ka, izmantojot kāpnes, vienmēr būtu jābūt trīs saskares punktiem: abām pēdām un vienai rokai vai abām pēdām un ķermenim. Šī iemesla dēļ pakāpieniem vajadzētu būt tādiem, lai uz tiem var ērti un stabili nostāties ar abām pēdām, lai pēdas nesprūst un pakāpienu virsma nav par mazu.

Lai būtu drošs, ka nostāties uz kāpnēm būs ērti, pievērsiet uzmanību pakāpienu platumam, kas tiek norādīts centimetros – dažādām kāpnēm pakāpienu izmērs mēdz svārstīties no 35 līdz 55 cm. Jo pakāpieni platāki, jo tie ērtāki un stabilāki, savukārt, jo pakāpieni šaurāki, jo kāpnes vieglākas.

Materiāls

Katram materiālam ir īpašības, kas ļauj kāpnes izmantot noteiktiem mērķiem. Piemēram, ja kāpnes paredzētas darbam ar elektrības vadiem, noteikti vajadzētu dot priekšroku alumīnija vai stikla šķiedras kāpnēm, kas nevada elektrību. Vienkāršām mājsaimniecības vajadzībām, protams, var noderēt arī vecās labās koka kāpnes, tomēr vienmēr pārliecinieties, ka kāpņu koks ir labā tehniskā stāvoklī, kāpnes ir stabilas!

Šobrīd populārākās ir alumīnija kāpnes, kas ir gan vieglas, gan ļoti izturīgas – šāda veida kāpnes varat iegādāties interneta veikalā 220.lv.

Svars

Atkarībā no kāpņu tipa un materiāla, dažādi kāpņu svars ievērojami atšķiras. Mājsaimniecības kāpnes parasti sver aptuveni 2-3 kg, kamēr multifunkcionālas kāpnes var svērt pat 10 un vairāk kg. Jo biežāk kāpnes plānots pārnēsāt, jo vieglākām tām vajadzētu būt, tomēr atcerieties, ka smagākas kāpnes vienmēr būs stabilākas! Ja kāpnes paredzētas darbiem nopietnā augstumā, tad vieglākām kāpnēm noteikti nevajadzētu būt prioritātei.

Diemžēl mēs nekad nevaram paredzēt, kad mājsaimniecībā kaut kas saplīsīs, tādēļ ir labi, ja pa rokai ir gan kvalitatīvas kāpnes, gan dažādi instrumenti. Interneta veikalā 220.lv plašā izvēlē pieejami Makita instrumenti un arī instrumenti no Dewalt – papildiniet savus instrumentu krājumus ātri un ērti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti