Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas jāzina, ja plāno doties ar auto uz Lielbritāniju pēc 29. marta?

Ziņa par to, ka Lielbritānija plāno izstāties no Eiropas Savienības, vairs nav jaunums, turklāt tagad jau ir zināms skaidrs datums, kad tas notiks – 2019. gada 29. marts. Lai gan tas, kas norisināsies pēc šī datuma, nav pilnībā skaidrs un prognozējams, ir saprotams, ka šis Lielbritānijas solis ietekmēs pārējās ES valstis dažādās jomās, tai skaitā, apdrošināšanas nozarē.

Kā norādījis Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri plāno doties uz Lielbritāniju ar auto pēc 29. marta, jārēķinās ar to, ka Brexit var radīt izmaiņas apdrošināšanas jomā, it īpaši, saistībā ar OCTA polisi.

Līdz šim uz Lielbritāniju ar OCTA polisi bija iespējams doties bez jebkādiem sarežģījumiem, jo šīs apdrošināšanas standartlīgums darbojas visās Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, tai skaitā arī Lielbritānijā. Līdz ar to šeit iegādāta OCTA polise darbojās arī citās iepriekš minētajās valstīs, un vienīgais, kas bija jāatceras – dodoties ceļā, jāpaņem līdzi OCTA līguma polise drukātā veidā.

Kā zināms, OCTA jeb Obligātā Civiltiesiskā Transportlīdzekļu Apdrošināšana ir polise, kas ir obligāta ikvienam sauszemes transportlīdzeklim, kurš piedalās satiksmē. Tā nodrošina Tevis izraisīta negadījuma rezultātā radušos zaudējumu atlīdzināšanu trešajai personai vai tās mantai. OCTA polisi iespējams iegādāties arī pie Compensa, un to vari izvēlēties uz sev ērtāko termiņu – 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem. Abus šos dokumentus vienkāršā veidā vari noformēt neizejot no mājas, atliek tikai apmeklēt Compensa mājas lapu, aizpildīt lauciņus ar prasīto informāciju, izvēlēties nepieciešamo polises darbības periodu un veikt apmaksu. Compensa saviem klientiem nodrošina 24/7 atbalstu, sniedzot konsultācijas pa tālruni +371 67559999. Turklāt ilgstošie klienti var izbaudīt dažādas privilēģijas un atlaides polišu iegādei.

Pēc Brexit īstenošanas, dodoties uz Lielbritāniju ar auto, visticamāk, var nākties rēķināties ar to, ka nepietiks vairs tikai ar OCTA standartlīgumu, un būs papildus vajadzīga arī Zaļā karte, kuras sistēmā Lielbritānija paliks arī pēc valsts izstāšanās no Eiropas Savienības.

Zaļā karte ir dokuments, kuru papildus OCTA polisei nepieciešams noformēt, dodoties uz sekojošām valstīm - Albāniju, Bosniju un Hercegovinu, Baltkrieviju, Izraēlu, Irānu, Maroku, Moldovu, Maķedoniju, Melnkalni, Krieviju, Tunisiju, Turciju un Ukrainu. Šo karti vari noformēt arī pie Compensa, kad iegādājies OCTA polisi vai jebkurā citā laikā. Zaļo karti saņemsi izdrukātu uz atsevišķas veidlapas, un tās darbības princips ir pilnīgi tāds pats kā OCTA polisei. Zaļajai kartei, līdzīgi kā OCTA polisei, ir atšķirīgi darbības termiņi, sākot no 15 dienām, līdz pat 12 mēnešiem.

Tas nozīmē, ka, plānojot ceļojumu uz Lielbritāniju pēc 29. marta, ievērojamām pārmaiņām pagaidām nav jāgatavojas, taču der ņemt vērā, ka var būt vajadzīga Zaļā karte, jo ar OCTA standartlīgumu vairs nepietiks. Vieglākais veids, kā iegūt Zaļo karti, ir iegādāties to uzreiz pie tā paša apdrošinātāja, kur pērc OCTA polisi, taču šo dokumentu varēs noformēt arī brīdī, kad iebrauksi Lielbritānijā. Ņemot vērā Brexit īstenošanu, pastāv iespēja, ka uz Lielbritānijas robežas būs jārēķinās ar robežkontroli, kas varētu pārbaudīt arī to, vai Tev ir nepieciešamā apdrošināšana.

Taču, lai būtu pilnīgi drošs par to, kādi dokumenti būs vai nebūs nepieciešami, dodoties uz Lielbritāniju, ieteicams sekot līdzi jaunākajai LTAB informācijai, kā arī laikus būt gataviem situācijas izmaiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti