Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kas jāzina, pirms pieņemat lēmumu par kopīgu naudas aizņēmumu

Kad esat nopietnās attiecībās vai arī jau dzīvojat kopā ar savu partneri kā laulāts pāris, daudzi no jums izvēlas par labu kopīgam naudas aizdevumam visdažādāko iemeslu dēļ. Kad tādēļ, lai varētu iegadāties plašāku dzīvesvietu, ko abiem un topošajām atvasēm dalīt, gan arī tādēļ, lai nodrošinātu labākus dzīves apstākļus, jo maciņa izmērs it kā ir dubultojies. Kā pārim jums ir arī labākas iespējas aizņemties lielākas naudas summas. Bet, lai cik vilinošs šāds pasākums arī neizklausītos, tas ir arī ļoti nopietns solis, jo katram no jums individuāli varētu tikt lūgts atmaksāt pilnu parāda apjomu, ja otra puse pēkšņi vairs nevarētu dalīt aizdevuma atmaksas slogu. Protams, ja tas ir bijis tikai viens vienīgs kopīgs ātrais kredīts ar garu atmaksas termiņu (pikavippi pitkä laina aika), tad tā vēl nebūtu liela bēda, bet ko darīt tajos gadījumos, ka kopa dalāt hipotēkas maksājumus? Tā ir liela atbildība, ko plānojat uzņemties romantisku jūtu uzplūdā.

Mūsdienu brīvajā tirgū pāri kopīgi var izņemt vairākus dažādus aizdevumu veidus, tostarp:

  • Aizdevumus pret ķīlu vai galvojumu, piemēram, hipotēka jaunas dzīvesvietas iegādei;
  • Kopīgs bankas konts ar ievērojamu overdrafta limitu;
  • Dažādi aizdevumi bez ķīlas, piemēram, personīgais aizdevums, patēriņa aizdevums, auto līzings u.c.

Pirmā doma, kas iešaujas prātā, kad jūs nolemjat par labu kopīgam aizdevumam vai kredītam ar savu partneri, ir tā, ka jūs būsiet atbildīgs tikai par savu pusi no kopīgās izņemtā aizdevuma summas, bet realitātē tā tas nav. Parakstot aizdevuma vai kredītlīgumu par konkrētu summu vai kopīgi lietotā bankas konta overdraftu, jūs abi piekrītat atmaksāt visu parādu pilnībā pat tad, ja otra puse dažādu iemeslu dēļ pārstāj atmaksāt savu daļu. Tā ir tā sauktā solidārā atbildība. Un šeit nebūs svarīgi, kurs no jums ir iztērējis lielāko naudas daļu vai tagad lieto to priekšmetu vai vienību, kas iegādāts par aizdevuma naudu vai overdraftu. Un aizdevējam pilnīgi noteikti neinteresēs vai jūs kā divi aizņēmuma ņēmēji esat precējušies, šķīrušies, pārdomājat savu attiecību statusu vai esat nolēmuši katrs uzņemties finansiālās saistības atsevišķi. Kā arī, piemēram, ja jūsu vīrs, sieva vai partneris pēkšņi nomirst, jums joprojām būs jāatmaksā jebkura kopīgi ņemtā hipotēka. Ja jūs izšķiraties ar savu draugu vai draudzeni, viņi vēl joprojām var turpināt lietot jūsu kopējo bankas kontā un saņemt overdraftu, atstājot jūs par kopīgā rēķina atmaksātāju, ja neesat bijuši pietiekami uzmanīgu un neesat slēguši šādu kontu šķiršanās brīdī un pēkšņi pamanāt, ka uz jūsu vārda izņemts jauns patēriņa kredīts 5000 eiro apmērā jeb uusi kulutusluotto 5000. Lielākā daļa kopīgo bankas kontu ir izveidoti tā, lai viena iesaistītā persona varētu tērēt bankas kontā esošo naudu un overdraftu bez otra atļaujas vai informēšanas. Bet bankas piedāvā arī variantu izveidot tādu kontu, kur otra puse ir jāinformē vai jāprasa tās piekrišanu, pirms lielākas naudas summas tiek izņemtas. Šis pakalpojums, protams, bankām nav tik izdevīgs, tāpēc tas bieži netiek reklamēts.

Citiem vārdiem sakot, visi kopīgie parādi nozīmē arī kopīgu atbildību un parāda piedzīšanu. Tāpēc, ja otra persona pārstāj piedalīties aizdevuma summas atmaksā, tad viss lielais, kopīgi izņemtais parāds var nonākt jūsu rokās un jums nebūs iespēja vainot otru cilvēku parāda nomaksā, jo jūs labprātīgi uzņēmāties dalītu, bet tajā pašā laikā kopīgu atbildību par aizdevuma summas pilnīgu atmaksu noteiktajā laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti