Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kas notiek aiz durvīm: viena diena veterinārās klīnikas praksē!

Šķiet ikvienam ir kaut neliels priekšstats par to, kāda ir ārstu un citu ārstniecības speciālistu ikdiena slimnīcās, poliklīnikās un ārstu praksēs. Taču tikai nelielai daļai cilvēku, pat tiem, kuriem mājās ir vairāki mājas mīluļi, ir izpratne par to, kā noris darbs veterinārās medicīnas iestādēs.

Bērnībā daudzi no mums vēlējās kļūt par zvēriņu dakteriem – samīļot, parūpēties un izārstēt sasirgušus pagalma minčus, mīļo bērnības duksi, ievainotu putniņu, kukaini vai citu radību. Un, lai gan veterinārā klīnika ir vieta, kur ikdienā nebūt nevalda mierīga un rotaļīga atmosfēra, tomēr viens gan ir tiesa, – lai kļūtu par veterinārmedicīnas speciālistu, sevī jāsaglabā un jāuztur nesavtīga vēlme palīdzēt un parūpēties par mazajiem draugiem, kas mūsu ikdienā ienes tik daudz prieka un pozitīvu emociju.

Kā noris veterinārās klīnikas ikdienas darbs, ar kādām papildu grūtībām saskaras veterinārārsts, cik daudz mazos pacientus vienas darbīgas dienas laikā vetklīnikā mēdz pieņemt – ar veterinārās prakses ikdienu dalās Dino Zoo veterinārās klīnikas vadītāja. Ja vēlies gūt ieskatu, kā noris viena darba diena veterinārajā klīnikā – turpini lasīt!

Katra diena ir darba diena jeb palīdzība tiek sniegta 7 dienas nedēļā

Dino Zoo veterinārā klīnika ir atvērta 7 dienas nedēļā un darba diena ilgst no 9:00 rītā līdz 20:00 vakarā. Šāds darba laiks pielāgots, lai veterinārā palīdzība būtu maksimāli ātri un operatīvi pieejama gan pacientiem, kam ir akūtas kaites, gan tiem mājdzīvnieku saimniekiem, kas vizīti piesaka no attālākiem reģioniem vai ikdienas skrējienā standarta darba stundas nav ērtākais variants.

Klīnikā pacienti tiek pieņemti pēc iepriekšēja pieraksta un Dino Zoo veterinārajā klīnikā vienlaikus strādā aptuveni 2–4 ārsti. Atkarībā no pieraksta, katrs ārsts savas maiņas laikā var pieņemt aptuveni 10–15 pacientus, līdz ar to, vienā darba dienā vet klīnika mēdz sniegt palīdzību vidēji 35 pacientiem, taču ir dienas, kad paņemto pacientu skaits var būt pat līdz 50 mājdzīvniekiem dienā. 

  • Ja darba diena ir mierīgāka, ārsti, kuriem ir brīvs brīdis starp pieteikto pacientu vizītēm, pieņem arī mājdzīvniekus ar akūtām kaitēm, kad palīdzība tiek lūgta bez iepriekšēja pieraksta.

Kā atzīst klīnikas vadītāja, dažkārt pieņemšanas tālrunis zvana bez pārtraukuma, darba diena ir ļoti saspringta un pat pusdienām paredzētais laika sprīdis no 12:00 – 14:00 tiek pavadīts veicot neizdarītos darbus, aizpildot pacientu kartiņas, kā ari pieņemot neatliekamus pacientus ar nopietnām, akūtām veselības problēmām vai traumām.

Ikdienas darba gaita un režīms

Katrs rīts veterinārajā klīnikā tiek iesākts ar 5 minūšu darbinieku apspriedi, kuras laikā veterinārārsti un asistenti apspriež dienas plānu, ieplānotos pacientus, tiek veikta aptuvenā pienākumu sadale un izplānota dienas gaita.

Stacionāra pacienti

Rītos tiek veikta pacientu uzņemšana stacionārā. Pirms uzņemšanas stacionārā, dzīvniekam tiek veikta vispārējā apskate – dzīvnieks tiek nosvērts, tiek izmērīta ķermeņa temperatūra un veikta auskultācija. Ārsts iztaujā saimnieku, lai sastādītu dzīvnieka anamnēzi tālākai ārstēšanas nozīmēšanai.

  • Stacionārā dzīvnieki tiek ievietoti atsevišķos būros, kur tiem visas dienas laikā tiek veikta ārstēšana. Dzīvnieki, atbilstoši veselības stāvoklim, tiek pabaroti, tāpat, ja nepieciešams, tie tiek vesti pastaigās, rūpīgi apkopti, kaķiem tiek mainītas tualetes kastītes utt.

Ir dzīvnieki, kas stacionārā paliek katru dienu, lai tiem nodrošinātu ārstēšanu smagu saslimšanu un traumu gadījumos. Mēdz būt dienas, kad stacionārs paliek tukšs, taču dažkārt stacionārā uzturas pat 6–8 dzīvnieki vienlaikus, un tiem visiem nepieciešams nodrošināt vienlīdz kvalitatīvu aprūpi, ārstniecisko terapiju, nepieciešamās analīzes un citas manipulācijas.

Operācijas – veterinārās klīnikas ikdiena

Sākot no rīta līdz aptuveni 15:00 dienā paredzēts laiks operāciju veikšanai. Operācijas Dino Zoo veterinārajā klīnikā tiek veiktas tikai dienas pirmajā pusē, lai pēc operācijas dzīvniekam būtu laiks atmosties no anestēzijas, ārsts varētu pārliecināties par pacienta veselības stāvokli un vakarā dzīvnieks varētu droši doties mājās.

  • Pirms operācijas veikšanas visiem dzīvniekiem tiek ieteikts veikt asins analīzes, lai veterinārārsts varētu pārliecināties, ka pacientam operāciju veikt ir droši. Asins analīžu veikšana pirms operācijām gan nav obligāta, taču ir stingri ieteicama.

Asins analīzes ārstam dod iespēju izvērtēt iekšējo orgānu darbību, jo ne vienmēr iespējams gūt precīzu informāciju dzīvnieku izmeklējot manuāli. Kā stāsta klīnikas vadītāja, ja dzīvnieka saimnieks atsakās no analīžu veikšanas, tas tiek atzīmēts speciālā narkozes aktā. Narkozes aktu paraksta gan dzīvnieka saimnieks, gan veterinārārsts. Tā ir abpusēja vienošanās, ka saimnieks neiebilst narkozes pielietošanai operācijas laikā un, ka iespējamas komplikācijas individuālas zāļu nepanesības gadījumos.

Operācijas laikā tiek pielietota gāzes anestēzija. Visu operācijas laiku dzīvniekam ir pieslēgts pacienta monitors, kas fiksē sirdsdarbības, elpošanas un citus svarīgus dzīvības parametrus, lai pārliecinātos, ka narkozes laikā visi dzīvnieka ķermeņa rādītāji ir atbilstoši normai.

  • Dino Zoo klīnikās ir divas operāciju telpas, tāpēc bieži vien operācijas notiek paralēli, kas nodrošina iespēju palīdzēt lielākam pacientu skaitam.

Paralēli notiek darbs arī pieņemšanas telpās

Paralēli darbam ar stacionāra pacientiem un plānoto operāciju veikšanai, noris arī citu pacientu pieņemšana un konsultācijas. Tiek pieņemti ne tikai suņi, kaķi, truši, bet arī eksotiskie dzīvnieki. Dino Zoo veterinārā klīnika pieņem mājdzīvniekus sākot no kāmīšiem līdz pat iguānām, kas nav ierasta prakse visās veterinārajās klīnikās.

Ja nepieciešams uz vietas klīnikā tiek veikta gan ultrasonogrāfija, gan rentgendiagnostika, visas nepieciešamās analīzes un citas diagnostikas metodes.

Ikgadējā vakcinācija, dzīvniekam slikta pašsajūta, kaķēnu un  kucēnu pirmreizējā apskate – biežākie iemesli vizītēm

Visbiežāk dzīvnieku saimnieki veterinārajā klīnikā vēršas ar sūdzībām par pēkšņiem, neierastiem simptomiem – dzīvnieks sācis vemt, tiek konstatēta ilgstoša caureja, dzīvnieks kasās, kļuvis apātisks, atsakās ēst. Tāpat teju katru dienu tiek veikta ikgadējā vakcinācija, kā arī uz pirmreizējo apskati tiek pieņemti kucēni un kaķēni.

Regulāri tiek pieņemti dzīvnieki arī ar dažādām traumām un vecumdienām raksturīgām kaitēm. Diemžēl veterinārās klīnikas ikdienā ir arī skumji brīži – dzīvniekam nepieciešams veikt eitanāziju. Kā atzīst klīnikas vadītāja, tas ir smags brīdis kā saimniekam, tā arī ārstējošajam vetārstam, īpaši, ja dzīvnieks bijis ilgstošs pacients, kad gan ar saimnieku, gan dzīvnieku izveidojusies draudzīga saikne.

  • Veseliem dzīvniekiem Dino Zoo veterinārajās klīnikās eitanāzija netiek veikta!

Pēcpusdiena un dienas noslēgums

Pēcpusdienā turpinās pacientu pieņemšana, kā arī pamazām uz mājām tiek izrakstīt dzīvnieki pēc operācijām. Kad dzīvnieks pēc operācijas ir pamodies, klīnikas darbinieki sazvanās ar saimnieku, lai informētu par operācijas gaitu, mīluļa veselības stāvokli un to, cikos dzīvnieku iespējams vest mājās.

  • Recepcijā pēcpusdienā tiek apzvanīti nākamās dienas pacienti, lai negadītos nepatīkami brīži, kad uz iepriekš pieteiktu vizīti saimnieks mīluli tā arī neatved, tādējādi kavējot klīnikas darbu un liedzot iespēju saņemt tik nepieciešamo palīdzību citiem pacientiem.

Tāpat pēcpusdienā tiek saņemti analīžu rezultāti, kas jāpievieno pacientu kartiņām, jāievada informācija ārstējošo ārstu failos, kā arī jāinformē klienti par analīžu rezultātiem un tālāko mīluļa ārstēšanas gaitu. Vakara pēdējā darba stunda tiek veltīta dienā nepaveikto darbu izpildei, tiek aizpildītas pacientu kartiņas par veikto ārstēšanu, analizēti analīžu rezultāti un paveikti citi darbi.

Veterinārārsts – dažkārt arī psihologs

Vaicājot par to, kādi sarežģījumi mēdz būt ikdienas darbā, veterinārās klīnikas vadītāja norāda, ka dažkārt klīnikas darbiniekiem jāpilda ne tikai tiešie pienākumi, bet jāspēj strādāt arī ar klientiem, ar kuriem sadarboties nav nemaz tik viegli.

Bieži gadās, ka dzīvnieka saimnieks apšauba ārstēšanas metodes, jo guvis nepatiesu informāciju dažādās interneta vietnēs. Mēdz būt gadījumi, kad saimnieks atsakās samaksāt par veiktajiem pakalpojumiem, neizprot, kāpēc netiek izsniegtas zāles bez receptes, gadās saimnieki, kas nevēlas uzlikt dzīvniekam uzpurni, kad tas nepieciešams. Tad ārstiem jācenšas ar saimnieku izrunāties un atrast kopīgu valodu.

Tiesa gan, lielākoties klienti ir saprotoši, pretimnākoši un izprot nepieciešamās ārstēšanas gaitu un izmaksas. Kā atzīst speciālisti – laba sadarbība starp saimnieku un ārstu nodrošinās veiksmīgāku dzīvnieka ārstēšanas gaitu un turpmāko sadarbību. Dzīvnieki, īpaši suņu, ļoti labi jūt sava saimnieka emocijas, to cik mierīgs, vai tieši otrādi, satrauks, dusmīgs vai nobijies ir saimnieks. Tāpēc pirmkārt, svarīga ir tieši saimnieka attieksme.

Dino Zoo veterinārās klīnikas Rīgā – kvalitatīva un mūsdienīga veterinārā aprūpe! 

Dino Zoo veterinārā klīnika Rīgā, Krasta ielā 52 un Stirnu ielā 26 aicina – parupēsimies par mājdzīvnieku veselību un ilgu mūžu kopā! Ar modernākajām veterinārās ārstniecības metodēm, diagnostikas iekārtām un aprīkojumu augsti kvalificēti veterinārmedicīnas profesionāļi nodrošina augstākā līmeņa veterināro aprūpi dažādu sugu mājdzīvniekiem.

Ienāc dinozoopasaule.lv un uzzini visu aktuālo informāciju par Dino Zoo veterināro klīniku sniegtajiem pakalpojumiem!Savukārt Dino Zoo veterinārā aptieka gaida dzīvnieku saimniekus, lai iegādātos visus nepieciešamos medikamentus, veterināro barību un citus veterināros līdzekļus sava mīluļa aprūpei.

Dinozoopasaule.lv atradīsi arī aktuālo informāciju par Dino Zoo suņu skolas darbību, kā arī Dino Zoo suņu un kaķu frizētavu. Dino Zoo – rūpēs par ikvienu mājdzīvnieku!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti