Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kas Tev būtu jāzina pirms bankas aizdevuma saņemšanas?

Kad dzīvē pienāk situācijas, kuru atrisināšanai neizbēgami nepieciešama nauda, sākam domāt par dažādiem variantiem, kā nepieciešamo summu iegūt. Labākajā gadījumā mums pašiem ir rūpīgi veidoti iekrājumi, taču diemžēl realitāte ir visai skarba – šāds finansiāls spilvens ir pieejams tikai nelielai daļai iedzīvotāju. Protams, ka neviens no mums negaida, ka pēkšņi notiks kas neparedzēts, taču nākotni ieplānot nav iespējams, jo ne viss notiekošais ir atkarīgs no mums. Tāpat ne visiem ienākumi ir pietiekami lieli, lai daļu no tiem atvēlētu iekrājumiem, piemēram, jaunas automašīnas iegādei.

Vēl viens no variantiem, par kuru iedomājamies, kad nepieciešama nauda, ir tuvinieki un draugi. Ir labi, ja zinām vienu vai vairākus cilvēkus, kuriem varam lūgt palīdzību gadījumos, kad tā tiešām ļoti nepieciešama. Tiesa, ne visi vēlas dalīties ar privātām problēmām vai lūgt aizdot naudu, jo tas parasti saistās ar nepatīkamām emocijām.

Tādēļ arvien vairāk cilvēku neparedzētu situāciju atrisināšanai, studiju apmaksāšanai un lielāku pirkumu iegādei, izvēlas aizdevumus. Tie noder gan tad, kad pēkšņi saplīst mašīna vai kāda cita ikdienā nozīmīga iekārta, pēkšņi nepieciešami medicīniski pakalpojumu vai jāiegādājas dzīvoklis, sadzīves tehnika utt.

Turklāt aizdevuma noformēšana mūsdienās ir tik vienkārša – lielākā daļa banku un nebanku kredītiestāžu piedāvā aizpildīt pieteikumu tiešsaistē, kur vari ievadīt visus nepieciešamos datus. Īsā laikā tavs pieteikums ir izskatīts un vari saņemt atbildi par to, vai prasītā summa ir piešķirta un kādi ir aizdevuma nosacījumi.

Mūsdienās daudzi no mums ir izmantojuši vienu vai vairākus kredītu veidus, un tas ir saprotami, jo tev nav nepieciešams nevienam atskaitīties par to, kur nauda tiks iztērēta, kā arī nav par šo nepieciešamību jāinformē citi cilvēki.

Ja arī tu pašlaik apsver domu noformēt aizdevumu un vēlies zināt, kas jāievēro, lai izvairītos no dažādām neskaidrībām un problēmām, kuras var radīt augstas procentu likmes vai arī citām situācijām, kas agrāk ir sarežģījušas aizņemšanās procesu, ir vairāki aspekti, kuriem der pievērst uzmanību, pirms noformē bankas aizdevumu.

Rēķini līdzi!

Kad vērsies pie kādas finanšu iestādes ar vēlmi aizņemties, tev tiek sniegta informācija ar svarīgākajiem aprēķiniem par to, kāds varētu izskatīties atmaksas grafiks, aizņemšanās summas apjoms, atmaksas termiņš, procentu likme un visas pārējās detaļas. Taču, ja vēlies rūpīgi apsvērt savas iespējas aizņemties, papildus eksperta padomiem, būtu ieteicams pašiem veikt savus aprēķinus.

Bieži vien bankas apstiprina pašu kapitāla segumu līdz pat 60% apmērā no ieņēmumiem, taču ir vērts izpētīt arī citus bankā pieejamos aizdevumus, kuriem, iespējams, ir zemākas procentu likmes. Tas palīdzēs tev vienkāršāk veikt ikmēneša maksājumus, nesatraucoties par citām detaļām.

Izpēti līgumu līdz galam!

Līgums netiek sastādīts tāpat vien. Tajā ir ietverta informācija, kas tev kā aizdevuma ņēmējam, ir ļoti, ļoti nozīmīga. Pievērs uzmanību arī tam, kas rakstīts pavisam mazā drukā, iespējams, tur ir ietverta tāda informācija, kuru tev noteikti jāņem vērā! Pirms steidzies parakstīt līgumu, izlasi to ne tikai vienu, bet pat divas un vairāk reizes, jo tas parasti ir pārblīvēts ar daudziem punktiem un apakšpunktiem, kurus, ātri pārskrienot pāri tekstam, var palaist garām.

Ikviens no šiem punktiem vai mazajiem apakšpunktiem var būt izšķirošs un norādīt uz ievērojamām atšķirībām starp ērti un vienkārši atmaksājamu aizdevumu un tādu, kura atmaksa vēlāk var radīt problēmas un, iespējams, arī neplānotus izdevumus.

Pievērs uzmanību aizdevuma termiņam!

Kad izvērtēsi to, kurā bankā noformēt aizdevumu un kuru no to piedāvātajiem veidiem izvēlēties, noteikti izpēti atmaksas termiņus. Var gadīties, ka, piemēram, kredīts mājokļa iegādei var tikt izsniegts uz termiņu līdz pat 30 gadiem, taču, piemēram, personīgais aizdevums tevis paša izvēlētiem tēriņiem ir pieejams ar atmaksas laiku tikai līdz pieciem gadiem.

Ja iespējams, vienmēr centies izvēlēties īsāku termiņu, tajā pašā laikā izvērtējot to, vai tas būt pietiekams, lai tu spētu katru mēnesi atvēlēt prasīto atmaksas summu!

Esi gudrs un apzinies savas iespējas!

Lai pilnvērtīgi izvērtētu to, kur un kādu aizdevumu noformēt, tev nepieciešams ievākt pēc iespējas vairāk informācijas. Šajā gadījumā var noderēt konsultēšanās ar draugiem un citām uzticības personām, kuras sniegs godīgu un detalizētu informāciju, kā arī dalīsies pieredzē ar to, kurā iestādē viņi ir noformējuši aizdevumu, kādi ir nosacījumu, cik viegla bijusi atmaksa utt.

Tāpat ieteicams nesteigties ar lēmuma pieņemšanu un apsvērt dažādas aizdevumu iespējas un izvērtēt vairākas iestādes, kurās aizņemties. Iespējams, kāda no šīm iestādēm piedāvā izdevīgākus nosacījumus, zemāku procentu likmi un citus bonusus, kuras citi nespēj sniegt.

Esi kritisks pret sevi!

Aizdevuma noformēšana, neatkarīgi no tā summas, ir nopietns solis. Tas ietver atbildību pret saviem lēmumiem un noslēgto līgumu, prasmi plānot savu budžetu, kā arī racionāli pamatot nepieciešamību aizņemties. Nereti cilvēki līdz galam nepārdomā to, vai viņiem tiešām ir nepieciešama konkrētā summa, un aizņemas vairāk nekā vajadzīgs, iesaistot sevi neplānotā kredītu jūgā.

Vienmēr veic aprēķinus un pārdomā, vai tavi ienākumi ir pietiekami lieli, lai tu spētu gan veikt visus nepieciešamos ikdienas pirkumus, gan arī atmaksāt kredīta rēķina summu! Ja nepieciešams, konsultējies ar kādu profesionāli, kas tev varētu sniegt padomu par to, kādu iestādi un aizdevuma veidu izvēlēties konkrētajā situācijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti