Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ko darīt, ja ar nolikto "nebaltām dienām" tomēr nepietiek?

Dzīvē mēdz atgadīties dažādas neplānotas situācijas, un var nākties sastapties ar gadījumiem, kad Tev būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, lai atrisinātu kādu problēmu. Tad var noderēt nauda, kuru esam iekrājuši “nebaltām dienām”.

Kas ir ietaupījumi neparedzētām situācijām? Šādiem iekrājumiem vajadzētu būt pietiekami viegli pieejamiem, taču tos izmantot paredzēts tikai ārkārtējās situācijās. Veidi, kā šo naudu uzglabāt, ir dažādi – kāds izvēlas krājkontu bankā, cits dod priekšroku krājkasītei vai drošai vietai mājoklī, taču, kā zināms, mūsdienās glabāt naudu fiziskā formā nav prātīgākā izvēle.

Kādēļ nepieciešams veidot iekrājumus neparedzētām situācijām? Jaunieši nereti uzskata, ka viņiem nav nepieciešams iekrāt naudu. Maksimālisms un vēlme izbaudīt dzīvi no visas sirds, var radīt nopietnas finansiālas problēmas. Taču, kļūstot vecākiem, cilvēki sāk pievērst vairāk uzmanības stabilitātei un drošībai, jo ne vienam vien gadās piedzīvot kādu no šīm situācijām:

  • Automašīna pēkšņi pārkārst un sabojājas, tādēļ nepieciešams dārgs remonts, kas liek pārdomāt to, vai izdevīgāk nebūtu iegādāties jaunu transportlīdzekli.
  • Mājai vai dzīvoklim nepieciešams remonts, jo esošie interjera elementi, elektroinstalācijas un kanalizācijas sistēma ir novecojusi.
  • Pēkšņi rodas nopietnas veselības problēmas, kuru atrisināšanai nepieciešama dārga operācija vai medikamentu/medicīnas preču iegāde.
  • Persona tiek atlaista no darba vai arī dažādi citi apstākļi spiež meklēt citu darbavietu.

Šīs ir tikai dažas no ārkārtas situācijām, kuru atrisināšana var prasīt ne tikai simtus, bet pat tūkstošus eiro. Tiem, kuriem nav veidoti iekrājumi, piedzīvojot ko tādu, var rasties nopietnas finansiālas problēmas.

Cik lielu naudas summu nepieciešams iekrāt neplānotām situācijām?

Vairums ekspertu norāda, ka ģimenēm būtu ieteicams iekrāt summu, kas līdzvērtīga trīs līdz sešām mēnešalgām, taču ieteicams izvērtēt savu individuālo situāciju, lai saprastu, kas ir piemērotāks. Piemēram, ja nesen iegūta augstākā izglītība, taču Tu joprojām dzīvo ar vecākiem vai īrē istabu, tad ar 1000 eiro lielu summu ārkārtas gadījumiem varētu pietikt. Savukārt, ja Tev ir bērns, māja, divas mašīnas un citi pienākumi, tad, visticamāk, būs nepieciešama lielāka summa, piemēram, 2000 līdz 3000 eiro. Jebkurā gadījumā ir vērts sekot līdzi saviem izdevumiem, lai saprastu, cik daudz naudas katru mēnesi iespējams atlikt.

Ko darīt, ja ar iekrājumiem neplānotām situācijām nepietiek?

Kas notiek, kad Tavi sūri un grūti veidotie iekrājumi nespēj nosegt summu, kas nepieciešama pēkšņi radušās problēmas atrisināšanai? Kādas ir Tavas iespējas?

  • Ģimenes locekļi, kolēģi, draugi. Lai arī daudzus šis variants biedē, tomēr ārkārtas gadījumi pieprasa atbilstošu rīcību. Atceries – daudzi no mums vismaz reizi dzīvē ir bijuši finansiālās grūtībās, tādēļ, ja iemesls ir pamatots, kāds no Tev pazīstamiem cilvēkiem varētu izlīdzēt. Protams, tas neatbrīvo Tevi no atbildības – nauda tik un tā būs jāatdod.
  • Papildu darbs. Ja tas ir iespējams, mēģini atrast veidu, kā iegūt papildu ienākumus. Tās var būt virsstundas vai lielāka pienākumu daudzuma uzņemšanās esošajā amatā, vai arī “haltūru” meklēšana, piemēram, bērnu pieskatīšana vakaros, kā arī citi darbi, kurus vari veikt brīvajā laikā.
  • Mantu tirdziņš. Iespējams, Tavā mājoklī ir pietiekoši daudz lietu, kuras joprojām ir labā stāvoklī, taču netiek izmantotas? Tie var būt apavi, apģērbi, sadzīves tehnika, mēbeles u.c. mantas. Izmanto “Facebook”, kā arī sludinājumu portālus un citus veidus, kā pārdot šīs lietas, gūstot papildu ienākumus.
  • Aizdevums. Tikai tad, ja neviena no iepriekš minētajām iespējām neder, kā pēdējo variantu vari apdomāt kredīta noformēšanu. Mūsdienās īstermiņa aizdevums internetā, piemēram, pie LadyLoan.lv, ir noformējams ļoti viegli, turklāt naudu iespējams saņemt jau pāris minūšu laikā. Protams, neaizmirsti, ka šī alternatīva ir paredzēta tikai ārkārtas finansiālo problēmu risināšanu, turklāt pirms tam rūpīgi jāizvērtē savas iespējas atmaksāt aizdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti