Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ko vajadzētu zināt par parādsaistībām un parāda piedziņas procesu?

Noformējot aizdevumu vai uzņemoties citas finansiālas saistības, rūpīgi jāizvērtē savas iespējas šīs saistības nokārtot līgumā noteiktajā termiņā. Ja tas netiek ievērots, kreditoram ir tiesības piemērot līgumā minētās soda sankcijas, tostarp uzsākt parāda piedziņas procesu. Turpinājumā vairāk par to, kas ir parādu piedziņas process un ko par to vajadzētu zināt abām iesaistītajām pusēm - gan kreditoram, gan debitoram.

Kad saistības kļūst par parādu

Jāņem vērā tas, ka finansiālās saistības netiek uzskatītas par parādu salīdzinoši nebūtiska maksājuma kavējuma gadījumā. Par parādu tās kļūst, ja maksājums tiek kavēts vismaz 60 dienas.

Gadījumā, ja debitors savas saistības nenokārto ilgākā laika posmā, kreditors var uzsākt parādu piedziņas procesu.

Kas ir inkaso?

Inkaso ir parādu ārpustiesas piedziņa. Šo procesu savu klientu vārdā realizē licencētas parādu piedziņas firmas. Parādu piedziņa ietver komunikāciju ar parādnieku, vienošanos par parāda atmaksas kārtību un termiņu, kā arī veikto maksājumu kontroli. Parādu piedziņas kompānijas veido un uztur arī kredītvēstures datubāzi.

Kā vēsta statistika, inkaso nes kreditoram vēlamo rezultātu 90% gadījumos.

Parādu piedziņa tiesas ceļā

Ja tomēr parādu ārpustiesas piedziņa nav efektīva, kreditors var vērsties tiesā. Ja pēc tiesas lēmuma lieta tiek nodota tiesu izpildītājam, viņš vispirms piedāvā debitoram veikt brīvprātīgu parāda atmaksu. Ja šis piedāvājums tiek noraidīts, tad tiek īstenots parāda piespiedu piedziņas process.

Cesija

Vēl viens pakalpojums, ko piedāvā parādu piedziņas firmas, ir cesija. Tas noderīgs tad, ja parāds ir sens vai grūti atgūstams. Cesija ir parāda pirkšana - parādu piedziņas kompānija nopērk šīs parādsaistības no kreditora. Plašāku informāciju par šo iespēju uzzināsiet, sazinoties ar šī pakalpojuma sniedzējiem.

Kā izvairīties no parādsaistībām?

Nav šaubu, ka parāds ir negatīva un nomācoša pieredze. Lai no tā izvairītos, ir svarīgi rūpēties par savu finansiālo stabilitāti un saistības uzņemties pārdomāti, rūpīgi izvērtējot savu maksātspēju.

Un, ja tomēr gadās neparedzētas situācijas, kas ietekmē finansiālās iespējas, ir svarīgi nekavējoties sazināties ar kreditoru, lai šo jautājumu atrisinātu abām pusēm pieņemamā ceļā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti