Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kolagēns – kas tas ir un kā to lietot?

Ja esat aktīva dzīvesveida piekritējs vai pievēršat uzmanību savai veselībai, visticamāk būsiet dzirdējis par tādiem populāriem uztura bagātinātājiem kā kolagēns un proteīns. Vienkāršākais un populārākais veids, kā lietot šos uztura bagātinātājus, ir pievienot tos dažādiem dzērieniem, tādējādi uzlabojot dzērienu uzturvērtību.

Tirgū ir pieejami daudz un dažādi proteīna un kolagēna pulveri, kas ražoti gan no dzīvnieku, gan augu valsts izejvielām. Plašais produktu klāsts varētu radīt apjukumu, ja pēc konsultācijas ar uztura speciālistu vēlaties papildināt uzturu ar uztura bagātinātājiem, tāpēc turpinājumā piedāvājam nedaudz plašāku skaidrojumu par cilvēka organismā nozīmīgo proteīnu kolagēnu.

Runājot vispārināti, proteīns ir lielas, sarežģītas molekulas, kas veido cilvēka ķermeņa struktūru un atbalsta cilvēka šūnas. Latviski proteīnus sauc par olbaltumvielām. Olbaltumvielas ir viens no trim makroelementiem, ko cilvēka organismam vajag, lai tas spētu nodrošināt fizioloģiskos procesus.

Savukārt tieši kolagēns Jūsu skaistumam un veselībai ir ļoti nozīmīgs proteīns. Tas ir visizplatītākais proteīns cilvēka ķermenī. Kolagēns ir kā kaulu, tā ādas, asins, muskuļu un muskuļu saišu sastāvā. Kolagēns ir viela, kas satur kopā mūsu ķermeni, veidojot aptuveni trešdaļu no kopējā proteīna cilvēka ķermenī. Cilvēka ķermenis, uzņemot uzturu, dabiski veido kolagēnu, lai nodrošinātu locītavu veselību, kā arī audu, tajā skaitā ādas elastību.

Tomēr galvenā problēma saistībā ar kolagēnu ir tāda, ka pēc 25 gadu vecuma vai neveselīga dzīvesveida - īpaši nepietiekama uztura - rezultātā cilvēka ķermenim paliek grūtāk ražot pietiekamu kolagēna daudzumu.

Galvenās pazīmes, kas liecina par kolagēna daudzuma samazināšanos organismā ir:

  • Ādas elastības zudums, ko var pamanīt, kad sāk veidoties grumbas, kā arī rētas sadzīst lēnāk;
  • Saišu un cīpslu stīvums, samazināta ķermeņa lokanība;
  • Muskuļu masas samazināšanās, Jūs kļūstiet vājāks;
  • Skrimšļu nodilums, kura rezultātā parādās locītavu sāpes vai veidojas osteoartrīts;
  • Gremošanas problēmas, jo gremošanas trakta sieniņas kļūst plānākas.

Kā tieši ķermenis ražo kolagēnu?

Lai veidotu kolagēnu un jebkuru citu proteīnu, ķermenis izmanto aminoskābes. Aminoskābes cilvēka organisms iegūst apēdot un sagremojot uzturu, kurā ir liels proteīna daudzums – gaļu, pākšaugus un piena produktus. No iegūtajām aminoskābēm organisms veido kolagēnu.

Šajā kolagēna veidošanas procesā ar uzturu uzņemtās aminoskābes, cilvēka ķermenis pārveido, procesā izmantojot arī C vitamīnu un minerālvielas (cinku un varu).

Arī vitamīnu un minerālvielu rezerves organismā varam veidot ar veselīgu un sabalansētu diētu, ēdot citrusaugļus, papriku, tomātus, brokoļus un dažādus zaļumus, kā arī riekstus, pilngraudu produktus un pākšaugus. Tomēr novecošanās procesu rezultāta mūsu ķermenis vairs nespēj tik efektīvi absorbēt uzturvielas, lai sintezētu kolagēnu, un šādā situācijā risinājums ir kolagēns uztura bagātinātāja formā.

Kad un kā lietot kolagēnu kā uztura bagātinātāju?

Protams, labākais veids, kā nodrošināt organismu ar uzturvielām ir laba diēta, taču, ja Jums ir sarežģīts dzīvesveids vai alerģijas, laba alternatīva un labs uzturvielu avots ir arī uztura bagātinātājs ar ko var papildināt ikdienas ēdienreizes.

Hidrolizēts kolagēna pulveris vai kolagēna peptīdu pulveris ir labākais veids, kā uzņemt uzturā papildus kolagēnu, jo tam var teikt pilnībā nepiemīt nekāda garša un tas viegli izšķīst dzērienos, augļu kokteiļos, zupās un mērcēs. Dabiski liels apjoms kolagēna ir arī no kauliem vārītā buljonā, bet, ja ikdienā nevariet izdzert buljona krūzi, izmantojiet hidrolizēta kolagēna pulveri un sajauciet to ar jebkuru citu dzērienu.

Kolagēnu un citus uztura bagātinātājus varat atrast interneta veikalā 220.lv! Izvērtējiet savas vajadzības un parūpējieties par sevi!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti