Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Labākie hokejisti 2022. gada Pasaules Čempionātā

29. maijā Tamperē noslēdzās pasaules čempionāts hokejā, par kura uzvarētāju ceturto reizi kļuva Somijas valstsvienība.

Pēc finālspēles beigām Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) nosauca meistarsacīkšu simbolisko izlasi, iekļaujot sarakstā divus Somijas un vienu Čehijas spēlētāju, bet žurnālistu balsojumā tika nokomplektēta arī turnīra Visu Zvaigžņu izlase. Sacensībās savu meistarību kārtējo reizi apliecināja vairāki pasaulslaveni lielmeistari, taču netrūka arī patīkamu pārsteigumu. Piedāvājam iepazīties ar 2022. gada hokeja čempionāta labākajiem spēlētājiem.

Jusi Olkinuora

Somijas izlases vārtsargs Jusi Olkinuora meistarsacīkšu noslēgumā tika atzīts par 2022. gada pasaules čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Viņš kļuva par pirmo vārtsargu astoņu gadu laikā, kurš saņēmis pasaules čempionāta MVP balvu. Pēdējais šāds vārtsargs pirms Olkinuoras bija viņa tautietis Peka Rinne, kurš minēto atzinību izpelnījās 2014. gadā meistarsacīkstēs Baltkrievijā. Olkinuora aizvadīja fenomenālu turnīru, palīdzot Somijas izlasei izcīnīt savu ceturto čempionu titulu valstsvienības pastāvēšanas vēsturē.

31 gadu vecais vārtsargs demonstrēja spīdošu sniegumu gandrīz katrā mačā. Grupu turnīrā valstsvienības vārtus viņš sargāja piecās spēlēs, kurās ielaida tikai vienu ripu un atvairīja 99,04% pretinieku metienu. Kopumā savā mājas pasaules čempionātā Olkinuora pamatsastāvā devās astoņās no desmit spēlēm, ceļā uz uzvaru meistarsacīkstēs spējot nosargāt savus vārtus neskartus 206 minūtes un 44 sekundes, kas atbilst vismaz trīs spēlēm pēc kārtas bez ielaistiem vārtiem. Kopumā somu vārtsargs aizvadīja četras “sausās” spēlēs un pasaules čempionātu noslēdza ar vairāk nekā iespaidīgiem cipariem statistikas ailēs – vidēji ielaistām 1,11 ripām un 94,83% atvairīto metienu.

Miko Lehtonens 

Par vienu no Somijas valstsvienības vadošajiem spēlētājiem mājas pasaules čempionātā kļuva 28 gadus vecais Miko Lehtonens – grupu turnīrā hokejists izcēlās ar diviem vārtiem un sešām rezultatīvām piespēlēm, kļūstot par punktiem bagātāko pamatturnīra aizsargu, bet izslēgšanas spēlēs savā kontā pievienoja vēl četrus (0+4) rezultativitātes punktus. Kopumā meistarsacīkstēs Lehtonens guva divus vārtus un atdeva desmit precīzas piespēles, kļūstot par punktiem bagātāko aizsargu visā turnīrā. Žurnālisti pasaules čempionāta noslēgumā iekļāva Lehtonenu Visu Zvaigzņu komandā, bet turnīra organizatori piešķīra Miko turnīra labākā aizsarga balvu. Lehtonens demonstrēja lielisku sniegumu un bija īpaši pamanāms spēlēs pret principiāliem pretiniekiem, izceļoties ar divām rezultatīvām darbībām pret zviedriem un kanādiešiem.

Mikaels Granlunds

Svarīgu lomu Somijas triumfā 2022. gada Pasaules čempionātā spēlēja 30 gadus vecais valstsvienības kapteiņa asistents un Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Nešvilas “Predators” līderis Mikaels Granlunds. Centra uzbrucējam tā nebija pirmā pieredze pasaules čempionātu finālos – 2011. gada meistarsacīkstēs Bratislavā cīņā par zelta medaļām, Granlunds palīdzēja Somijas izlasei ar 6:1 pārspēt Zviedriju, bet 2016. gadā Krievijā izcīnīja sudraba godalgas, čempionāta finālā ar 0:2 atzīstot Kanādas pārākumu. Somu uzbrucējs demonstrēja lielisku sniegumu arī šī gada pasaules čempionātā. Granlunds laukumā devās deviņās spēlēs, kurās guva piecus vārtus, atdeva sešas precīzas piespēles un meistarsacīkstes noslēdza ar pozitīvu lietderības koeficientu +2. Ar 11 (5+6) punktiem Granlunds kļuva par otru rezultatīvāko spēlētāju komandā, vien par punktu atpaliekot no Miko Lehtonena. Somu centra uzbrucējs bija lielisks arī tad, kad tas bija visvairāk nepieciešams – Granlunds finālspēlē pret Kanādu guva divus ātrus vārtus otrajā periodā, somiem spēlējot skaitliskajā vairākumā, bet papildlaikā atdeva rezultatīvu piespēli Sakari Maninenam, kurš ar precīzu spēcīgu metienu atnesa Somijai ceturto čempionu titulu.

Sets Džonss

Starp aizsargiem Pasaules čempionātā Somijā izcēlās arī NHL komandas Čikāgas “Blackhawks” zvaigzne un ASV valstsvienības kapteinis Sets Džonss, kura pārstāvētā izlase pusfināla cīņā ar rezultātu 3:4 piekāpās topošajiem čempioniem somiem. Džonss neizcēlās ar ievērojamu individuālo statistiku, desmit spēlēs gūstot tikai vienus vārtus un atdodot četras rezultatīvas piespēles, taču bija lielisks citos spēles elementos. Trīs pasaules čempionāta spēlēs amerikānis pavadīja uz ledus vairāk nekā 30 minūtes, bet vēl sešos mačos nospēlēja vismaz 23 minūtes, aizsarga vidējam spēles laikam, sastādot apmēram 27 minūtes. Statistika liecina, ka pasaules labākie pirmās maiņas aizsargi vidēji spēlē uz ledus pavada 23 minūtes, tāpēc šāda Džonsa pašatdeve un izturība ir apbrīnas vērta. Nav šaubu, ka bez viņa ASV valstsvienība, kas pēdējās divas spēles aizvadīja tikai ar četriem aizsargiem, visticamāk, nespētu izkarot sev vietu labāko komandu četriniekā.

Romāns Červenka

2022. gada Pasaules čempionātā visa turnīra garumā starp uzbrucējiem vispamanāmākais bija Čehijas valstsvienības kapteinis Romāns Červenka. 36 gadus vecais čehu veterāns, kura labākie gadi varētu šķist jau ir aiz muguras, kļuva ne vien par labāko hokejistu savā komandā, bet arī rezultatīvāko spēlētāju visā čempionātā. Červenka apliecināja sevi kā īstu punktu mašīnu – uzbrucējs devās laukumā desmit spēlēs, kurās guva piecus vārtus un atdeva 12 rezultatīvas piespēles, vidēji spēlē izceļoties ar gandrīz diviem rezultativitātes punktiem. Rezultātā Čehijas izlases kapteinis tika atzīts par vienu no trim labakajiem turnīra uzbrucējiem. Červenkas galvenais ierocis bija ātrums un pārsteidzošais metiens. Pretinieku vārtu tīkliņu sasniedza pieci no 14 uzbrucēja izdarītajiem metieniem, momentu realizācijai pārsniedzot 35%. Tāpat Čehijas valstsvienības veterāns ātruma ziņā bija labāks par daudziem gaudos jaunākiem pretinieku komandas spēlētājiem.

Sakari Maninens

Viens no svarīgākajiem Somijas spēlētājiem Pasaules čempionātā bija 30 gadus vecais Sakari Manninens. Uzbrucējs lieliski apliecināja sevi brīžos, kad viņa komandai tas bija visvairāk nepieciešams. Īpaši svarīgus vārtus Maninens guva meistarsacīkšu finālā – uzbrucējs guva “zelta vārtus”, raidot ripu Kanādas izlases vārtos pēc Mikaela Granlunda un Miro Heiskanena piespēlēm papildlaika septītajā minūtē. Tāpat Sakari guva vārtus katrā izslēgšanas spēlē, bet pasaules čempionātu kopumā noslēdza ar sešiem vārtiem, četrām rezultatīvam piespēlēm un pozitīvu lietderības koeficientu (+2). Nav šaubu, ka bez Maninena, Somijas valstsvienībai būtu grūti aizspēlēties līdz izšķirošajam mačam.

Pjērs Lūks Dubuā

Par vienīgo kanādieti, kurš iekļauts pasaules čempionāta simboliskajā pieciniekā, kļuva Vinipegas “Jets” uzbrukuma līderis un Kanādas izlases kapteiņa asistents Pjērs Lūks Dubuā. Uzbrucējs laukumā devās visās desmit valstsvienības spēlēs, kopā gūstot septiņus vārtus un čempionāta noslēgumā dalot labākā snaipera godu ar Dilanu Kozenu un Davidu Pastrņāku. Vērts atzīmēt, ka sešas no septiņām ripām Dubuā iemeta trīs vidusmēra komandu vārtos - Vācijas, Slovākijas un Francijas. Tāpat kanādietis atdeva sešas precīzas piespēles un sacensības noslēdza ar iespaidīgu lietderības rādītāju (+12). Čempionāta beigās uzbrucējs pelnīti ieņēma dalītu trešo vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Tikmēr sacensību finālā Kanādas izlases kapteiņa asistents uz ledus pavadīja 23 minūtes, papildlaikā laukumā dodoties praktiski katrā otrajā maiņā, taču atzīmēties ar rezultatīvām darbībām tā arī neizdevās.

Valteri Filpula

Somijas valstsvienības kapteinis Valteri Filpula aizvadīja cienījamu pasaule čempionātu, desmit spēlēs izceļoties ar trīs gūtiem vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm, taču nespēlēja vadošo lomu komandas sasniegumos. Filpula turnīra labāko spēlētāju sarakstā atrodas pavisam cita iemesla dēļ. 38 gadus vecais veterāns kļuva par pirmo somu spēlētāju, kurš pievienojies “Triple Gold” klubam, kurā atrodas hokejisti, kas karjeras laikā triumfējuši visās trīs prestižākajās sacensībās – Stenlija kausā, olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā. Kopumā ar minēto sasniegumu var lepoties tikai 30 spēlētāji. Pēdējais “Triple Gold” sarakstam 2019. gadā pēc uzvaras Stenlijas kausa izcīņā ar Sentluisas “Blues” komandu pievienojās kanādietis Džejs Būmīsters.

Artūrs Šilovs

Pārsteidzoši, taču pasaules čempionāta labāko spēlētāju sarakstā atrodams arī Latvijas valstsvienības vārtsargs Artūrs Šilovs. Vankūveras “Canucks” sistēmas vārtsargs meistarsacīkstes sāka otrā numura lomā aiz Elvja Merzļikina, taču čempionāta gaitā ieguva lielāku spēles laiku, lieliski piesakot sevi uz starptautiskās hokeja skatuves. Artūrs divas spēles sāka pamatsastāvā, palīdzot Latvijai izcīnīt svarīgu uzvaru ar 4:3 pret Austriju, un atvairīja 97,14% metienu pamatturnīra pēdējā spēlē pret Zviedriju. Tikmēr vēl divos mačos Šilovs nomainīja vārtos Merzļikinu, abās reizēs atvairot 100% metienu un nosargājot savus vārtus neskartus. Kopumā grupu turnīrā Latvijas valstsvienības vārtsargs atvairīja 95,24% metienu (80 no 84 raidījumiem), statistikas ziņā atpaliekot tikai no mājinieka Jusi Olkinuoras (99,03%) un Džeremija Sveimena no ASV (95,31%). Tāpat latvietis vidēji spēlē ielaida 1,22 vārtus, šajā personīgās statistikas lauciņā piekāpjoties tikai iepriekš minētajam Somijas valstsvienības vārtsargam Olkinuoram (0,20) un ASV vārtu vīram Sveimanam (0,89). Pasaules čempionāta noslēgumā, Somijas un ASV vārtsargu statistikai pasliktinoties, latvietis kļuva par labāko savas pozīcijas spēlētāju.

Jurajs Slafkovskis

Tāpat pieminēšanas vērts ir 18 gadus vecais slovāku brīnumbērns Jurajs Slavkovskis. Talantīgais malējais uzbrucējs, kuram tiek prognozēta vieta pirmajā desmitniekā 2022. gada NHL draftā, čempionāta noslēgumā ieņēma 13. vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Slafkovskis laukumā devās astoņās spēlēs, kurās guva trīs vārtus un atdeva sešas precīzas piespēles, un kļuva par pārliecinoši rezultatīvāko spēlētāju Slovākijas izlasē. Izslēgšanas spēlēs slovāki apstājās ceturtdaļfinālā, kur ar 2:4 atzina topošo čempionu Somijas izlases pārākumu. Slovāku uzbrucējam pasaules čempionāts Somijā kļuva par otrām lielajām starptautiskajām sacensībām kalendārā gada ietvaros. Iepriekš 2022. gada februārī Slafkovskis pārsteidza pasauli Pekinas olimpisko spēļu hokeja turnīrā. Jaunais prospekts kļuva par meistarsacīkšu rezultatīvāko hokejistu, sešos mačos izceļoties ar septiņiem vārtiem, un tika atzīts par sacensību vērtīgāko spēlētāju. Slafkovska rezultativitātes ļāva Slovākijas izlasei izcīnīt pirmās bronzas medaļas valstsvienības vēsturē Olimpiskajās spēlēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti