Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijai ir visas iespējas kļūt par valsti, kur tiek izveidotas rūpnīcas 5G tehnoloģiju ražošanai

Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas foruma 5G Techitory preses konferencē sacīja, ka Baltijas valstīm jābūt 5G ēras līderiem un Latvija ir gatava uzņemties vadību.

Lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas loma 5G ērā, RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu”, viesos tika aicināts Valsts akciju sabiedrības “Elektroniskie Sakari” Attīstības un klientu vadības departamenta direktors un 5G Techritory programmas vadītājs Neils Kalniņš.

2019. gada novembrī Rīgā norisinājās viens no pasaulē nozīmīgākajiem 5G tehnoloģiju forumiem 5G Techritory. Latvija nāca klajā ar paziņojumu, ka ir gatava uzņemties vadību šim milzīgajam projektam, lai Baltijas valstis kļūtu par līderiem pasaulē. Kalniņš stāsta, ka līderības pieteikumam ir vairāki pamatojumi. Pirmkārt, vēsturiski Latvija sevi ir parādījusi kā līderi tehnoloģiju radīšanā. Tās prasmes, kas šobrīd ir daudzos spēcīgos uzņēmumos, ļauj radīt šīs 5G tehnoloģijas. Otrkārt, Baltijas jūras reģionā ir ļoti daudz gudru, zinošu cilvēku šajā sfērā. Kāpēc tieši Latvijā? Tas ir nākotnes labā, lai mūsu valsts būtu ne tikai tehnoloģiju lietotāji, bet arī līdzdalībnieki tehnoloģiju radīšanā, kā arī tādā veidā iegūtu starptautisku atzinību.

Lai 5G pārklājums attīstītos Latvijā, nepieciešams saprast, kur šīs 5G tehnoloģijas var būt pielietotas, piemēram – ostās, pilsētvidē, medicīnā, medijos un tamlīdzīgi. Latvijai ir priekšrocība radīt šīs 5G programmatūras un tehnoloģijas, kas pilnvērtīgi izmantos tīklu, jo pat Amerikā, Ķīnā vai Japānā tas vēl nav panākts. 5G izmantos ne tikai cilvēki, bet arī mašīnsaziņai, lai automatizētu dažādus procesus, piemēram, ielu tīrīšanas iekārtās vai dažādos citos mazkvalificētos darbos.

Latvijā ir ļoti daudz spēcīgi informācijas un telekomunikācijas tehnoloģiju uzņēmumi, kuri var radīt tehnoloģijas, kuras šobrīd nekur citur pasaulē nav radītas, izmantojot tieši 5G internetu.

Latvijai ir visas iespējas kļūt par valsti, kur tiek izveidotas rūpnīcas 5G tehnoloģiju ražošanai. Mūsdienās ražotāji vēlas būt tuvāk klientam, lai samazinātu CO2 izmešus, tādēļ tie atgriežas no Ķīnas tuvāk klientiem Eiropā. Latvijā jau šobrīd ir pasaules mēroga uzņēmums Mikrotik, kas ražo 5G rūterus. Tas nozīmē, ka Latvijai šajā sfērā jau ir praktiska pieredze. Arī konferences laikā tika secināts, ka uzņēmēji ir gatavi sadarboties ar politiķiem, lai veidotu tehnoloģiju nākotni. Latvijā ir atbilstoši apstākļi, jo visā valstī ir optiskās šķiedras kabeļi, kas var nodrošināt 5G, kā arī pat 6G un 7G internetu. Latvijas unikālā pozīcija ļauj mums domāt par nākotnes tehnoloģiju biznesu – piemēram pasta piegādi, satiksmes organizāciju. Latvija tagad strādā pie dažādu pakalpojumu izveides, jo pati 5G tīkla izveide, jau ir vienkāršākais process.

N. Kalniņš uzskata, ka jau pēc gada Latvijā varēsim lepoties ar tāda pakalpojuma izveidi, kas ļaus cilvēkiem, kas runā dažādās valodās, saprasties, iztulkojot teikto gan rakstiski, gan mutiski. Pēc diviem, trijiem gadiem interneta lietotājs izjutīs 5G ikdienā – izmantojot ātrākas navigācijas programmas, skatoties kvalitatīvāku televīziju viedierīcēs, attīstoties datorspēlēm. Svarīgi ir arī ar drošību saistītie pakalpojumi, tiks panākts tas, ka ierīces sazinās savā starpā. N. Kalniņš uzsver, ka bērniem ir jāapgūst fizika un matemātika, lai šīs nākotnes priekšrocības un tehnoloģijas varētu izmantot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti