Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lieli obligātie ikmēneša maksājumi? Lūk, 4 veidi, kā ietaupīt

Ikvienam no mums ir savi obligātie ikmēneša maksājumi – kādam lielāki, kādam nedaudz mazāki, taču par mājokli, elektrību, sakaru pakalpojumiem un citiem pakalpojumiem ik mēnesi jāmaksā.

Vēl var būt arī papildus ikmēneša rēķini, ja kādā brīdī izvēlēts ilgtermiņa aizdevums, kas pakāpeniski jānomaksā, vai kredītkaršu rēķini, kas katru mēnesi jānosedz.

Katrā ziņā, izdevumu var būt daudz un ikmēneša obligātie maksājumi var izaugt krietni vien lielāki, nekā mēs vēlētos. Un tomēr - paralēli šiem maksājumiem nepieciešams vēl paredzēt līdzekļus pārtikai, sadzīves precēm un citiem izdevumiem, kas nepieciešami ikdienas dzīvei. Turklāt būtu taču labi, ja mēneša beigās vēl paliktu nedaudz pāri, ko iekrāt, nevis beigtu mēnesi pa nullēm vai vispār – mīnusos. Ko darīt, ja visam nepietiek? Protams, var meklēt papildus ienākumus un vēl vienu darbu, taču tā atsakāmies arī no laika, ko pavadīt kopā ar tuvajiem vai vienkārši veltīt atpūtai. Ko darīt?

Pavisam iespējams, ka mūsu izdevumu sarakstā ir pirkumi un maksājumi, no kuriem pavisam viegli varētu atteikties, ja vien tos pamanītu un apjaustu, cik daudz patiesībā varētu ieekonomēt, ja no šos pirkumus neveiktu. Lūk, 4 veidi, kā ietaupīt arī tad, ja ikmēneša maksājumi ir lieli.

1) Nost ar visu lieko! Vai ik mēnesi maksā par kādu pakalpojumu, ko izmanto reti? Vai tas ir kāds interneta mūzikas vai televīzijas pakalpojums? Kāds abonēts preses izdevums, ko tāpat nav laika lasīt? Iespējams, izdevīgāk to abonēt interneta versijā, nekā drukātajā. Šādi izdevumi var krietni vien ietekmēt budžetu, ja parēķinām, cik mēnesī tiem iztērējam, turklāt nemaz nepamanām, ja esam izveidojuši automātisko maksājumu šo pakalpojumu izmantošanai. Respektīvi, katru mēnesi mūsu nauda klusi aizplūst pakalpojumam, kas mums nemaz nav tik ļoti nepieciešams. Kāpēc gan nepārskatīt savus mazos maksājumus un izdevumus, lai saprastu, kas mums patiešām ir vajadzīgs un kas nē? Ir mazie ikdienas un ikmēneša maksājumi, kas katrs par sevi šķiet nenozīmīgi, tomēr saskaitot kopā var veidot apaļu summu.

2) Pārdomā kā Tu iepērcies! Gaume un stila izjūta, protams, ir laba lieta, taču, ja katru mēnesi papildini savu skapi ar kādu modīgu un kvalitatīvu, bet cenas ziņā dārgu apģērba gabalu, aksesuāru vai apavu pāri – tas krietni vien ietekmē visu Tavu budžetu. Tā vietā, lai meklētu jaunus pirkumus un radītu sev jaunus izdevumus – uztaisi skapī revīziju. Iespējams, atradīsi lieliskus (sen aizmirstus) stila risinājumus un varēsi veidot savas kombinācijas un gaumīgu stilu no tā, kas atrodams Tavā skapī, nevis veikalā uz pakaramā. Turklāt atceries – rūpīga apģērba un apavu kopšana nodrošina tiem ilgāku mūžu, tāpēc ir vērts veltīt tam laiku, nevis naudu, lai iegādātos jaunus.

3) Apvieno savus parādus! Parāds nekad nav nekas pozitīvs. Vai tas bijis studiju kredīts, kāds ilgtermiņa aizdevums, hipotekārais kredīts, tas vienalga rada satraukumu ik mēnesi – ja nu pietrūkst līdzekļu šī rēķina nomaksai? Apvienojot savus parādus vienā, izdevīgākā ikmēneša maksājumā, uzlabosies pašsajūtu par to, ka spēj tikt galā ar savām finansēm. Turklāt nebūs ik mēnesi jāsaņem vairāki rēķini, bet tikai viens, kas arī psiholoģiski nomierina. Šāda viena maksājuma veikšana ik mēnesi sagatavos Tevi arī iespējai nākotnē veidot lielākus iekrājumus, ik mēnesi atliekot noteiktas naudas summas.

4) Pieturies savai stratēģijai! Der atcerēties, ka katram no mums ir savi ienākumi un paradumi, kā tērēt naudu – vienam tās ir vairāk, vai vienkārši paradums tērēt vairāk un nepārdomātāk. Taču ne vienmēr tas tiek pausts apkārtējiem. Tu redzi, kā tavi draugi dodas uz ballītēm, iepirkšanās pēcpusdienās, uz restorāniem un dārgās nedēļas nogales atpūtās, taču strādā un pelna līdzīgi kā Tu? Tas nenozīmē, ka jāpielāgojas apkārtējiem vai jājūtas slikti par saviem ierobežotajiem līdzekļiem. Cilvēki nemēdz runāt, kā kārto savus rēķinus – Tu redzi tikai tērēšanas pusi, ne to, kāda cīņa notiek ar ikmēneša maksājumiem. Nebaidies teikt NĒ dažādiem pasākumiem un izdevumiem, pat ja apkārtējie to šķietami viegli var atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti