Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Malkas krāsnis – kādi ir to plusi, un kādām mājām tās būs piemērotākā izvēle?

Nav nekā nepatīkamāka, kā aukstajos rudens un ziemas mēnešos atgriezties vēsā un drēgnā mājoklī. Lai kāds arī būtu Jūsu izvēlētais apkures veids, pilnīgi noteikti – iespēja pašam iekurināt savu krāsniņu, ir patīkama ekstra!

Tas sniedz arī drošības sajūtu, ka neatkarīgi no laika apstākļiem – mājās iespējams radīt siltu un mājīgu atmosfēru. Kādas priekšrocības sniedz malkas krāsnis, kā izvēlēties sev piemērotāko, – par to šajā rakstā.

Malkas apkures krāsnis un to priekšrocības

Svārstīgais kurināmā tirgus un nemitīgi mainīgās cenas, liek arvien biežāk atgriezties pie tradicionālajiem apkures veidiem – cietā kurināmā apkures krāsnis arvien biežāk tiek izvēlētas kā viens no risinājumiem, ierīkojot apkuri savā mājsaimniecībā. Kāpēc tā? Pirmkārt, un galvenokārt – kurināmā izmaksas.

Situācija pasaulē jau likusi saprast, ka citu enerģijas nesēju ( gāzes, elektrības, naftas ) tirgus ir neprognozējams, izmaksas vienas apkures sezonas laikā nu jau var ne tik vien dubultoties, bet palielināties vēl vairāk.

Atgriezties pie malkas apkures vai ierīkot to kā alternatīvu apkures veidu paralēli centrālapkures sistēmai, būs gudrs un ekonomisks lēmums. Neskatoties uz to, ka arī cietā kurināmā izmaksas pieaug, tā, tomēr, vērtējama kā stabilāka un prognozējamāka alternatīva.

Kāda tipa malkas krāsnis šobrīd ir aktuālas ?

Malkas plītis jau labu laiku palikušas kā patīkama ekstra vecās lauku mājās, kas dod vairāk sentimentālu baudījumu. Taču kamīnkrāsnis piedāvā šo ekstru izbaudīt ikvienam – tās apvieno tradicionālās lauku plīts un kamīna priekšrocības. Šāda tipa krāsniņas ātri uzsils, ilgi uzturēs siltumu un ļaus izbaudīt atmosfēru vērojot uguns liesmu. Turklāt ļaus uzsildīt arī ēdienu, jo aprīkotas ar speciāliem riņķiem ēdiena pagatavošanai.

Kamīns būtībā vairāk pilda vizuāli estētisku funkciju, jo tā siltumatdeve ir salīdzinoši zema. Kamīns ļauj vērot uguns liesmu caur plašām stikla durtiņām, un vairāk būs piemērots, ja mājās jau ir ierīkots kāds cits apkures veids, kas nodrošina pastāvīgu siltumu. Tādā gadījumā kamīnu var ierīkot kā papildus interjera elementu, ko iekurināt arī vēsākos vasaras vakaros.

Ja apkurināmā platība ir neliela, kā piemēram nelielas vasarnīcas, lauku mājas vai neliels dzīvokļa tipa mājoklis, tad nav vērts izvēlēties lielas jaudas malkas krāsni. Ideāli piemērota šeit būs maza izmēra krāsniņa jeb tā saucamā taupības krāsns. Tās pieejamas dažādos izmēros, gan vienkāršākas, gan elegantāka dizaina.

Šeit svarīgi atcerēties, ka materiālam arī ir liela nozīme. Pastāvīgai lietošanai labāka izvēle būs čuguna krāsniņas. Čuguna vai akmens krāsnis ilgāk uzsilst, taču tās daudz ilgāk uztur siltumu. Tāda tipa kā Jotul krāsnis, pievienotas centrālapkurei, būs labs risinājums mazākām telpām.

Šobrīd popularitāti iegūst arī granulu krāsnis. Tās, sākotnēji, prasīs lielākus ieguldījumus, taču ilgtermiņā tas ir ekonomisks un izdevīgs risinājums. Tāpat arī šis būs piemērotāks risinājums aizņemtiem cilvēkiem, jo neprasa nemitīgu malkas pielikšanu.

Pieejamas granulu krāsnis, kas pievienojamas arī gaisa vadiem, ļaujot izpūst silto gaisu pa ventilācijas atverēm, tāpat arī pievienot ūdens vadiem, ar to uzsildot gan apsildāmās grīdas, gan radiatorus.

Kā izvēlēties sev piemērotāko krāsniņu?

Jāsaka, ka tas pēc kā vadīties, ir Jūsu apkurināmās telpas platība. Tas, kas nosaka, cik liela ir krāsns siltumatdeve ir tās jauda. Krāsiņu veidi ir daudz un dažādi, taču katram ir dažādi jaudas lielumi.

Ja pieņemam, ka standartā griestu augstums ir aptuveni 2, 5 metri, tad jārēķina, ka 1 kW jaudas būs nepieciešams, lai apsildītu 10 kvadrātmetrus telpas. Tātad, ja krāsns jauda ir 6 kW, tad ar šādu krāsni pietiks, lai piesildītu 60 m² lielu telpu.

Ja istabu skaits ir lielāks ka 1 – 2 caurstaigājamas istabas, tad jāapsver vairāku krāsniņu ierīkošana, lai pilnībā apkurinātu lielākas platības mājsaimniecību.

Krāsns vai kamīna dizainam arī ir gana liela nozīme. Šobrīd iespējams piemeklēt katra gaumei atbilstošāko, gan vienkāršākus modeļus, gan elegantākus. Minimālisma stilā ieturētus, vai grezni izrotātus, tāpat iespējams piemeklēt vajadzīgo toni. Pieejamas ne tikai melnas krāsas krāsniņas, toņi variē no brūniem, bēšiem, pelēkiem u. c.

Tas, kas vēl ir jāizvērtē – kādu cieto kurināmo izvēlēties, atkarībā no tā cik ērta būs malkas vai kāda cita cietā kurināmā uzglabāšana, Jūsu apkurināmās telpas platības, kā arī to, kāds ir atvēlētais budžets cietā kurināmā iegādei.

Malkas sagādāšana būs laikietilpīgāks, taču lētāks variants, tāpat jābūt vietai, kur to uzglabāt. Briketes vai granulas būs dārgākas, taču aizņems mazāk vietas, radīs mazāk netīrumu un būs ērtākas lietošanai un nodrošinās ekonomiskāku kurināmā patēriņu.

Kur izdevīgi iegādāties?

Apkures krāsns, tās izvēle un iegāde nevar būt sasteigts lēmums! Taču interneta veikals ksenukai.lv piedāvā ieskatīties aktuālajā piedāvājumā, iepazīties ar visu nepieciešamo informāciju un, balstoties uz savām vajadzībām un iespējām, iegādāties savu krāsniņu!

Turklāt šeit atradīsiet malkas krāsnis un citas apkures sistēmas, tās piederumus par lieliskām cenām. Kļūstot par SmartNET biedru cenas būs vēl patīkamākas!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti