Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Manuālā vai automātiskā pārnesumkārba – plusi un mīnusi

Manuālā vai automātiskā pārnesumkārba? Šis ir jautājums, par kuru autovadītāji diskutē jau ilgus gadus. Vienam labāk patīk manuālā pārnesumkārba, kamēr cits kategoriski atsakās braukt ar auto, kas aprīkots ar manuālo pārnesumkārbu, dodot priekšroku automātiskajai pārnesumkārbai.

Kā jau jūs saprotat, gan manuālajai, gan automātiskajai pārnesumkārbai ir savi plusi un mīnusi, un tas, kura pārnesumkārba ir Tev piemērotākā, atkarīgs no Tava  braukšanas stila. Lai izvēle būtu vienkāršāka, esam apkopojuši visus plusus un mīnusus vienuviet!

Manuālā pārnesumkārba

Plusi

  • Lētāka uzturēšana

Protams, manuālās pārnesumkārbas uzturēšana nav lēta, bet tās tehniskā uzbūve ir vienkāršāka, nekā automātiskās pārnesumkārbas uzbūve, līdz ar to – lētāka!

  • Mazāks degvielas patēriņš

Kopumā manuālā pārnesumkārba ir vienkāršāka, bieži vien tā sver mazāk. Balstoties uz šīm īpašībām, tai ir arī mazāks degvielas patēriņš -  dažādos eksperimentos pierādīts, ka manuālā pārnesumkārba atsevišķos gadījumos un apstākļos prasa līdz pat 15% mazāk ieguldījumu degvielā nekā automātiskā pārnesumkārba.

  • Labāk kontrolējama un vadāma

Automātiskajai ātrumkārbai ir vien četras pozīcijas – braukt, stāvēt, atpakaļgaita un neitrāls, kamēr manuālā pārnesumkārba sniedz autovadītājam vairāk izvēles iespēju. Līdz ar vairākām pozīcijām, autovadītājs var izvēlēties dinamiskāku braukšanas stilu (tāpēc sporta mašīnas, kas paredzētas ikdienas lietošanai bieži vien aprīko tikai ar manuālo kārbu).

Mīnusi

  • Sarežģītāka lietošana

Apgūt un pārvietoties ar manuālo pārnesumkārbu ir sarežģītāk, jo autovadītājam vienlaikus jāspēj koncentrēties uz vairākām lietām, pašam jāmaina pārnesumi, kamēr automātiskā pārnesumkārba ļauj izvēlēties vienu pārnesumu un braukt.

  • Neērta intensīvā satiksmē

Pārvietošanās ar manuālo pārnesumkārbu intensīvas satiksmes apstākļos var būt apgrūtināta un neērta, jo nepārtraukti nepieciešama manuāla iesaiste.

Automātiskā pārnesumkārba

Plusi

  • Vienkāršāka lietošana

Pārvietoties, izmantojot automātisko ātrumkārbu, ir vienkāršāka - lai gan vairumam autovadītāju nav problēmu ar pārnesumu maiņu un sajūga izmantošanu, tomēr ir nepieciešams treniņš, lai to apgūtu. Automātiskā pārnesumkārba prasa ievērojami mazāk laika, lai to apgūtu.

  • Nepieciešama mazāka manuālā iesaiste

Mūsdienās tiek mācīts, ka drošākais veids, kā braukt, ir visu laiku stingri turot abas rokas uz transportlīdzekļa stūres. Braucot ar automātisko pārnesumkārbu, tas ir iespējams, kamēr, braucot ar manuālo pārnesumkārbu, viena roka bieži vien atrodās uz pārnesumu roktura (īpaši pārvietojoties pilsētvides apstākļos). 

  • Piemērotāka dažādiem apvidus apstākļiem

Ja esi mazāk pieredzējis autovadītājs, var gadīties, ka braukšana kalnainā apvidū Tev sagādā problēmas, īpaši, ja mēģini uzbraukt stāvā kalnā.  Automātiskā pārnesumkārba lieliski atrisina šo problēmu,  ļaujot automašīnai darboties efektīvi  neatkarīgi no tā, kāds ir apvidus.

  • Ērtāka intensīvā satiksmē

Braucot ar automātisko pārnesumkārbu, ir vienkāršāk uzsākt, paātrināt, palēlināt un apturēt transportlīdzekli. Parasti tā nav problēma, taču intensīvā satiksmē, kad auto nespēj sasniegt ātrumu, nepārtraukta uzsākšana un apturēšana var būt sarežģīta. Automātiskā pārnesumkārba ir ērtāka, jo šo darbību veikšanai nepieciešams vien viens pedālis.

Mīnusi

  • Nedrīkst vadīt manuālu transportlīdzekli

Ja esi nokārtojis autovadītāja tiesības uz automātiskās pārnesumkārbas, Tu nedrīksti braukt ar manuālo pārnesumkārbu. Šī iemesla dēļ jārēķinās ar neveiklām situācijām, kad vajadzības gadījumā nāksies atteikties no sēšanās pie stūres. Esi uzmanīgs – ja sēdies pie cita transportlīdzekļa stūres, neaizmirsti sākumā pārbaudīt octa derīguma termiņu!

  • Dārgāka uzturēšana

Automātiskās pārnesumkārbas mehāniskā konstrukcija ir sarežģītāka, tādēļ tās uzturēšana ir dārgāka. Automātiskajā pārnesumkārbā ir daudz dažādas detaļas, kuru remontam nepieciešama īpaša piepūle, tādējādi mīnuss ir ne tikai uzturēšana, kas ir dārgāka, bet arī remonts, kas ir ilgāks. 

Atceries – neatkarīgi no tā, vai Tavam transportlīdzeklim ir manuālā vai automātiskā pārnesumkārba, tam noteikti jābūt aprīkotam ar derīgu OCTA polisi. Ienāc un apskati Polisubanka.lv lētas octas piedāvājumu!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti