Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mauriņa traktori – kā izvēlēties īsto?

Pavasaris nupat jau ir klāt, līdz ar to arī dažādi dārza darbi. Un, ja tev ir savs dārzs, piemājas pagalms vai lauku māja, tu noteikti ar ilgošanos gaidi patīkamo pavasara rušināšanos dārzā, sakopšanas talkas, sēšanas darbus un pirmo piknika reizi. Un, nemaz ne tik tālu ir arī laiks, kad būs jāsāk plānot šī gada pirmā zāles pļaušana. Tas ir darbiņš, kas var patikt vairāk vai mazāk, taču tikko nopļauts, gluds un mīksts mauriņš un svaigas zāles smarža vienaldzīgu atstās vien reto.

Pļaušanas darbi, nenoliedzami, iet raitāk un ir patīkamāki, ja izvēlēts efektīvs, kvalitatīvs un uzticams zāles pļāvējs. Un, ja vecā tehnika jau nolietojusies vai tieši šogad nepieciešams uzsākt pļaušanas darbus, tad varbūt vērts apsvērt tieši zāles pļāvēja – traktora iegādi.

Mauriņa traktori ir dažādi, tāpēc apskatīsim kādi aspekti un parametri jāņem vērā, pirms tā iegādes!

Zāles pļāvēji – traktori, vai piemēroti visiem?

Pirms jebkādas zāles pļaušanas tehnikas iegādes, sākotnēji jāizvērtē, kurš no visiem zāles pļāvēju  veidiem būs piemērotākais tieši tavām vajadzībām.

Tāpēc sākumā svarīgi izstaigāt un rūpīgi iepazīt savu pagalmu, dārzu vai lauku teritoriju, ko būs nepieciešams pļaut. Vai teritorija ir pārsvarā gluda, bez nelīdzenām vietām, bedrēm, rakumiem? Tāpat jāņem vērā cik daudz teritorijas aizņem dobes, augļu koki un ogulāji.

Un pats svarīgākais – cik lielu platību nepieciešams pļaut.

Aizaugušas, krūmainas teritorijas, sākotnēji, protams, jākopj ar spēcīgu un kvalitatīvu trimmeri – krūmgriezi, kas spēs tikt galā ar cieto pērno zāli, krūmiem utt. Piemēram, iegādājoties lauku māju ar pagalmu, kas labu laiku bijis neapdzīvots, jārēķinās, ka paies vairākas sezonas, līdz pagalms būs gana attīrīs, lai tajā droši varētu sākt izmantot zāles pļāvēju.

Savukārt nelielā privātmājas pagalmā, kura platība ir salīdzinoši maza un zāle pļauta regulāri, stumjamais zāles pļāvējs vai zāles pļāvējs robots būs labāks variants.

Taču, ja pļaujamā platība ir vismaz 2000 kvadrātmetri, ja teritorijas reljefs ir  pauguraināks un tajā gana ērti būs iespējams izmanevrēt starp apstādījumiem, tad tieši zāles pļāvējs traktors būs īstā izvēle.

Kādi parametri jāņem vērā

Jauda

Protams, viens no svarīgākajiem parametriem, kas nosaka, kā zāles pļaušanas traktori paveiks savu darbiņu ir Jauda (W). To mēdz norādīt arī zirgspēkos, un tieši jauda nosaka, cik ātri un efektīvi zāles traktori spēs zāli nopļaut. Jo lielāks šis skaitlis, jo efektīvāk ierīce darbosies.

Īpaša nozīmē ierīces jaudai ir tad, ja pļaujamā platība ir ļoti liela, zāle ir bieza, kā arī tad, ja zāle tiks pļautu jau paaugusies.

Jauda ir arī tas rādītājs, kas būtiski ietekmēs traktora zāles pļāvēja cenu, tāpēc svarīgi atcerēties arī to, ka ierīce ar mazāku jaudas rādītāju dabu paveiks tāpat, taču daudz lēnāk, kā ierīce ar lielāku jaudu.

Pļaušanas platums

Jo platāks ir traktora pļaušanas platums, jo platāku joslu traktors vienā piegājienā nopļaus. Mauriņa traktori piedāvā vidēji 0,80 metru platu pļaušanas platumu, taču ir arī iespēja iegādāties traktorus, kas nodrošina 1m un platāku pļaušanas platumu.

Ja pļaujamā teritorija ir salīdzinoši neliela, pietiks ar mauriņu traktoru, kam šis parametrs ir mazāks.

Transmisijas tips

Izšķir divu veidu transmisijas, jeb pārnesumkārbas tipus šiem traktoriem, – mehāniskais un automātiskais, jeb hidrostatiskais.

Ar mehānisko ātrumkārbu aprīkotie traktori zāles pļāvēji būs daudz lētāki, taču to izmantošana nebūs tik ērta, jo katru reizi, kad vajadzēs pārslēgt ātrumu, nāksies apstāties.

Savukārt ar hidrostatisko ātrumkārbu ātrumu varēs pārslēgt braukšanas laikā, tas paredz divas pārnesuma pozīcijas, un priekšu un atpakaļ, un, jo straujāk spiedīsiet uz gāzes pedāļa, jo ātrāk traktors brauks uz priekšu. Tas būtiski paātrina pļaušanai nepieciešamo laiku, taču šāda tipa traktors būs arī daudz dārgāks.

Pļaušanas augstuma pozīcijas

Parametrs, ko arī vērts ņemt vērā ir pļaušanas augstuma pozīciju skaits. Dārgāki modeļi piedāvā pat 6–8 pļaušanas augstuma pozīcijas. Iespēja regulēt pļaušanas asmeņu augstumu palīdzēs pļaušanas laikā izvairīties no dažādiem izciļņiem pļaušanas teritorijā, piemēram, kurmju rakumiem.

Traktora zāles pļāvēja izmērs

Ja teritorijā ir daudz dažādu apstādījumu, koku un krūmu, no kuriem vajadzēs izvairīties, kā arī pļaujamā teritorija ir neliela, nav vērts iegādāties lielu pļaušanas traktoru. Tas nebūs efektīvi, turklāt apgrūtinās pļaušanas darbus, jo ar mazāku traktoru šķēršļus apbraukt būs daudz vieglāk.

Priekšrocības, ko mauriņa traktori piedāvā

No visām zāles pļaušanas ierīcēm, traktors zāles pļāvējs ir visjaudīgākais variants, turklāt ērtuma ziņā to grūti pārspēt, – iesēdies un brauc.

Protams, pļaušanas darbi aizņems laiku arī ar pļāvēju traktoru, taču salīdzinoši komfortablākie darba apstākļi darbiņu padarīs ērtāku un patīkamāku.

Papildu pluss ir arī tas, ka ir modeļi, kas piedāvā traktoram pievienot papildu aprīkojumu un to izmantot zāles savākšanai, lapu savākšanai, kā arī ir iespējams pievienot piekabi.

Zāles pļaušanas traktori ar zāles savācējgrozu, jeb konteineru izmetīs visu nopļauto zāli konteinerā, attiecīgi mauriņš iegūs sakoptāku izskatu.

Kur iegādāties dārza pļaušanas tehniku?

Labākie mauriņa traktori par lieliskām cenām pieejami interneta veikalā ksenukai.lv, kur atradīsi arī plašu dārza tehnikas un dārza instrumentu klāstu.

Ienāc ksenukai.lv un sagatavojieties dārza darbiem jau šodien!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti