Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

No kā pavasara sezonā vajadzētu uzmanīties autovadītājiem?

Arī Tu noteikti to jau esi izbaudījis – šo sajūtu, kas nepārprotami liecina par pavasara tuvošanos – dienas kļūst garākas un siltākas, nokūst sniegs un tā vien gribas vairāk uzturēties brīvā dabā. Skan lieliski, vai ne? Arī šoferiem šis laiks patīk daudz vairāk nekā tumšie un bīstamie apstākļi, kādi uz ceļiem rodas ziemas sezonā. Taču viss nav tik vienkārši, kā gribētos. Arī pavasarī ir vairāki aspekti, no kuriem vajadzētu uzmanīties ikvienam transportlīdzekļa vadītājam.

Nekvalitatīvs ceļu segums

Ak, Latvijas ceļi… mūžīgā sāpe un problēma, kas ne vienu vien reizi radījusi šoferos vēlmi izspļaut kādu skarbāku vārdu. Ja viss būtu tā, kā tam vajadzētu būt, tad asfaltētiem ceļiem vajadzētu nodrošināt komfortablu braukšanu, bez raizēm, taču diemžēl rūpes rada ne tikai zemes, bet arī asfaltētās brauktuves, kuras vēl vairāk pabojā arī sāls un laikapstākļi ziemā.

Pēc tam, kad sniegs nokūst, jābūt īpaši uzmanīgiem, lai neiebrauktu kādā bedrē, kas nesen parādījusies, jo tās nereti ir visbīstamākās, radot nopietnas sekas riepām un citām mašīnas detaļām.

Pāragra riepu nomaiņa

Lai arī ir zināms, ka ar ziemas riepām mašīnām obligāti jābūt aprīkotām no 1. decembra līdz 1. martam, tas nenozīmē, ka pēc šī perioda beigām jāsteidz esošo komplektu mainīt uz vasaras riepām.

Kā zināms, vēl mēnesi un pat ilgāku laiku pēc 1. marta, it īpaši, naktīs, gaisa temperatūra mēdz noslīdēt zem nulles, var pēkšņi uzsniegt sniegs, veidoties apledojums vai rasties cita veida apstākļi, kas padara braukšanu ar auto bīstamu. Tieši tādēļ vajadzētu rūpīgi apdomāt to, vai ir vērts mainīt riepas ar marta iestāšanos. Taču tas Tev neliedz jau laicīgi ienākt 220.lv un iegādāties jaunas vasaras riepas internetā, lai Tu būtu gatavs siltajai sezonai.

Pavasaris ne tikai dabā, bet arī galvā

Grūti pateikt, kas ir pie vainas – maigais vējš, siltā saule, plaukstošā daba vai cits iemesls, taču pavasara laikā gan cilvēki, gan citas dzīvas būtnes kļūst gaisīgākas un pat vieglprātīgākas. Mēdz taču teikt – “pavasaris virmo gaisā”. Lai arī kas tas būtu, skaidrs ir viens – šis gadalaiks ietekmē arī autovadītājus un diemžēl ne tajā patīkamākajā veidā.

Kļūstam neuzmanīgāki un mazliet pat pārgalvīgi. Un, it kā ar to nebūtu pietiekami, arī dzīvnieku vidū pavasaris ievieš savas pārmaiņas. Gan aļņi, gan mežacūkas un citi meža zvēri daudz biežāk parādās uz brauktuvēm, turklāt arī viņu prāti ir pārņemti pavisam ar ko citu, nevis koncentrēšanos uz apkārt notiekošo, tādēļ nereti tieši šajā sezonā notiek daudz sadursmju ar meža dzīvniekiem. Esi uzmanīgs, braucot pa apvidiem, kur ir apgrūtināta redzamība un tuvumā ir meži vai grāvji.

Citi satiksmes dalībnieki

Sākoties siltajai sezonai, uz ceļiem kā skudras saskrien arī citi satiksmes dalībnieki – parādās arvien vairāk velosipēdistu, motociklistu un citu transportlīdzekļu. Ņem vērā, ka garā un aukstā ziema būs padarījusi viņu braukšanas prasmes mazliet vājākas, tādēļ jārēķinās, ka sākumā uz ceļiem biežāk var rasties haotiskas situācijas un paaugstināties negadījumu risks, tādēļ papildu uzmanība nekad nenāks par ļaunu.

Atceries, ka ir arī tādi autovadītāji, kas mašīnu ziemas laikā noliek garāžā, jo nejūtas tik droši par savām braukšanas spējām, un pārvietojas tikai gada siltajā laikā. Arī viņiem būs nepieciešams laiks, lai atkal pierastu pie spēkrata vadīšanas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti