Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārsteidzoši krāšņie mājdzīvnieki – akvārija zivis

Suņi, kaķi, truši un kāmīši, protams, ir ļoti iecienīti mājas mīluļi, taču jāatzīst, ka ne visiem šie mājdzīvnieki ir piemēroti - kādam noteikti ir alerģija, cits ir pārāk aizņemts darbā, bet vēl kādam nepatīk uz drēbēm un mēbelēm atstātais dzīvnieku apmatojums.

 

Ja kādai no šīm kategorijām vari pieskaitīt sevi, turpini lasīt, jo Dino Zoo ihtioloģe Aija Kalnīte pastāstīs, kā iemīlēt un aprūpēt skaistos un mazāk prasīgos mājdzīvniekus – akvārija zivis.

Kāpēc izvēlēties zivtiņas?

Zivis neizrāda savu mīlestību tādā veidā, kā to dara kaķi vai suņi, tomēr arī šie mājdzīvnieki spēj parādīt pieķeršanos - daudzu sugu pārstāvji atcerēsies tā cilvēka seju, kurš regulāri sagādā barību un, pamanot saimnieku, piepeldēs pie akvārija stikla. Turklāt arī ar šo mājdzīvnieku ir iespējams parotaļāties – velkot pirkstu gar akvārija stiklu, zivtiņa sekos šīm kustībām. Dažiem saimniekiem pat izdodas iemācīt savām zivīm trikus – izpeldēt cauri riņķīšiem vai spēlēties ar mazu bumbiņu.

Viena no populārākajām un atraktīvākajām akvārija zivtiņām ir Siāmas cīnītājzivs jeb gailītis, jo šīs sugas zivis ir ne tikai rotaļīgas, bet arī vienkārši kopjamas un ļoti košas. Gailīši ir daudzkrāsaini un ar kuplām spurām, kuras hipnotizēs ikvienu vērotāju – zivtiņai peldot, izskatīsies, ka tā dejo. Šīs sugas zivis ir īpaši selekcionētas, tāpēc cīnītājzivtiņas ir sastopamas dažādās krāsās un ar atšķirīgu spuru izmēru un formu.

Foto: Worachat Sodsri, unsplash.com

Akvārija izvēle un iekārtošana

Lai gailītis būtu vesels un laimīgs, ir svarīgi tam nodrošināt piemērotu vidi. Akvāriji, kuru tilpums ir vismaz 10 litri, cīnītajzivtiņām patiks vislabāk. Tomēr ihtioloģe Aija Kalnīte mudina izvēlēties vēl lielāku akvāriju, jo jāņem vērā, ka reālais ūdens tilpums traukā kļūs mazāks, ievietojot tajā grunti, aprīkojumu un dekorācijas. “Iekārtojot akvāriju, vēlams ievietot tajā 3-5 centimetrus biezu grunts slāni. Akmentiņu frakcija var būt dažāda, sākot no smilts līdz rupjai gruntij, taču to struktūrai vēlams būt gludai. Izvēloties tumšas krāsas grunts slāni, būs iespējams labāk novērtēt cīnītājzivtiņas košās krāsas,” iesaka speciāliste.

Siāmas cīnītājzivis nāk no Āzijas dienvidiem, tāpēc ir svarīgi akvārijā nodrošināt nelielu sildītāju un filtru, lai ūdens temperatūra vienmēr saglabātos robežās no 23 līdz 25 grādiem. Vēlams, lai akvārijā ir arī dekorācijas vai augi, lai zivtiņai ir, kur paslēpties. Cīnītājzivīm īpaši patiks dzīvie, peldošie augi, bet jāņem vērā, ka tiem nepieciešams piemērots gaismas avots – speciāla lampa un režīms, jo akvārija gaismai būtu jābūt ieslēgtai vidēji astoņas stundas dienā, ne vairāk.

Foto: Tawatchai07, freepik.com

Kā izvēlēties ‘’kaimiņus’’?

Gailīši ir krāšņi un rotaļīgi, tomēr ir iemesls, kāpēc tos sauc par cīnītājzivīm. “Akvārijā var turēt tikai vienu gailīti, jo šīs sugas zivis ir teritoriālas un agresīvas, ja tuvumā parādās kāds cits tēviņš. Vienā akvārijā turētas cīnītājzivtiņas nonāks konfliktā un viena otru savainos. Tāpat nav vēlams turēt kopā cīnītājzivtiņu tēviņus un mātītes – tās jātur atsevišķi, ievietojot vienā akvārijā tikai uz vairošanas procesu. Pēc tam mātītes atkal atdala,” stāsta speciāliste Aija Kalnīte.

Vispiemērotākie “kaimiņi” gailītim būs mazas un miermīlīgas akvārija zivis, piemēram:

  • pecīlijas;
  • rasboras;
  • molinēzijas;
  • maza izmēra samiņi.

Tiesa gan, pievienojot akvārijam jaunas zivtiņas, vajadzētu novērot, vai jaunpienācēji sadzīvo ar iepriekšējiem akvārija iemītniekiem.

Akvārija zivis ir jutīgas pret straujām pārmaiņām, tāpēc, pirms zivtiņas ielaišanas jaunajā mājvietā, akvārijs pilnībā jāaprīko ar visu nepieciešamo – jāsastāda augi, jāievieto dekori un jāieslēdz aprīkojums. Iekārtotajam akvārijam ieteicams ļaut dažas dienas nostāvēties. Zivtiņu pie jaunās mājvietas ūdens pieradina pakāpeniski, ar dažu minūšu intervālu pielejot nelielu daudzumu jaunā ūdens pie esošā. Visērtāk to darīt ievietojot zivi un transportēšanas ūdeni kādā tīrā traukā, un apmēram pēc trīsdesmit minūtēm zivtiņu ar zivju ķeramo tīklu ievietot akvārijā.

Foto: Freepic.diller, freepik.com

Akvārija kopšana

Ļoti svarīga ir ne tikai akvārija ierīkošana, bet arī regulāra kopšana. Ūdens maiņa jāveic reizi nedēļā, nomainot 25-30% ūdens. Akvārija piepildīšanai var lietot ūdensvada ūdeni, iepriekš vismaz divpadsmit stundas to nostādinot. Pie akvārija kopšanas jāmin arī barošanas režīms, jo piesārņojums akvārijā var veidoties straujāk, ja zivis tiek barotas ar pārāk lielu barības daudzumu - ēdiena atlikums siltajā ūdenī sāks pūt. Tāpēc ihtioloģe Aija Kalnīte iesaka pieaugušus gailīšus barot reizi dienā vai divās, turklāt jāpārliecinās, ka pasniegtā barība trīs līdz piecu minūšu laikā tiek apēsta.

Ja tevi ir ieinteresējušas Siāmas cīnītājzivtiņas, dodies uz kādu no Dino Zoo veikaliem visā Latvijā, lai klātienē izvēlētos košākos, skaistākos un atraktīvākos gailīšus. Zinošie pārdevēji un speciālisti palīdzēs tev izvēlēties gan saderīgus akvārija iemītniekus, gan ieteiks piemērotāko barību, gan arī palīdzēs atrast visu nepieciešamo aprīkojumu, lai zivis savā jaunajā mājvietā justos pēc iespējas labāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti