Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pārvietojies zaļi pilsētvidē – izvēloties velosipēdu!

Ja Tu dzīvo pilsētā, Tu noteikti zini, cik kaitinoši un nebeidzami var likties pilsētas sastrēgumi. Par laimi, no sastrēgumiem iespējams izvairīties – izvēloties velosipēdu! Velosipēds ir lieliska izvēle pilsētvidei, jo tas ir dabai draudzīgs, turklāt, ja pilsētas infrastruktūra atļauj, tas sniedz iespēju nokļūt galamērķī ātrāk, ērtāk un arī lētāk. Tā kā velosipēdi ir daudz un dažādi, šajā rakstā esam apkopojuši ieteikumus, kā izvēlēties pilsētvidei, vēlmēm un vajadzībām piemērotāko velosipēdu!

 

Velosipēda veids

Tas, ka jābrauc pa pilsētu, nebūt nenozīmē, ka jāizvēlas tieši pilsētas jeb sieviešu velosipēds. Velosipēdu piedāvājumā iespējams pavisam viegli apjukt, taču svarīgi atcerēties, ka tas, kas der vienam, ne vienmēr derēs citam. Tā kā velosipēds ir vērtīgs pirkums, sākumā vajadzētu saprast savas vēlmes un vajadzības. Lai Tev būtu vieglāk izvēlēties, turpinājumā saraksts ar pilsētvidei piemērotāko velosipēdu veidiem:

  • Pilsētas velosipēds (sieviešu velosipēds)

Vairums pilsētnieku, protams, izvēlas tieši pilsētas velosipēdu, taču ne vienmēr tā ir labākā izvēle - pilsētas velosipēds ir paredzēts braukšanai tieši pa asfalta segumu, savukārt pilsēta nenozīmē tikai un vienīgi asfaltu. Šāda veida velosipēds aprīkots ar liela diametra riepām un izturīgu rāmi, kas pilsētvidē ļauj sasniegt lielu ātrumu, kā arī ar visiem pilsētvidē nepieciešamajiem aksesuāriem, kā dubļu sargi, atstarotāji un zvaniņš, kas palīdz lieliski iekļauties pilsētas satiksmē. Jāņem vērā, ka pilsētas velosipēdam visbiežāk nav ātruma pārnesumu, līdz ar to braukšana kalnainā reljefā ir apgrūtināta. Sieviešu velosipēdi plašā izvēlē pieejami interneta veikalā Xnet.lv!

Padoms - pilsētas velosipēdu vajadzētu izvēlēties tad, ja esi drošs, ka ikdienā brauksi pa cietu virsmu, galvenokārt asfaltu.

  • Kalnu velosipēds (MTB)

Kalnu velosipēds jeb MTB velosipēds ir populārākais velosipēdu veids, jo tas piemērots ikvienam reljefam: asfaltam, meža ceļiem, kalniem utt. Šāda veida velosipēds aprīkots ar amortizatoriem, kas kalnainā vidē efektīvi mazina triecienus, vairākiem ātrumiem (10-30), kas ļauj pielāgoties reljefam un spēcīgām rokas bremzēm, kas jebkurā mirklī ļauj ātri apstāties. Kalnu velosipēdi tiek iedalīti arī sīkāk - ja vairāk plāno braukt tieši pa pilsētas ceļiem un takām, piemērotākais būs Hardtail kalnu velosipēds, savukārt, ja vairāk plāno braukt tieši pa pilsētas nomali, piemērotākais būs Full-Suspension kalnu velosipēds.

Padoms – kalnu velosipēdu vajadzētu izvēlēties tad, ja plāno braukt gan pa pilsētas ceļiem un takām, gan pa bedrainu un kalnainu pilsētas nomali.

  • Hibrīda velosipēds

Hibrīda velosipēds pēc būtības ir kā kalnu velosipēds, taču nedaudz vienkāršāks. Šāda veida velosipēds piemērots gan kalnainam reljefam, jo aprīkots ar stiprām bremzēm, vairākiem ātrumiem un amortizatoru, gan līdzenām virsmām, jo aprīkots ar liela diametra riepām. Jāņem vērā, ka hibrīda velosipēds visbiežāk nespēj sasniegt tik lielu ātrumu kā pilsētas vai kalnu velosipēdi. Par spīti visam, vairumā gadījumu hibrīda velosipēds ir labākā izvēle pilsētvidei, jo apvieno sevī pilsētas velosipēda un kalnu velosipēda īpašības, tādējādi ir universāls!

Padoms – hibrīda velosipēdu vajadzētu izvēlēties tad, ja nevari izšķirties starp pilsētas un kalnu velosipēdu, jo tas ir zelta vidusceļš.

  • Elektro velosipēds

Elektro velosipēds ir tradicionāla velosipēda uzlabota versija. Šāda veida velosipēds būtiski atvieglo pārvietošanos, jo tam ir elektromotors, kas palīdz riteņbraucējam mīt pedāļus. Tā kā elektro velosipēdi aprīkoti ar motoru, tie, protams, ir dārgāki, tomēr tie vēl joprojām ir iecienīta riteņbraucēju izvēle visā pasaulē.

Elektro velosipēds piemērots itin visiem gadījumiem – ikdienas braucieniem uz darbu vai brīvdienu braucieniem pa mežu. Šis velosipēda veids ir arī lieliski piemērots pilsētvidei, jo ļauj mazāk koncentrēties uz pedāļu mīšanu, līdz ar to vairāk pievērsties satiksmes plūsmas vērošanai.

Padoms - elektro velosipēdu vajadzētu izvēlēties tad, ja vēlies, lai pārvietošanās ar velosipēdu būtu pēc iespējas ērtāka un vienkāršāka.

Bremzes

Pilsētas satiksme ir neparedzama, līdz ar to velosipēdam, kas paredzēts lietošanai pilsētvidē, noteikti jābūt aprīkotam ar labām bremzēm. Velosipēds var būt aprīkots ar mehāniskām bremzēm, kas darbojas ar trosi vai hidrauliskām bremzēm, kas darbojas ar eļļu. Sīkāk velosipēdu bremzes tiek iedalītas aploces bremzēs un disku bremzēs.

Svars

Pilsētvidē bieži nav, kur novietot velosipēdu, turklāt liela daļa velosipēdu īpašnieku baidās novietot velosipēdu ārpus telpām, tādēļ velosipēdam vajadzētu būt viegli pārnēsājamam, lai to bez grūtībām varētu nogādāt vēlamajā vietā. Velosipēda svaru ietekmē tādi faktori, kā rāmja izmērs, riepas, zobrati, taču velosipēdam, kas paredzēts lietošanai pilsētvidē, vajadzētu svērt aptuveni 10 - 15kg robežā.

Amortizatori

Amortizatoru sistēmas ir izstrādātas tā, lai tās varētu izturēt pamatīgus triecienus, kas rodas, braucot pa kalnainu reljefu, līdz ar to teorētiski velosipēds ar amortizatoriem nodrošina mīkstāku un gludāku braucienu.

Ja Tev ir svarīgi, ka velosipēda brauciens pilsētvidē ir pēc iespējas ērtāks, pievērs lielāku uzmanību nevis amortizatoriem, bet gan velosipēda konstrukcijai. Dažos gadījumos pilsētvidē ērtāks tieši velosipēds ar cietu piekares sistēmu. Turklāt amortizators dos uzreiz papildus svaru velosipēdam.

Velosipēds ir ne tikai dabai draudzīgs transportlīdzeklis, bet arī lielisks palīgs formas uzturēšanai. Atvieglo savu ikdienu, parūpējies par fizisko veselību, taču atceries un ņem vērā, ka arī riteņbraucējiem jāievēro ceļu satiksmes noteikumi! Vēlam patīkamu un drošu ceļu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti