Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašu veidotas dārza mājiņas: ar ko sākt?

Sākoties ziemas otrajai pusei, prātā nāk vairāk ideju par to, ko būtu jautri darīt šajā pavasarī. Lai gan ir nedaudz par agru gatavot stādus, tas ir ideāls laiks, lai plānotu jaunas ēkas. Galu galā tas, cik labi jūs pārdomājat vissvarīgākās detaļas, tieši noteiks rezultātu. Kāpēc gan tam neieguldīt vairāk laika?

Iespējams, visizplatītākais projekts, ko varat izlemt veikt patstāvīgi, tiklīdz laiks būs silts ir dārza mājiņas, kas ļauj izbaudīt privātu atpūtu vasarā un sniedz iespēju aizbēgt no pilsētas trokšņiem ziemā. Lai būtu vieglāk izlemt būvēt šo konstrukciju un rezultāts būtu patīkamāks, mēs dalījāmies ar dažiem pamata padomiem šajā rakstā, kas palīdzēs jums izveidot savu sapņu atpūtas vietu.

Kāpēc ir vērts pašam (-i) veidot dizainu?

Lai gan tirgū ir daudz gatavu koka māju projektu, individuāli izstrādāta dārza māja parasti daudz labāk attaisno saimnieku cerības. Cilvēku vajadzības ir dažādas, tāpēc, ja, piemēram, vieniem patīk liela telpa, tad citiem mazās kotedžas telpas sniedz privātuma un mājīguma sajūtu.

Izvēloties gatavu koka mājas projektu, jūs ietaupīsiet daudz laika, bet nespēsiet īstenot savas oriģinālās idejas - jums būs jāsamierinās ar risinājumiem, kas ne vienmēr ir pieņemami, bet ir iekļauti mājas projektā. Svarīgi arī pieminēt, ka dārza mājas individuālais projekts var palīdzēt samazināt arī tās būvniecības izmaksas: projektējot māju pašam, jūs maksāsiet tikai par tiem risinājumiem, kas jums nepieciešami.

Jāuzsver, ka mājas projektēšana pašu spēkiem nenozīmē, ka tas jādara pašam (-i) bez profesionāļu palīdzības. Izmantojot jomas speciālistu palīdzību, jūs izvairīsieties no kļūdām, kas var maksāt papildus naudu, un saņemsiet noderīgus padomus, kas palīdzēs vēl vairāk izbaudīt konstrukciju rezultātu.

Kā izvēlēties dārza mājas izmēru?

Pirmais svarīgais lēmums, no kura sākas praktiski katras kotedžas celtniecība, ir lēmums par koka kotedžas izmēru, no kā atkarīga visa dārza mājas projekta cena. Jūs varat izlemt uzbūvēt dārza māju tādā izmērā, kas būs vispiemērotākais ērtai dzīvei. Svarīgi paturēt prātā, ka ietaupot vietu, varēsiet izvēlēties kvalitatīvākus materiālus būvniecībai.

Ne mazāk svarīgs ir lēmums, no kura būs atkarīga koka mājas galīgā cena, ir jūsu dārza mājas stāvu skaits. Taču, ja zemes gabals, uz kura plānojat būvēt koka kotedžu, ir visai mazs, neskatoties uz augstākajām būvniecības izmaksām, divstāvu māja varētu kļūt par lielisku izvēli vietas taupīšanai, saglabājot plašāku pagalmu.

Ja jums ir ierobežots budžets būvniecībai un jums ir svarīga koka mājas cena, aicinām rūpīgi pārdomāt iespējamos papildu arhitektoniskos risinājumus. Apsveriet, vai jūsu mājā ir nepieciešama terase ar lieliem logiem un jumtu vai citas būves, piemēram, balkons, pagrabs vai garāža. Piemēram, garāžas ierīkošanas izmaksas ir tādas pašas kā dzīvojamās telpas ierīkošanai, tāpēc šajā gadījumā lieliska alternatīva var būt jumts, jo tas ne tikai izmaksās daudz mazāk, bet arī lieliski veiks lielāko daļu no tām pašām funkcijām.

Saskaņā ar vispārējo praksi dārza mājiņas parasti nepārsniedz 60 m2 platībā un 8,5 m garumu, tāpēc tām nevajag īpašu būvatļauju, jo pietiek ar paskaidrojuma rakstu. Taču, ja vēlaties koka vasarnīcā vairāk vietas vai plānojat tajā pavadīt daudz laika, ir vērts apsvērt lielāku ēkas variantu. Ja nevarat iedomāties savu dārza māju bez garāžas, pat koka kotedžai ar nelielu dzīvojamo platību jau var būt nepieciešama atļauja, jo garāžas platība ir iekļauta kopējā dzīvojamā platībā. Būvatļauja nepieciešama arī tad, ja dārza mājiņu ir plānots būvēt aizsargājamā teritorijā. Koka mājas legalizācijas izmaksas parasti tiek norādītas individuāli, bet vispārējā praksē šobrīd tās ir sākot no 600 €.

Mūsdienīgas dārza mājiņas: kā plānot interjeru?

Pēc sākotnēja lēmuma par visiem tehniskajiem jautājumiem varat pāriet uz jautrāko plānošanas daļu - mājas interjeru. Lai jūsu dārza māja nebūtu parasta vasarnīca, pirms uzsākt projektēšanas darbus, iesakām veltīt laiku, lai meklētu idejas un iedvesmu internetā. Tīmekļa vietnēs, piemēram, Pinterest, ir ne tikai skaistas bildes, bet arī praktiski padomi, kas vienkāršu koka māju var padarīt par unikālu vietu brīvdienām.

Nav noslēpums, ka mēs parasti iztēlojamies dārza mājiņas kā vienkāršas kvadrātveida kastes, taču tās var būt daudz vairāk par to. Nevajadzētu izvairīties no oriģināliem plānojuma risinājumiem, īpaši mazām koka mājām. Individuāla dizaina pārvietojamās mājas un kotedžas var būt ļoti modernas, ar lieliem panorāmas logiem un terasi. Viena no idejām, ko būvuzņēmēji bieži iesaka nelielai koka mājai ir dzīvojama telpa bez sienām, ko sauc par zāli.

Lai dārza māja nekļūtu pārāk šaura, iesakām rūpīgi padomāt arī par uzglabāšanas vietām. Mēs iesakām izmantot mazās vietas zem kāpnēm un atlikušos telpu stūrus, piemēram, lai gan mēs esam pieraduši lietas uzglabāt horizontāli, lietas var arī uzglabāt vertikāli, kas bieži vien ietaupa vairāk vietas. Viena no iespējām, ko bieži izvēlas iemītnieki, ir sienas skapji, kas aizņem visu sienas telpu. Tas nepārblīvē telpu, kā tas ir lielas un smaga papildu mēbeles gadījumā, un ļauj pilnībā izmantot jūsu dārza mājas telpu.

Rūpīgi apsverot katras izolētās telpas mērķi, mēģiniet plānot pēc iespējas mazāk koridoru. Tas ne tikai apgrūtina telpas izmantošanu, bet arī samazina kopējo telpiskuma izjūtu dārza mājā un, galvenais, neļauj gaismai izplūst cauri logiem no visām pusēm.

Apgaismojuma un interjera krāsu nozīme

Visbeidzot, interjera dizaina izstrādes procesā mēs iesakām pievērst pietiekamu uzmanību krāsām un apgaismojumam. Lai gan apgaismojuma dizainam bieži tiek pievērsts salīdzinoši maz uzmanības, tas var kļūt par īpaši nozīmīgu akcentu mājoklī, vienlaikus padarot mazas koka vasarnīcas vizuāli plašākas. Tādējādi koka mājas projektēšanas laikā būtu jāņem vērā iespēja ievietot vairāk logus un mākslīgā apgaismojuma izvietojums, jo šīs izmaiņas turpmākajos projekta posmos būs grūti īstenot.

Gadījumā, ja dārza nojumes jau ir izstrādātas, iekštelpu apgaismojumu var uzlabot, vienkārši izmantojot vairākus apgaismojuma veidus. Divi vispopulārākie papildu veidi ir apgaismojums īpašiem uzdevumiem un prožektors. Apgaismojums īpašiem uzdevumiem, kas ir spilgtāks par vispārējo apgaismojumu, ietver stāvlampas, galda lampas, vannas istabas spoguļu apgaismojumu, apgaismojums zem skapja, sliežu sistēmas lampas. Punktlampas ir griestu apgaismojums un pie griestiem montējamas lampas. Kā jau iepriekš uzsvērām, visu trīs apgaismojuma veidu kombinācija radīs efektu, kas telpai liks vizuāli izskatīties plašākai. Arī dažāda veida lampas var piešķirt interjeram papildus stilu. Ja iespējams, kombinējiet tās ar mēbelēm un citām interjera detaļām.

Neatkarīgi no tā, kādu sienu, grīdas un griestu apdari jūs izvēlaties, jums vajadzētu pievērst uzmanību turpmākajām mājas telpu krāsām. Tas ne tikai noteiks, cik stilīgi izskatīsies jūsu dārza mājiņas, bet arī būtiski ietekmēs telpas sajūtu un apgaismojumu mājā. Pamatojoties uz vispārējām zināšanām, nav grūti saprast, ka izvēlētās gaišās telpas krāsas dos daudz vairāk gaismas nekā tumšās. Telpas dekorēšanai izvēlētās košās krāsas padarīs jūsu mazo māju optiski plašāku, nekā tā ir. Gaišs interjers kļūs par neaizvietojamu risinājumu gadījumā, ja koka mājai trūkst logu vai gaismu caur logiem aizsedz ārā augošie koki. Svarīgi pieminēt, ka mēbelēm jāpievērš ne mazāka uzmanība kā galvenās dārza mājas istabas sienām.

Kā jūs varētu ietaupīt naudu?

Mēs visi priecājamies par mazām lietām, bet dažreiz tās izmaksā ļoti dārgi. Pārbaudot vairākas idejas, jūs sapratīsiet, ka labi izstrādātai koka kotedžai nav obligāti jābūt plašai un lielai, ja tās telpas un telpu mērķi ir pārdomāti. Tiesa, ja izvēlēsieties profesionālu darbuzņēmēju (-i) savas koka mājas celtniecībai, viņš/viņa dalīsies ar svarīgiem ieteikumiem un atziņām - kur ir svarīgi ieguldīt un kas ir vienkārši patīkami, ja ir. Tomēr jūs varat precīzāk ieskatīties šajā tēmā pats (-i). Galu galā, kurš gan var zināt jūsu personīgās vajadzības labāk par jums?

Svarīga profesionāļu atziņa, ko, iespējams, neatradīsiet publiski pieejamā informācijā, ka nav ieteicams taupīt uz būvmateriāliem. Piemēram, jūs varat izvēlēties zemākas klases logus un durvis, projektējot ēku, taču, vadoties no mūsu pieredzes, tas tikai samazinās koka mājas siltumizolāciju un vairāk tērēsiet tās apkurei.

Vēl viena taupīšanas ideja, ko bieži dzirdam no klientiem, ir izvēloties plānākas, zemākas klases sienas. Šī ir diezgan praktiska izvēle, ja plānojat savu koka māju izmantot kā koka vasarnīcu. Arī telpu siltināšanai pietiek izmantot plānākas sienas, kas palīdzēs samazināt būvniecības izmaksas, neatsakoties no kvalitatīvākiem logiem un durvīm. Tomēr mēs ļoti neiesakām šo taupīšanas izvēli, ja dārza mājas tiek būvētas, lai tās izmantotu visu gadu.

Vēl viens veids, kā ietaupīt, ir izvēle būt neatkarīgam attiecībā uz kopējo pakalpojumu tīklu, piemēram, tā vietā, lai izmantotu kopīgu elektroenerģiju, vasarā ir iespējams dzīvot ar neatkarīgu elektroenerģijas avotu. Šajā gadījumā lielisks risinājums var būt viegli transportējams ģenerators, jo tā iegāde nav liels ieguldījums. Tāpēc, ja brīvdienu māju neizmantojat pārāk bieži, tas var būt lielisks apgaismojuma risinājums, kas neprasa lielas finanšu izmaksas.

Vēl viena lieliska alternatīva, kas var aizstāt koka dārza mājas siltumizolāciju, ir ierīkot kamīnu. Tādā gadījumā jūsu dārza mājiņa tiks ne tikai apsildīta tik daudz, cik nepieciešams, bet arī kļūs par daudz mājīgāku vietu, kur pavadīt vēsākus brīvdienu vai atvaļinājuma vakarus. Izvēle izmantot saules enerģiju tiek uzskatīta par videi ārkārtīgi draudzīgu risinājumu. Arī vēja enerģija tiek uzskatīta par efektīvu, tomēr, lai to izmantotu, mājai jāatrodas vējainā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti