Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pieci mīti par naudu, kuriem jāpārstāj ticēt

Sabiedrības starpā valda daudz nepareizu priekšstatu un mītu par naudu. Daudzi no šiem mītiem ir pilnīgi nepatiesi un dažreiz ir grūti izsijāt, kuri ir patiesi. Mūsu draugiem, mūsu ģimenei un plašsaziņas līdzekļiem – viesiem ir viedoklis šajā jautājumā, un, šķiet, ka katrs no tiem ir pilnīgi atšķirīgs. Personīgo finanšu jomā ir daudz dezinformācijas, tāpēc ilustrēsim populārākos un lielākos mītus par naudu, kuriem būtu jāpārstāj ticēt, lai varētu atbrīvot ceļu uz labklājību.

Mīts Nr. 1 – Nauda nedarīs jūs laimīgus.

Šis ir visai muļķīgs apgalvojums, jo ir situācijas, kurās nauda darīs jūs pat ļoti laimīgus. Papildus naudas parādīšanās pie apvāršņa padarīs jūs laimīgu, ja ir iekrājies parāds vai cīnāties ar naudas problēmām. Šeit gan jāpiemin, ka nauda parasti nespēj atrisināt ne-naudas problēmas.

Nauda ir tieši tāda pati kā jebkas cits, piemēram, jūsu veselība, darbs, attiecības. Vairāk naudas jūs padarīsit laimīgāku tikai tanī gadījumā, ja jums ir naudas problēmas. Tāpēc, pirms risiniet tās ar naudas palīdzību, pārliecinieties, ka tā ir īsta naudas problēma, nevis kaut kas cits. Tikpat svarīgi ir apzināties, ka ūsu pašreizējie finansiālie apstākļi nenosaka jūsu finansiālo nākotni ilgtermiņā, jo to ir iespējams mainīt no jebkura starta punkta.

Mīts Nr. 2 – Parāds ir finanšu instruments.

Daži rīki palīdz savest lietas kārtībā, kamēr citi rīki tās tikai sadragā. Ja skatās no šīs perspektīvas, tad parāds tiešām varētu tikt atspoguļots kā finanšu instruments, taču tāds, kas izgrebj robus jūsu finansiālajā nākotnē. Parāds, tieši tāpat kā labākais SMS kredīts (bästa sms lån), ir ienaidnieks jūsu potenciālajiem ienākumiem. Ikmēneša maksājumi, ko jūs novirziet kredītkaršu un aizdevumu kompānijām, ir potenciāli ikmēneša ietaupījumi, kurus jūs varētu ieguldīt jūsu nākotnē. Jūsu ienākumi ir svarīgākais bagātības veidošanas rīks, nenododiet to parāda atmaksai.

Mīts Nr. 3 – Naudas aizdošana ģimenei parāda jūsu rūpes.

Patiesībā, naudas aizdošana ģimenes locekļiem ir šausmīga ideja, jo šāds aizdevums reti tiek atmaksāts. Un, ja tas tā notiek, parāds vienmēr rada neērtas situācijas ģimenes pasākumos. It īpaši, kad radinieks, kuram esat aizdevuši naudu un gaidāt atmaksu, stāsta par saviem eksotiskajiem atvaļinājumiem. Ja jums patiešām ir nepieciešams palīdzēt radiniekiem ar naudu, pasniedziet to dāvanas veidā. Nekad nepārvērtiet to par aizdevumu. Naudas aizdošana ģimenes loceklim ir viens no ātrākajiem veidiem, kā sagraut savstarpējās attiecības. Un jūs būtībā uzdāvināt parādu savai ģimenei.

Mīts Nr. 4 – Es nepelnu pietiekami daudz naudas, lai sastādītu budžetu.

Jums vajadzētu būt konkrētam budžetam neatkarīgi no tā, cik daudz naudas jūs apgrozāt savā mājsaimniecībā. Bet, ja jūs dzīvojat no algas līdz algai vai saprotat, ka ar nopelnīto gandrīz nepietiek, lai nodzīvotu mēnesi, sastādīt budžetu ir vēl svarīgāk, lai jūs varētu izanalizēt savus tēriņus un atrast veidus, kā ietaupīt. Budžets ļauj precīzi noteikt, kur aiziet visa jūsu nauda, lai jūs to spētu labāk kontrolēt, nevis lai nauda kontrolētu jūs.

Mīts Nr. 5 – Man nav nepieciešams krājkonts, jo man ir kredītkarte.

Šis, lūk, ir drošākais veids, kā nokļūt parādos un sabojāt savu kredītvēsturi. Lai gan mūsdienās aizdevums ar negatīvu kredītvēsturi (lån med betalningsanmärkning) vairs nav nekas pārdabisks, tomēr krājkonta ieviešanai jūsu ikdienā ir izšķiroša nozīmē. Jūs ne vienmēr varat saplānot ārkārtas situācijas un negaidītus dzīves līkločus. Tā vietā, lai krātu medicīniskās izmaksas, automašīnu remontu un mājokļa uzlabojumu tēriņus savā kredītkartē, iekrājiet pirms tērējiet un izvairieties no parādiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti