Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Plāno iegādāties matraci? Uzzini, kā izvēlēties piemērotāko!

Viens no dzīves kvalitātes priekšnoteikumiem ir pilnvērtīgs miegs. Miega laikā atpūšas gan prāts, gan ķermenis, lai no rīta cilvēks atkal būtu gatavs dienas izaicinājumiem. Lai miegs būtu pilnvērtīgs, svarīgi, kāda ir guļvieta un – kāds matracis izvēlēts.

Nav vienotas formulas, pēc kuras izvēlēties labāko matraci – katram cilvēkam ir savas individuālas prasības un vajadzības. Taču ir vairāki kritēriji, kuri būtu jāņem vērā ikvienam. Labam matracim jābūt:

  • Elastīgam, lai tiktu nodrošināta pareiza asins cirkulācija;
  • Atsperīgam, lai tas pildītu nepieciešamo atbalsta funkciju;
  • Gaisa un mitruma caurlaidīgam, lai tiktu nodrošināta pietiekama vēdināšana

Matraču piedāvājums ir liels, tādēļ svarīgi tos ne vien aplūkot, bet arī izmēģināt- apguļoties uz tā, varēsi izvērtēt, vai tas ir pietiekami komfortabls un atbilst Tavām vēlmēm.

Matraču veidi

Viens no populārākajiem risinājumiem ir atsperu matracis. Pieejami divu tipu matrači – ar atsperu blokiem un kabatas veida atsperēm. Matracī ar atsperu blokiem atsperes ir savienotas kopā, tās papildina polsterējums. Kabatas veida atsperu matracī atsperes atrodas atsevišķās auduma kabatās, kas ir savstarpēji savienotas. Piemeklējot atsperu matraci, būtiskākie aspekti ir tā cietība, polsterējums un izmantotie materiāli.

Populāra izvēle ir putu matrači. Spiedienam samazinoties, tie atgūst sākotnējo stāvokli. Būtiskākā šādu matraču priekšrocība – tie pielāgojas gulētāja augumam, nodrošinot vajadzīgo atbalstu. Svarīgi, ka matrača pildījums ir gaisa caurlaidīgs, tādēļ matracī nevairojas mikrobi un baktērijas. Piemeklējot putu matraci, jāpārliecinās, kāds ir putu blīvums tajā. Svarīgs ir arī matrača sastāvs - jāpārliecinās, ka putu sastāvā nav dažādi ķīmiski savienojumi.

Nopērkami arī lateksa matrači – to pildījumā ir pārstrādāta kaučuka koka sula. Pastāv uzskats, ka šādi matrači ir veselībai draudzīgākie, tādēļ tiek ieteikti alerģiskiem cilvēkiem un astmas cilvēkiem. Jāņem gan vērā, ka šādu matraču ražošanā tiek izmantoti trīs veidu matrači – dabīgais, sintētiskais un jauktais. Kvalitatīvākie un arī cenas ziņā dārgākie ir no dabīgā lateksa veidotie matrači. Arī šāda tipa matračiem ir dažādas cietības pakāpes.

Lai uzlabotu gulēšanas komfortu, kā labs risinājums var kalpot arī virsmatracis. To var izmantot, lai atjaunotu izgulētu gultu vai dīvānu, kā arī papildu guļvietas ierīkošanai, uzņemot viesus. Arī virsmatrači pieejami plašā klāstā. Viena no populārākajām izvēlēm ir Dormeo virsmatracis, kas ir kvalitatīvs ilgtermiņa risinājums. Taču pirms matrača izvēles ir svarīgi salīdzināt vairākas opcijas.

Atbalsta funkcijas

Kvalitatīvs matracis sniedz labu atbalstu gulētāja ķermenim. Svarīgi, lai guļot uz vēdera vai muguras, tiktu saglabāts dabīgais mugurkaula izliekums, savukārt, guļot uz sāniem, mugurkaulam jābūt taisnam.

Stingrība

Tas, cik cietu vai mīkstu matraci izvēlēties, atkarīgs no katra cilvēka individuālām prasībām un izpratnes par komfortu. Lai saprastu, kurš no variantiem ir piemērotākais, ir jāņem vērā ražotāju izveidotās matraču stingrības skalas. Jāpatur arī prātā – cilvēkiem ar lielāku ķermeņa svaru komfortablāki ir cietāki matrači.

Gulēšanas paradumi

Izvēloties matraci, jāņem arī vērā gulēšanas paradumi, jo tie nosaka, cik spiediena punkti tiek radīti. Piemēram, tiem, kuri pārsvarā guļ uz sāniem, labāks ir mīkstāks matracis, jo tas labāk pielāgojas ķermeņa izliekumam.

Matrača izmērs

Būtisks kritērijs ir arī matrača izmērs. Jāņem vērā gan matrača garums, gan platums. Matrača garumam vajadzētu būt vismaz 15 centimetrus lielākam par gulētāju. Izvēloties matrača platumu, jāņem vērā gulētāja parametri un gulēšanas paradumi.


 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti