Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Plusi un mīnusi izvēloties granulu vai gāzes apkures katlus

Šobrīd, sekojot tautas padomam – “Ragavas taisi vasarā – ratus ziemā”, ir vispiemērotākais laiks, lai ierīkotu vai remontētu sava mājokļa apkures sistēmu. Tas ir pašsaprotami, jo mūsu klimatiskajos apstākļos apkuri izmantojam gandrīz deviņus mēnešus gadā.

Daudziem patērētājiem jautājumi, kas saistīti ar apkures katla izvēle, aktualizējās pagājušā gadā, strauji pieaugot gāzes cenai. Piedāvājums pāriet uz granulu apkuri un saņemt valsts atbalstu nāca kā kārdinoša alternatīva, par kuras izmantošanu, apsverot visus “par” un “pret”,  tomēr daudzi neizšķīrās, paliekot pie iepriekšējiem apkures risinājumiem. Salīdzināsim abus populārākos apkures katlu veidus un noskaidrosim to trūkumus un priekšrocības, kā arī iespējamos argumentus par labu vienam vai otram katlu veidam.

Granulu apkures katli

Šāda veida apkure ir videi draudzīgāka, jo granulas ir atjaunojams dabas resurss, kas neizraisa tik daudz oglekļa emisiju kā tradicionālais fosilais kurināmais.

Granulu apkures katli ir populārs alternatīvās enerģijas avots mājsaimniecībās, jo tie ir efektīvi un ekonomiski izdevīgi. Tos var izmantot gan apkurei, gan karstajam ūdenim, un tos var pievienot pie esošajām siltumapgādes sistēmām. Turklāt, granulu katli var būt daudzfunkcionāli, piemēram, kombinējot siltumu  ar elektrības ražošanu, mājsaimniecībai nodrošinot papildu enerģijas ietaupījumus.

Granulu apkures katlu priekšrocības:

  • Mazs granulu izmērs
  • Koka granulas ir maza izmēra, tādējādi apkures katlu var piepildīt bez liela fiziska spēka vai izmantojot katla automatizēto iekraušanas sistēmu. Granulas ir viegli uzglabāt, un tās saražo minimālu pelnu daudzumu.
  • Videi draudzīgs kurināmais
  • Granulas ir ilgtspējīgs kurināmā avots. Degšanas procesā izdalītā oglekļa dioksīda daudzums ir ekvivalents daudzumam, kas absorbēts koku augšanas laikā. 
  • Energoefektivitāte
  • Moderna granulu katla energoefektīvai darbībai koksnes granulu mitruma saturs nedrīkst pārsniegt 10-12%, kurinot ar kvalitatīvām granulām siltumspēja ir 5.0 kWh/kg.
  • Zemākas kurināmā izmaksas
  • Granulu cenai ir izteikta sezonalitāte. Nesezonā (pavasarī - vasarā) cena var būt līdz pat 30% zemāka nekā aukstajā sezonā (rudens - ziema). 

Granulu apkures katlu trūkumi:

  • Nepieciešama atsevišķa telpa kurināmā glabāšanai
  • Ja granulu uzglabāšanas telpa sākotnēji nav plānota un nepastāv iespējas tādu izveidot, tad iesaka apsvērt cita veida apkures katla izvēli.
  • Degšanas procesā aizsērē dūmu kanāli un veidojas pelni
  • Aizsērējot dūmu kanāliem, zemāka kļūst apkures katla efektivitāte, tādēļ tie regulāri jātīra ik pēc divām granulu bunkura pilnas uzpildīšanas reizēm, pretējā gadījumā jārēķinās ar apkures katla efektivitātes zudumu. Tirgū tiek piedāvāti granulu katli, kas paši veic dūmu kanālu tīrīšanu un transportē pelnus uz atsevišķi stāvošu tvertni, taču tiem būs ievērojami augstāka cena.
  • Augstas iegādes izmaksas
  • Granulu katlu iegādes cenas sākas no 3000 eiro.
  • Darbības nodrošināšanai nepieciešama elektrība

Lielākajai daļai granulu katlu  darbināšanai nepieciešama elektrība. Elektroenerģijas padeves traucējumu gadījumā, granulu katls var apstāties, un apkure netiks nodrošināta.

Gāzes apkures katli

Gāzes apkures katli joprojām ir pieprasīti. Gāzei kā kurināmam ir divi galvenie trūkumi  - cenu nestabilitāte un neprognozējamība.  Gāzes cena var mainīties atkarībā no pasaules tirgus apstākļiem un politiskās situācijas. Tomēr modernie gāzes apkures katli piedāvā daudzas vērā ņemamas kvalitātes:

  • Efektivitāte - Jaunās paaudzes gāzes katli ir ļoti efektīvi, nodrošinot augstu siltuma atdevi un zemu enerģijas patēriņu. Tie ir aprīkoti ar modernām tehnoloģijām, piemēram, kondensācijas tehnoloģiju, kas ļauj iegūt papildu siltumu no izplūdes gāzēm, tādējādi palielinot apkures efektivitāti.
  • Zems oglekļa emisiju līmenis - Jaunie gāzes katli ir izstrādāti, lai būtu videi draudzīgāki, samazinot oglekļa emisijas atmosfērā. Tie atbilst stingrākiem emisiju standartiem un rada mazāku ietekmi uz gaisa kvalitāti, salīdzinot ar vecākiem gāzes katliem.
  • Ērtums - Gāzes apkure ir vienkārša un ērta lietošanā. Tās darbību var viegli kontrolēt. Gāzes katli ir arī kompakti un neprasa lielu telpu uzstādīšanai.
  • Zemākas sākotnējās uzstādīšanas izmaksas

Salīdzinot ar citām apkures alternatīvām, gāzes apkures sistēmas, ja ir gāzes pievads, var būt salīdzinoši lētākas iegādē un uzstādīšanā. 

220.lv plašajā preču klāstā tagad arī gāzes un granulu katli. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti