Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Portatīvais vai stacionārais dators, kuru labāk izvēlēties darbam no mājām

Darbs no mājām ir uz palikšanu, par to nevienam vairs nav šaubu. Tomēr kādu ierīci labāk izvēlēties, strādājot no mājām? Portatīvo vai stacionāro datoru? Tas vēl ir diskutējams jautājums, jo abi datora veidi vēl aizvien ir aktuāli un spēj nodrošināt lieliskus darba apstākļus. Viss atkarīgs no katra individuālajām vajadzībām un iespējām. Lasi rakstu un uzzini, kuru datoru izvēlēties!

Cenas un kvalitātes attiecība

Stacionārais dators ar līdzīgām funkcijām visdrīzāk būs lētāks nekā portatīvais dators ar tādu pašu funkcionalitāti. Attiecīgi, iegādājoties stacionāro datoru par konkrētu summu, iespējams iegūt jaudīgāku ierīci salīdzinot ar portatīvo datoru tādā pašā cenā. Tomēr jāņem vērā, ja šis ir tavs pirmais stacionārais dators, tad būs jāiegādājas arī monitors, tastatūra un pele, citādi nebūs iespējams datoru lietot. Labā ziņa – papildu aksesuārus varēsi izmantot arī ar citu ierīci vai portatīvo datoru, kā arī vienreiz iegādājoties, šīs ierīces būs iespējams lietot ilgu laiku.

Darba vietas ergonomiskums

Stacionārais dators  noteikti nodrošina ergonomiskāku darba vidi, salīdzinot ar portatīvo datoru. Monitoru iespējams noregulēt acu augstumā, klaviatūru novietot tā, lai ir ērti rakstīt, un galu galā, stacionāro datoru iespējams izmantot tikai pie galda, kas, savukārt, nodrošina pareizu, mugurkaulam draudzīgu sēdēšanas pozu. Tomēr jāatzīmē, ka, izmantojot portatīvo datoru ar papildu ierīcēm, piemēram, monitoru un ārējo klaviatūru, arī klēpjdatora lietotājam iespējams pilnveidot savu darba vietu un padarīt to ergonomiskāku.

Pārvietojamība

Nepārprotama portatīvā datora priekšrocība ir tā ērtā pārvietošana, līdz ar to tas būs noderīgs ikdienas sabiedrotais tiem cilvēkiem, kas bieži maina savu strādāšanas vietu. Vai tas būtu pārvietojoties no biroja uz mājām, dodoties komandējumos vai tikai mainot atrašanās vietu telpas vai mājokļa ietvaros – klēpjdators spēs apmierināt šo nepieciešamību pēc kustības vai vides maiņas. Šī ir viena no portatīvā datora īpašībām ar ko stacionārajam datoram ir grūti sacensties.

Pielāgot savām vajadzībām

Lai arī mūsdienās iespējams arī portatīvos datorus sakomplektēt pēc saviem ieskatiem, tas vēl aizvien nav tik populāri vai ērti kā sakomplektēt savu stacionāro datoru. Turklāt stacionāro datoru var ne tikai sakomplektēt kādu vēlies jau iegādes brīdī, bet arī ir ērti veikt tam detaļu nomaiņu visā lietošanas laikā. Portatīvajiem datoriem šādas manipulācijas pēc ierīces sakomplektēšanas ir daudz ierobežotākas.

Individuālās prasības

Izvēloties datoru, ir svarīgi ņemt vērā savas individuālās prasības un ikdienas ritmu. Vai darba vajadzībām nepieciešams pārvietoties no biroja uz mājām un otrādāk? Vai datorā jābūt kādām konkrētām programmām, ko izmanto darbam, piemēram, Adobe Photoshop vai AutoCAD?

Ja ir nepieciešams izmantot kādas konkrētas programmas, kas jāiegādājas, tad noteikti parocīgāk būs izmantot vienu datoru (attiecīgi – portatīvo) gan darbam no mājām, gan birojā, lai programmas nav jāiegādājas vairākas reizes. Tomēr, ja darbam izmanto galvenokārt programmas, kurām var ērti piekļūt no interneta, piemēram, Google Ads, Google Docs un citas, tad nav obligāti nepieciešamības nēsāt līdzi datoru – visam vajadzīgajam vari piekļūt no jebkuras ierīces, kurai ir interneta pieslēgums. Līdz ar to arī darbam no mājām var droši izvēlēties stacionāro datoru.

Jāņem vērā arī savas personīgās prasības kvalitatīvai darba videi. Ir cilvēki, kam darba noskaņu rada jau iekārtota darba vieta – konkrēts darbagalds, krēsls, blakus vajadzīgās mapes un klades. Citiem atkal tas šķiet garlaicīgi un prasās pēc biežākas vides maiņas – viņus iedvesmo, piemēram, pusi dienas pavadīt strādājot kafejnīcā vai kopstrādes telpā, otru pusi – birojā vai mājās. Tādā gadījumā noteikti praktiskāk būs izvēlēties portatīvo datoru.

Tāpat arī portatīvais dators  var būt labāka izvēle tiem, kam citreiz ir jāieskatās darba datorā arī brīvdienās, piemēram, cilvēkiem, kas strādā ar sociālajiem tīkliem vai seko līdzi pasūtījumiem savā interneta veikalā.

Stacionārais dators savukārt būs lielisks sabiedrotais tiem, kas meklē vislabāko darījumu par konkrētu cenu un kas neiebilst iekārtot sev vienu darba zonu un tajā arī atrasties visas plānotās darba stundas.

Noslēgumā

Šobrīd lieliski piedāvājumi ir pieejami abām ierīcēm – gan portatīvajiem, gan stacionārajiem datoriem. Atliek tikai izvēlēties sev atbilstošāko un mesties iekšā aizraujošajā datoru pasaulē. Ja esi jaunas ierīces meklējumos, ieskaties Capital.lv interneta veikalā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti