Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rotaļlietas bērniem

Kad ģimenē ienāk mazulis, dzīve apgriežas par 360 grādiem. Vienu mirkli liekas, ka nav nekā skaistāka par savu jaundzimušo bērnu, citu – ir tik smagi un nav spēka. Viss nav tik grezni kā rāda reklāmās, kur mazuļi allaž smaidīgi un vecāki apmierināti. Jā, ir smaidi un pirmie panākumi, kas liek mums kā vecākiem jūsmot, bet bez tā ir arī gana daudz rūpju – slimošanas, niķi, pirmie zobi un vēdersāpes.

Lai kādas rūpes nebūtu jāpieredz, mazulis sagādā daudz prieka mirkļu. Vecāki ar nepacietību gaida laiku, kad mazulis sāks ne tikai apzināti smaidīt, bet arī rotaļāties. Šai laikā vecākiem rodas jautājumi par un ap rotaļlietām – kādas rotaļlietas iegādāties, kuras no tām palīdzēs mazuļa attīstībā? Ieskatīsimies rotaļlietu pasaulē arī mēs.

Mazulīša pirmās rotaļlietas

Mūsdienās ir pierasts dāvināt rotaļlietas jau tikko dzimušiem bērniem – tās ir kā simbols, piemēram, plīša lācīši, tie savu popularitāti stabili saglabā no paaudzes paaudzē. Tomēr kādas rotaļlietas patiešām ir paredzētas jaundzimušajam?

Patiesībā tikko dzimušam bērniņam nav vajadzības pēc rotaļlietām. Jāsaprot, ka jaundzimušajam pat vēl nav attīstīta redze, mazulis neredz tālāk par 30 cm attālumu no sevis un neatšķir krāsas. Tieši tāpēc mazulis redz vecākus tikai tad, kad tie ir ļoti tuvu, bet vēl neatšķir tos no svešiem cilvēkiem (neatšķir vizuāli).

Pirmās aktivitātes mazulim spēj nodrošināt viņa vecāki un paša ķermenis. Mazulis ātri iemācās rotaļāties pats ar savām rociņām, drēbēm, ar vecākiem – aptaustot mammas matus, ādu, seju, klausoties balsīs un iepazīstot apkārtni. Vecāki mūsdienās pārāk ātri mēģina bērniem piedāvāt rotaļlietas, neļaujot mazuļiem iepazīt pašiem sevi un sev tuvākos.

Grabulīši, lego spēles bērniem un mīkstās rotaļlietas

Pavisam maziem bērniem vēl liekas interesants viss, kas rada interesantas skaņas. Grabuļi, pīkstuļi un dažādas runājošās rotaļlietas mazuļus īpaši uzrunā. Jo bērns aug lielāks, jo plašāks interešu loks. Vērtīgas ir lego spēles bērniem. Lego nav domāts tikai lielākiem bērniem, kas jau spēj radīt un konstruēt, lego spēles var izmantot arī pavisam mazi bērni. Lego kluči nopērkami dažādos izmēros un izvēle ir patiešām liela. Ielūkojieties 220.lv, kur atradīsiet ne tikai lielu lego spēļu izvēli, bet arī dažādas attīstošās rotaļlietas – jūsu mazulim noteikti patiks.

Mīkstās rotaļlietas mazi bērni parasti izmanto kā mīļmantiņas, kuras var paņemt līdzi gultā vai ceļojumā ar auto. Arī šādām mantām bērnam ir jābūt. Parasti gan mazulis, gan vecāki pārdzīvo, kad mīļmantiņa pazūd, jo tas bērnam asociējas ar lielu zaudējumu, toties vecākiem – ar lielu traci mājās un asarām.

Ar lego iespējams radīt visu

Ja agrāk lego spēles bērniem bija vien krāsaini klucīši un amizantas figūriņas, tad tagad šī spēle ir pārgājusi pavisam citā līmenī. Lego izvēle ir milzīga, atsevišķi zēniem un meitenēm, lielākiem un mazākiem bērniem.

Ar lego iespējams radīt visu, kas bērnam prāta. Bērnu fantāzijai parasti nav robežu, tā ir izteikta un ļoti krāsaina, apbrīnojama. Kāpēc gan liegt bērnam īstenot savas idejas. Agrākā vecumā lego spēles ir lieliska iespēja kāattīstīt bērnu radošu un arī loģiku. Lai kaut ko radītu, mazajam speciālistam ir jāsaprot, kā darbojas lietas, kā izveidot to, kas iecerēts. Lego mēdz būt interesanta nodarbe arī vecākiem, kas labprāt pievienojas spēlē saviem bērniem un līdzdarbojas, tas ir apsveicami. Lai kādas būtu vecāku un bērnu attiecības, atbalsts vienmēr ir svarīgs, arī rotaļās un spēlēs.

Rotaļlietas nākotnei

Ja vēlaties, lai rotaļlietas būtu attīstošas, izskatiet dažādus speciālistu ieteikumus, kas pieejami internetā. Par labāko rotaļlietu izvēli varat runāt arī ar pediatru vai bērna fizioterapeitu, ja tādu apmeklējat. Kad izvēle izdarīta, iegriezieties 220.lv – ērti izvēlēties un pasūtīt, ērti saņemt jums ērtākajā veidā.

Atcerieties, ka rotaļlietas vislabāk ir iegādāties jaunas. Tas pavisam noteikti būs drošāk bērnam. Nedomājiet par cenu, domājiet par bērna veselību. Iegādājoties lietotas rotaļlietas, jūs pakļaujat riskam sava bērna veselību. Ja tomēr atrodat lielisku piedāvājumu par zemu cenu, ievērojiet rotaļlietas tīrīšanas norādījumus, lai to nesabojātu. Lai jūsu bērniem prieks!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti