Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rūpējies par siltumnīcas iemītniekiem vasarā pareizi!

Ja tev ir paveicies un esi ticis pie savas siltumnīcas, apsveicam. Ja vēl tikai plāno to izdarīt – lieliski! Tu esi uz pareizā ceļa. Siltumnīcas ierīkošanai ir daudz priekšrocību, taču, lai izbaudītu ražu, nepieciešams pastrādāt un pacensties. Šoreiz parunāsim par to, kā vislabāk parūpēties par siltumnīcā esošajiem gurķiem, tomātiem, papriku, ziediem un citiem augiem, lai tie vasarā justos labi.

Šeit būs pieci padomi, kā to panākt.

1. Nodrošini gaisa cirkulāciju

Ja siltumnīcā nebūs pastāvīgas gaisa plūsmas, kas uzturēs augu lapas, augsni un siltumnīcas virsmas sausas, pastāv risks, ka, uzkrājoties mitrumam, savairosies dažādas augu slimības un kaitēkļi, kas var izbojāt gaidāmo ražu.

Tiem, kuri vēl tikai domā, kādu siltumnīcu iegādāties, vai arī pret kādu nomainīt esošo, var noderēt interneta veikala 220.lv piedāvājums. Tur iespējams atrast daudzveidīgas siltumnīcas ar dažādiem ventilācijas veidiem, lai augiem tiktu nodrošināts nepieciešamais komforts un vide augšanai. Vairāk: https://220.lv/lv/darzam/siltumnicas

2. Neļauj gaisa temperatūrai siltumnīcā kļūt pārāk augstai

Lai arī vārds “siltumnīca” jau pats par sev izsaka to, ka tās iekšienē būs augstāka temperatūra, tomēr, kā atzīst eksperti, tai nevajadzētu pārsniegt 290C. Kā zināms, ļoti karstās dienās gaiss var sakarst ļoti ātri, tādējādi apdraudot augus. Tieši tādēļ arī ventilācija ir ļoti svarīga. Vēl viens aspekts, kas jāievēro, ja vēlies pasargāt tomātus, gurķus u.c. no tiešas saules ietekmes – siltumnīcas uzstādīšana vietā, kur uz to tiek daļēji mesta ēna no kokiem.

3. Nepārblīvē savu siltumnīcu

Tiem, kuriem trūkst pieredzes siltumnīcas iekopšanā un uzturēšanā, noteikti jāņem vērā tas, ka sākumā būs vēlme piepildīt to, cik vien iespējams, izmantojot katru brīvo stūrīti. Taču, tā izdarot, mēs kaitēsim augiem, tie būs vārgi un slimīgi. Pirms nolem kaut ko sēt vai stādīt, noteikti izpēti to, cik daudz vietas stāds aizņem, kad tas izaug (gan augstumā, gan platumā). Tas palīdzēs saprast, kādā attālumā stādīt, piemēram, tomātus, piparus, puķes u.tml.

4. Neaizmirsti par laistīšanu

Ņem vērā, ka siltumnīcas iekšienē augsne izkaltīs ātrāk nekā ārā, ko, visticamāk, ietekmē augstāka gaisa temperatūra un saules gaisma. Tādēļ laistīšanai ir jāpievērš īpaša uzmanība, jo no tā, cik rūpīgi to darīsi, ir atkarīga augu veselība un ražīgums. Izvēlies to laistīšanas metodi, kas tev šķiet piemērotāka augiem un siltumnīcas izmēram. Interneta veikalā 220.lv vari iegādāties arī dažādas laistīšanas sistēmas, šļūtenes, lejkannas un citus piederumus, lai rūpētos par augiem.

5. Veicini apputeksnēšanos

Slēgtajā siltumnīcas vidē augi, kuru ražība ir atkarīga no apputeksnēšanās, ne vienmēr atrodas piemērotos apstākļos, jo šo “darbiņu” parasti paveic bites, kamenes, kā arī spēcīgs vējš, kas veicina ziedputekšņu atdalīšanos un nokļūšanu uz citiem stādiem. Nereti mēdz gadīties, ka cilvēkiem ir jāpalīdz, lai augi varētu veiksmīgi apputeksnēties. Ņemot vērā auga apputeksnēšanas procesu un īpatnības, to var izdarīt maigi pakratot stādus, ziedus vai arī izmantojot otiņu, lai pārnestu ziedputekšņus no zieda uz ziedu.

Lai vasarā mēs varētu priecāties par kuplo ražu, siltumnīca audzēšanai ir jāsāk gatavot jau agrā pavasarī, to sakārtojot, parūpējoties par zemes kvalitāti, izplānojot vietu katram augu veidam utt. Savukārt pēc iestādīšanas sākas citi darbi – laistīšana, mēslošana, siešana un citas aktivitātes. Kā jau minējām iepriekš, noteikti nevajadzētu par zemu novērtēt ventilācijas un laistīšanas nozīmi. Lai veicas!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti