Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Siltumnīcu veidi. Kā izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko?

Gandrīz katram latvietim ir sapnis par saviem ekoloģiskajiem augiem. Šis sapnis rada prieku ne tikai tad, kad pašrocīgi noplūcam izaudzēto dārzeni, bet arī pats audzēšanas process. Ikvienam ir zināms, kāda izskatās siltumnīca. Kā zināms, tad siltumnīcā tiek stādīti dārzeņi, puķes, garšaugi, kā arī citi augi, kurus parastā dobē nav ieteicams stādīt tieši tādēļ, ka šiem augiem ir nepieciečams siltums, mitrums, kā arī citi specifiski apstākļi.

Mūsdienās ir pieejamas dažāda veida siltumnīcas. Iemesls, kādēļ ir dažāda veida siltumnīcas, nav izskaidrojamas ar to, ka katrā no tām tiek audzēti sava veida augi. Siltumnīcu izvēle galvenokārt ir atkarīga no cilvēka vajadzībām un ērtības. Ikvienam ir iespēja izvēlēties siltumnīcu, kas ir paredzēta vienai sezonai vai tieši otrādi – siltumnīcu, kura ir izgatavota no īpaši izturīga materiāla, tādēļ ilgāku laiku nebūs jāmaina.

Siltumnīcas karkasam un konstrukcijai galvenokārt tiek izmantots metāls, kokmateriāls, plastmas, alumīnijs vai dzelbetons. Segumam lielākoties tiek izmantota plēve, stikls vai arī tautā zināmais polikarbonāts. Siltumnīcām ir arī ļoti dažādas konstrukcijas – vienslīpes, divslīju, torņveidīgā un sfēriskā jeb arkveida.

Siltumnīcu veidi ir iedalāmi arī sezonāli. Ir visiem zināmās vasaras sezonas siltumīcas, taču ar to siltumnīcu klāsts neaprobežojas. Mūsdienās ir iespēja iegādāties arī ziemas siltumnīcas, kurās ir iespējams audzēt mūsu iecienītos augus visu gadu. Taču tādā gadījumā ir jāapzinās, ka siltumnīca būs jāapsilda. Siltumnīcām ir arī dažādas formas – ir atsevišķi stāvošās siltumnīcas, kā arī siltumnīcas, ka ir piebūvētas pie kādas ēkas sienas vai kādas citas piemērotas pamatnes. Jāatceras arī, ka siltumnīcas novietojums nav mazsvarīgs. Siltumnīcu vislabāk ir novietot aizvējā, kā arī vistuvāk ūdens piekļuvei un citos gadījumos elektrībai. Nedrīkst aizmirst, ka iepriekš ir jāizanalizē, kā visērtāk ierīkot dobes, lai tiktu ekonomiski izmantota platība, ka arī būtu parocīgi un ērti kopt augus.

Izvēloties sev piemērotāko siltumnīcu, ir nepieciešams izvērtēt dažādus kritērijus. Pirmkārt, ir jāizvērtē, kāda ir dārza platība, lai tā praktiski iederētos dārzā. Otrkārt, ir nepieciešams izvērtēt augu stādīšanus mērķi. Jāizvērtē, vai ir vēlme tālāk pārdot izaudzētos augus vai arī augi tiek audzēti pašu ēšanai. Treškārt, ir jāizvērtē kvantitāte - cik daudz augu ir vēlme audzēt. Un gala rezultātā ir jāizvērtē, cik daudz līdzekļu esam gatavi ieguldīt siltumnīcas ierīkošanai.

Ja mērķis ir izaudzēt dārzeņus personīgajām vajadzībām, tad pietiks ar divu līdz četru metru garu siltumnīcu. Šādiem mērķiem arī pietiks ar vienkāršu divslīpju koka konstrukcijas plēves seguma siltumnīcu. Ja ir nepieciešamība augus audzēt profesionālāi tirdzniecībam, tad vislabākais risinājums būtu vismaz sešu metru platas siltumnīcas.

Ja esam izlēmuši iegādāties plēves siltumnīcu, kas nepārprotami ir lētāks risinājums, ir nepieciešams noskaidrot, kāds ir plēves blīvums, ko mēra mikrometros. Ja mikronu skaits ir mazāks, plēve ir plānāka, tātad tas nozīmē, ka augiem vieglāk piekļūs gaisma, tomēr šai plēvei būs lielāka iespēja pārplīst. Šādas plēves segums būs jāmaina gandrīz katru sezonu, tomēr plēves seguma maiņas izmaksas nebūs īpaši lielas.

Ja plēves siltumnīcas liekas pārāk trauslas, un gribas drošāku, izturīgāku un kvalitatīvāku risinājumu, tad ir pieejamas siltmnīcas ar polikarbonāta vai stikla segumu. Atšķirībā no plēves siltumnīcām, polikarbonāta segums ir īpašs ar to, ka tas būtībā nelaiž cauri ultravioleto starojumu, kas ir kaitīgs augiem. Stikla segums savukārt labi vada siltumu, taču tas ir viegli plīstošs.

Lai izvēlētos sev piemērotāko siltumnīcas veidu, ir nepieciešams izanalizēt iepriekšminētos kritērijus, kā arī sazināties ar speciālistiem, kas piedāvās atbilstošāko risinājumu ikviena vajadzībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti