Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Skaistam smaidam

Lai zobi būtu veselīgi, tie rūpīgi jākopj jau no mazotnes. Katram bērnam, līdz ar pirmā piena zobiņa izšķilšanos, jāvelta laiks un uzmanība mutes higiēnai, lai tā kļūtu par veselīgu ieradumu.

 

Pirmās iemaņas

Zobu tīrīšanai tiek izmantotas zobu pastas, kas bērniem radītas ļoti pievilcīgas  - krāsainas un ar labu garšu.Taču līdz divu gadu vecumam mazuļiem neiesaka lietot fluorīdus saturošas zobu pastas, un, tā kā  bērni vēl neprot izskalot muti un izspļaut pastas atlikumu, zobu tīrīšana jāveic ar tādu, kurā nav fluorīdu vai arī vispār bez pastas.

No 2 gadu vecuma var sākt izmantot fluorīdus vai aminofluorīdus saturošu zobu pastu. Organiskais aminofluorīds stprina zobu emalju un palīdz to remineralizēt, tādējādi padarot zobus veselīgākus.

Zobu tīrīšanai uz bērna zobu birstītes uzliek pastu zirņa lielumā. Svarīgi, lai bērns iemācās zobus tīrīt pareizi, tāpēc zobu tīrīšanas procedūra jāveic vecāku kontrolē, vai arī vecākiem bērna zobi jāpārtīra.

Pusaudžiem svarīgs arī kalcijs

Pusaudža vecumā zobu kopšanai jāpievēršas īpaši rūpīgi. Bērnam augot un vienlaicīgi veidojoties pastāvīgajiem zobiem, ir jāuzņem pietiekami daudz kalcija. Jāiekļauj uzturā piena produkti un siers, tumšie lapu dārzeņi, kā arī vienlaicīgi jānodrošina organisms ar D vitamīnu, kas palīdz kalcijam uzsūkties. Zobu pastas jāizvēlas ar aminofluorīdiem, kas stiprina emalju, kā arī ar ksilītu, kas iedarbojas uz mutes mikrofloru un neļauj attīstīties smaganu saslimšanām.

Pieaugušajiem zobu tīrīšana ar pastu mehāniski noņem mīksto zobu aplikumu. Savukārt, ārstnieciskie augi un vitamīni, ko satur virkne zobu pastu, izvēlēti mērķtiecīgi mutes dobuma veselībai, jo palīdz novērst smaganu iekaisumu un asiņošanu.

Īpašas sastāvdaļas

Dažu zobu pastu sastāvā ir antibakteriālas vielas – triklozāns vai hlorheksidīns. Šīs zobu pastas jālieto ierobežotu laiku, līdz 4 nedēļām. Ilgāka to lietošana var kaitēt mutes dabīgajai mikroflorai. Antibakteriālās zobu pastas nedrīkst lietot bērni, pusaudži, grūtnieces  un gados vecāki cilvēki.

Īpaši jaunu cilvēku vidū populāras ir balinošās zobu pastas. To sastāvā ir abrazīvas vielas, kas, notīrot aplikumu, var padarīt zobus par toni gaišākus, un balinošas vielas.

Zobu higiēnisti iesaka zobu tīrīšanu ar zobu pastu un zobu birstīti veikt katru dienu, to papildinot ar zobu diegošanu un mutes skalošanu ar mutes skalojamo līdzekli.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti