Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Skandināvu stils tavā mājoklī – kā panākt labāko rezultātu ar minimāliem līdzekļiem?

Skandināvu stils kļūst arvien pazīstamāks, un cilvēki to izvēlas ieviest arī savos mājokļos. Kādēļ gan ne? Šis stils ir aktuāls jau kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem, apvienojot eleganci un vienkāršību.

To nereti raksturo arī ar zviedru vārdu “lagom”, kas nozīmē ne par maz, ne par daudz – tieši laikā. Šis vārds apzīmē sabalansētu, laimīgu dzīvi un domāšanu, kas pie tās noved. Vai arī tu vēlies ieviest savā mājoklī Skandināvu stilu? Lūk, kas tev būtu jāizdara:

Atbrīvojies no visa liekā un ievies kārtību

Skandināvu stila pamatā ir minimālisms. Tādēļ pirmais solis ceļā uz šāda stila ieviešanu savā mājoklī ir visu skapju, plauktu un pārējo stūrīšu pārskatīšana, izmetot visu lieko un nederīgo, kā arī, sakārtojot visu “pa plauktiņiem”. Turklāt tas, kas vienam vairs nav nepieciešams, citam var būt īsts dārgums, tāpēc neaizmirsti par iespēju lietas notirgot internetā. Tā tu ne tikai atbrīvosi mājokli no liekā, bet arī nopelnīsi papildus līdzekļus. 

Nokrāso baltu

Šo stilu raksturo svaigums un gaisma. Ja vēlies ātrā un ekonomiskā veidā radīt šādu efektu, nokrāsu sienas baltā vai gaiši pelēkā krāsā. 

Atstaro gaismu

Tā kā Zviedrijā un citās šī reģiona valstīs vairākus mēnešus gadā ir vēss, tumšs un nemīlīgs laiks (kam varam piekrist arī mēs, Latvijā), viņi ir iemācījušies, kā uzlabot savus mājokļus, izmantojot dažāda veida apgaismojumu. Lai gaismu vēl vairāk izkliedētu, var lietot dažāda lieluma un formu spoguļus, kas izgaismos arī tumšākos telpu stūrus. 

Pievērs uzmanību grīdai

Īstens Skandināvu stils nav savienojams ar lieliem paklājiem, kas aizņem visu grīdu. Tā vietā labāk izvēlēties vairākus nelielus, daudzveidīgus paklājus. 

Radi noskaņu

Skandināvi savus mājokļus prot iekārtot, lai tie kļūtu par omulīgām oāzēm, kurās atpūsties, pavadīt laiku ar saviem mīļajiem un vienkārši justies labi. Šādas atmosfēras radīšanai noder sveces, pieklusināts apgaismojums, mīksti un pūkaini pledi un spilveni.

Kvalitāte, nevis kvantitāte

Lai arī tas neizklausās budžetam draudzīgi, taču ikviens Skandināvijas valstu iedzīvotājs tev ieteiks ieguldīt naudu klasiskās un kvalitatīvās lietās, kas radītas no augstvērtīgiem materiāliem. Piemēram, tu vari iegādāties mēbeles internetā, taču pievērs uzmanību, lai tās būtu izturīgas un kalpotu vairākus gadus. 

Multifunkcionalitāte

Skandināvi lieliski prot kombinēt formu un funkcijas. Pievērs uzmanību multifunkcionālu mēbeļu izvēlei piemēram, iegādājies dīvānu, kuru iespējams pārveidot par gultu, kafijas galdiņu ar vietu, kur uzglabāt dažādas lietas utt. Tas nozīmē, ka tu ieguldīsi naudu mazāk priekšmetos, taču tava māja kļūs daudz praktiskāka!

"Uzfrišini", atsvaidzini un pārveido

Arī šķietami novecojušām un nederīgām mēbelēm iespējams piešķirt otro dzīvi, tās vienkārši nokrāsojot, nopulējot vai pārvelkot ar jaunu audumu. Turklāt tagad internetā ir iespējams iegādāties visu nepieciešamo, lai no nekā īpaša radītu mākslas darbu. Atliek tikai pievienot mazliet pacietības un radošuma. 

Dažādi audumi

Mājokli daudz omulīgāku un patīkamāku iespējams padarīt, izvēloties mīkstus, dabīgus audumus tā noformējumā, piemēram, linu, vilnu u.c. Mākslīgās ādas paklājiņš būs lielisks akcents ikvienā mājā vai dzīvoklī. 

Dabas pieskāriens

Līdzīgi kā Latvijā, arī Skandināvijas valstīs dabas tuvums ir jūtams it visur, tādēļ tam ir nozīme arī mājās. Pētījumi rāda, ka telpaugi ir lieliski stresa noņēmēji, kā arī tie palīdz attīrīt gaisu. Kas gan vairāk nepieciešams? Ienes katrā telpā vismaz vienu puķupodu, un tu redzēsi, kā tas uzlabos ne tikai istabas izskatu, bet arī sajūtu, atrodoties tajā. 

Meklē mēbeles, interjera elementus un citus piederumus, lai savā mājoklī ienestu Skandināvijas stilu? - Ielūkojies interneta veikala 220.lv piedāvājumā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti