Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SUP dēļi – kas tie tādi?

Vasaras karstumā piemērotākā atpūtas vieta ir ūdens tilpņu tuvumā. Sauļošanās un veldzējošas peldes palīdzēs atpūsties, tomēr tie, kuriem laiskošanās nešķiet interesanta, var uz ūdens atpūsties arī aktīvi. Ir daudz dažādu iespēju, kā padarīt laiku, ko pavadām pie un uz ūdens, interesantāku un aktīvāku. Pēdējo gadu laikā aizvien populārāka aktivitāte ir “supošana” jeb SUP dēļi (no angļu valodas – standup paddleboarding).

Nedaudz vēstures

Šīs nodarbes aizsākumi daudzviet pasaulē meklējami jau pirms pieciem tūkstošiem gadu. Dažādās variācijās kaut kas līdzīgs “supošanai” noticis gan Peru, gan Itālijā, gan Ķīnā, bet šī brīža variants radies Klusā Okeāna Havaju salās divdesmitā gadsimta četrdesmitajos gados. Protams, SUP izcelsme cieši saistīta ar sērfošanu.

Kāds havajiešu sērfotājs, kļūstot vecāks, vairs nespēja piecelties, lai noķertu vilni, tāpēc, tā vietā, lai, guļot uz dēļa, ar rokām peldētu pēc viļņiem, viņš sāka stāvēt uz dēļa un izmantot airi, lai tiktu uz priekšu. Vēlāk viņa dēli sāka izmantot šo metodi, lai uzraudzītu un fotografētu tūristus, ko apmāca sērfošanā, kā arī, lai vērotu paisumu un bēgumu.

SUP pēc būtības ir divu sporta veidu apvienojums – airēšana un sērfošana. SUP dēlis pēc uzbūves ir līdzīgs sērfošanas dēlim, taču tas ir daudz lielāks, kas ļauj vieglāk noturēt līdzsvaru un brīvi stāvēt uz dēļa. Atšķirībā no sērfošanas, kur, lai kustētos uz priekšu jāairējas ar rokām vai jāizmanto viļņi, lai izmantotu SUP dēli, nepieciešams arī airis. SUP dēli labāk izmantot mierīgākā ūdenī, taču pieredzējušiem lietotājiem, nebūs problēmu to izmantot arī viļņos.

2004.gadā “supošana” tika iekļauta kā disciplīna sacensībās Bufalo, ASV, bet 2007.gadā tika izveidots pirmais laikraksts, kas veltīts šim sporta veidam. Laika gaitā ir izveidojušās dažādas SUP disciplīnas – sērfošana, tūrisms, joga un pat zvejošana.

SUP sērfošana ir klasiskās sērfošanas variācija, kurā, lai nokļūtu līdz sērfošanas zonai, dalībnieki drīkst izmanot airi. SUP sērfa dēļi ir mazāki un īsāki.

 

SUP dēlis piemērots dažādām aktivitātēm

SUP tūrisms ir populārākās “supošanas” veids Latvijā. Tieši SUP tūrismam tika izveidoti šodien zināmie lielie, piepūšamie SUP dēļi, kas pat nepieredzējušam lietotājam ļauj noturēt līdzsvaru uz ūdens. SUP tūrismam paredzētais dēlis pa ūdeni slīd līdzīgi ka kanoe vai kajaks. Šādi dēļi aprīkoti arī ar stiprinājumiem bagāžai, un tos ir ērti izmantot mierīgā ūdenī, lai izpētītu dabu.

Latvijā populāra ir SUP lietošana ne tikai ezeros, upēs un jūrā, bet arī izpētot purvus. Izmantojot SUP, nedrīkst aizmirst arī par drošību, tāpat kā braucot ar kanoe vai kajaku, jālieto glābšanas veste. Jo īpaši izpētot nezināmus ūdeņus un purvus, svarīgi, lai ikvienam “supotājam” mugurā būtu glābšanas veste.

Ņemot vērā to, ka SUP dēlis ļauj ne tikai stāvēt, bet arī apsēsties un apgulties uz tā, laika gaitā radusies arī SUP joga. Nodarbojoties ar SUP jogu, SUP dēlis tiek izmantots kā platforma, uz kuras izpildīt dažādas jogas pozas uz ūdens. Šūpošanās veicina treniņu efektivitāti, pastiprināti attīstot līdzsvaru. Šai nodarbei piemērotākie ir piepūšamie SUP, kas ir platāki, ar lielāku pretslīdes zonu un aprīkoti ar airu stiprinājumiem.

Arī zvejnieki atklājuši to, ka SUP dēļi var būt lietderīgi zvejas palīgrīki. Piepūšamie SUP dēļi ir vieglāk pārvadājami, nekā laivas un tie ļauj makšķerēt seklākās ūdens tilpnēs.

SUP dēļi ir viegli lietojami, tos var izmanot jebkādā fiziskās sagatavotības līmenī. Izmēģini!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti