Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Svarīgākais, kas tev jāatceras, dodoties ceļojumā uz ārzemēm ar mašīnu

Pat pieredzes bagātiem autovadītājiem ceļošana ārpus valsts ar mašīnu var būt pamatīgs izaicinājums. Apdrošināšanas kompānija Compensa sagatavojusi tev vairākus noderīgus padomus, kas atvieglos braukšanu pa citu valstu ceļiem.

Turi svarīgākos dokumentus pieejamā vietā

Ceļojot ārpus Latvijas tu neesi pasargāts no tā, ka tevi nevar apturēt citas valsts Ceļu policija. Tieši tādēļ, lai izvairītos no laika kavēšanas un liekām problēmām, atceries vadītāja apliecību, transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību un arī apdrošināšanas dokumentus turēt viegli atrodamā vietā. Joprojām ir tādi cilvēki, kas prāto par to, ja ir KASKO, vai vajag OCTA polisi. Kā zināms, OCTA apdrošināšana ir obligāta, savukārt KASKO autovadītājs var iegādāties brīvprātīgi. Brīžos, kad šķiet, ka iztikšana ar pamata polisi var būt pietiekama, der atcerēties, ka KASKO ietver daudz plašākus riskus. Piemēram, Compensa KASKO polisi iespējams izvēlēties dažādās darbības teritorijās – Latvija, Baltija, Eiropa vai Eiropa+.

Svarīgi apzināties, ka, izraisot negadījumu, OCTA segs tikai tos zaudējumus, kas radušies trešajai personai un tās mantai, taču ne tev pašam. Šajā gadījumā lieti noder KASKO polise, kas sedz arī tev un tavai mantai radītās izmaksas. Turklāt Compensa KASKO apdrošināšanas polisē iekļauti riski, kas saistīti ne tikai ar avārijām, bet arī transportlīdzekļa apzagšanu, nozagšanu, dabas stihiju un mājdzīvnieku radītajiem bojājumiem un sadursmēm ar meža zvēriem. Kā zināms, ikviens no šiem riskiem ir vienlīdz nopietns un iespējams kā Latvijā, tā citās valstīs.

Pielāgo savu transportlīdzekli

Ja tu dodies uz valsti, kur, piemēram, auto pārvietojas pa kreiso ceļa pusi, pievērs uzmanību tam, vai tava transportlīdzekļa gaismas lukturi ir pielāgoti šiem apstākļiem. Vienkāršāk to, protams, būs izdarīt pie speciālista.

Pievērs uzmanību tam, vai tavā automašīnā ir visi nepieciešamie piederumi un aprīkojums, kuram jābūt līdzi, pārvietojoties pa konkrēto valsti. Atceries, ka dažādās valstīs šie noteikumi var atšķirties. Šis aprīkojums var būt: pirmās palīdzības aptieciņa, ugunsdzēšamais aparāts, brīdinājuma trijstūris, sniega lāpsta, mašīnas iedarbināšanas knaibles un vadi, rezerves riepa u.c.

Noskaidro ceļu satiksmes noteikumus

Lai arī tas var šķist pašsaprotami, konkrētās valsts ceļa satiksmes noteikumu pārzināšana padarīs ceļojumu daudz mierīgāku. Katru reizi, kad iekāp mašīnā, atgādini sev par to, pa kuru ceļa pusi jābrauc, pievērs uzmanību zīmēm, it īpaši tām, kas norāda uz brīdinājumiem, ātruma ierobežojumiem utt. Tāpat, protams, neaizmirsti piesprādzēties un atgādināt to citiem pasažieriem – drošībai jābūt pirmajā vietā!

Plāno savu ceļojumu

Pirms dodies ceļā, ir vērts izpētīt un arī iezīmēt maršrutu, pa kuru plāno braukt. Tādējādi varēsi izvairīties no līkumošanas pa sliktas kvalitātes brauktuvēm un apmaldīšanās. Lai arī mūsdienās maršrutus var ērti veidot, izmantojot dažādas aplikācijas, der arī vecā, labā karte. Ja ceļo vienatnē, iedod kādam uzticamam cilvēkam, kas palicis mājās, sava ceļojuma maršruta kartes kopiju.

Lai nebūtu jāpaliek uz ceļa

Pirmkārt, dodoties braucienā ārpus Latvijas, tev jāaprēķina aptuvenais budžets, kāds būs nepieciešams ceļojuma laikā, iekļaujot ne tikai naktsmītnes, izklaides un maltītes, bet arī degvielu un ārkārtas situācijas. Nekad nevar zināt, kurā brīdī pēkšņi var būt nepieciešams mainīt auto riepu vai tikt galā ar vēl nopietnākām ķibelēm. Tāpat atceries par svarīgāko medikamentu iepakošanu somā, laika apstākļiem atbilstošu apģērbu un apaviem. Un, protams, braucot pie stūres, neaizmirsti arī par laika veltīšanu atpūtai un miegam, kas ir svarīga ikvienam šoferim.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti