Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tiek plānots dzīvokļa remonts: ar ko sākt?

Dzīvokļa remontam nepieciešama nopietna iepriekšējā sagatavošanās. Vissvarīgākais punkts ir detalizēta remonta plāna sastādīšana, ņemot vērā pat mazākās nianses. Ar ko sākt, ja tiek plānots dzīvokļa remonts, lai remonta darbi neievilktos uz nenoteiktu laiku un gala rezultāts neapšaubāmi iepriecinātu? Par to skaidrosim šajā rakstā. Lasi un apsver punktu pa punktam mūsu ieteikumus par pareizu remontdarbu organizēšanu dzīvokļos!

1. Kāds dzīvokļa remonts ir nepieciešams: kosmētiskais vai kapitālais?

Pirmkārt, Tev ir jāizlemj par labu turpmākā remonta sarežģītībai un apjomam. Lūk, daži ieteikumi, ka palīdzēs pieņemt lēmumu.

  • Lai dzīvoklis būtu gaišāks un estētiskāks, reizēm pietiek ar kosmētisko, virspusējo remontu – tapešu nomaiņu, griestu balināšanu, vecā grīdas seguma nomaiņu, sienu krāsošanu u.c. darbībām.
  • Ja vēlies pilnībā atbrīvoties no visa garlaicīgā un vecā, izlem par kapitālajam remontam ar logu nomaiņu, sienu izlīdzināšanu, jaunu grīdu ieklāšanu, moderniem griestiem, kā arī jaunas sadzīves tehnikas un mēbeļu izvietošanu. Tādējādi Tava māja tiks pārveidota, liekot tai izskatīties kā jaunai.

Veicot kapitālo remontu, nevajadzētu atteikties no pieredzējušu speciālistu palīdzības. Tas jo īpaši attiecas uz moderna dizaina izveidi, tostarp pārbūvi un dažu sienu un starpsienu nojaukšanu.

2. Pieņem lēmumu par interjera dizainu un renovācijas plānu

Vispirms izlem par katras atsevišķas telpas interjeru un dizainu, kuru plāno mainīt savā dzīvoklī. Vari lūgt padomus profesionālam dizainera, kas, lai arī nedaudz palielinās kopējos finansiālos izdevumus remontam, ļaus racionāli izmantot ierobežoto platību un izvēlēties piemērotākos risinājumus.

Tāpat, plānojot telpu dizainu, iesakām sastādīt remonta skici, kurā jānorāda:

  • mēbeļu atrašanās vieta. Tas attiecas uz visa veida mēbelēm – gan tām, kas novietotas uz grīdas, gan tām, ko plānots stiprināt pie siena;
  • gaismekļu novietojums. Padomā, kur vislabāk novietot lampas/lustras un iebūvētās spuldzes, lai gaisma pēc iespējas vairāk un pareizāk apgaismo telpu. Piemēram, virtuvē jāparedz gan pamata apgaismojums, gan atsevišķa lampa virs ēdamzonas un LED lentas virtene gatavošanas zonā;
  • elektrība. Norādi kontaktligzdu atrašanās vietas, kas ir būtisks faktors, ņemot vērā sadzīves tehnikas atrašanās vietu. Tas ir svarīgi, lai pēc tam varētu pareizi projektēt elektrības vadu uzstādīšanu visās telpās;
  • aksesuāri. Apsver galveno dekoratīvo elementu atrašanās vietu – izlem, kur atradīsies gleznas, spoguļi, augi u.c. elementi.

Remonta plānā jānorāda vēlamais apdares variants – tapešu līmēšana, krāsošana u.c. Ja plānots sadalīt telpu atsevišķās zonās, dizaineri iesaka kādu no sienām nokrāsot citā krāsā, lai uz to koncentrētos, vizuāli sadalot istabu.

3. Nosaki telpu remonta secību

Lai, veicot remontdarbus, izvairītos no liekiem netīrumiem un putekļiem, darbus vispirms ieteicams veikt telpās, kas atrodas vistālāk no ārdurvīm. Remonta beigu posmā vēlams izvēlēties koridoru, pa kuru pastāvīgi tiek slaucīti būvmateriāli un instrumenti. Tas nepieciešams, lai nenotraipītu un nesaskrāpētu jau remontētās sienas apdari un nesabojātu jauno grīdu.

Remontētās telpas papildu aizsardzībai var noderēt plēve, kas nofiksēta durvju ārpusē, tādējādi pasargājot telpu no celtniecības netīrumiem, putekļiem, apmetuma, krāsas u.c. nejaušiem bojājumiem.

4. Izlem – remonts dzīvoklī tiks veikts patstāvīgi vai ar speciālistu palīdzību

Lai arī izvēles ir dažādas, iesakām visus remontdarbus neveikt pašam. Pēc nepieciešamības visu remontdarbu vai tikai īpaši sarežģītu darbu veikšanu vari uzticēt kvalificētiem speciālistiem. Pirmkārt, pieredze un zināšanas ļaus viņiem ātri un efektīvi veikt remontdarbus. Otrkārt, nav papildus jāiegādājas dārgi instrumenti, ar kuru palīdzību ideāli tiek uzliets betona slānis uz grīdas vai izklātas flīzes.

Pat tad, ja Tev šķiet viegli uzstādīt iekšdurvis, jāatceras, ka šādiem darbiem nav pieļaujama pat mazākā neprecizitāte. Ja esi patiešām uz “Tu” ar kādiem darbiem – nebaidies izmantot savas zināšanas! Taču sarežģītākus remontdarbus uztici speciālistiem, lai tie nebūtu jāpārtaisa, kas var būtiski palielināt finansiālās izmaksas remontdarbiem.

5. Izveido nepieciešamo materiālu un instrumentu sarakstu

Pēc telpu, mēbeļu un interjera dizaina galīgās izvēles ir jāsastāda pilns nepieciešamo būvmateriālu saraksts. To skaits un kopējās izmaksas ir atkarīgas no remontdarbu apjoma un to veikšanas veida. Ja budžets atļauj, ieteicams ieiegādāties  būvmateriālus ar nelielu rezervi.

Izveido atsevišķu dekoru priekšmetu sarakstu – plaukti, spoguļi, gleznas u.c. Sāc pirkumus ar izvēlētajiem dekoru elementiem, lai tad, ja plānotais dekora elements nav pieejams, vari ātri precizēt dzīvokļa renovācijas dizaina versiju.

Tāpat vajag izveidot nepieciešamo celtniecības instrumentu sarakstu, lai pabeigtu remontdarbus. Lai to izdarītu, vari lūgt palīdzību celtniecības speciālistiem vai būvniecības veikalu darbiniekiem.

6. Aprēķini izdevumus

Visus interesē, cik maksā dzīvokļa remonts. Kad ir veikti sagatavošanās darbi – sastādīti remonta plāni un skices, sagatavoti nepieciešamo materiālu un instrumentu saraksti, pieņemts lēmums par iespēju veikt remontu pašam vai ar remonta speciālistu palīdzību – varēsi aprēķināt plānotā remonta aptuvenās kopējās izmaksas.

Apmeklējot pirmo veikalu, nevajadzētu steigties ar visu materiālu iegādi. Sastādītajos materiālu un instrumentu sarakstos norādi dažādu veikalu cenas, kas ļaus veikt pirkumus par minimālām izmaksām. Rūpīgi apsver remonta brigādes pakalpojumu izvēli. Pievērs īpašu uzmanību ne tikai piedāvātajām remontdarbu izmaksām, bet arī citu klientu atsauksmēm par remonta pakalpojumu kvalitāti.

Kad viss saplānots – jāķeras pie paša remonta darbiem, atbrīvojot telpas un demontējot vecos elementus. Ja domā, ar ko sākt, kad dzīvokļa remonts nonāk līdz vannas istabai – ieskaties Banknote.lv sagatavotajā blogā, kas atklās, Vannas istabas remonts paša spēkiem: kā to īstenot?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti