Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Uzraugiet savus impulsa pirkumu paradumus

Vai esat pēdējā laikā savos naudas tērēšanas paradumos novērojuši, ka jums varētu būt problēmas ar impulsu izraisītiem pirkumiem? Ja tā, tad pirmais solis, kā šādu nevajadzīgu paradumu kontrolēt ir uzraudzīt savus impulsus. Jaunajā gadā uzstādiet sev jaunu mērķi un izsekojiet, kur tieši jūs nelietderīgi iztērējat savus nopelnītos naudas līdzekļus. Sāciet ar to, ka nākamās nedēļas vai divu laikā novērojiet paši sevi ikreiz, kad dodaties uz veikalu. Impulsu vadīti pirkumi var šķist ka nieks, līdz brīdim, ka to radītie izdevumi ir tik lieli, ka pat visi atrie krediti Latvija nespēs jums palīdzēt, lai tos segtu.

Lai novērotu savus ieradumus, turiet pa rokai nelielu piezīmju grāmatiņu, un katru reizi, kad izjūtat vēlmi iegādāties kaut ko, kas būtu praktisks vai tomēr ne tik ļoti, ierakstiet to šajā blociņā. Konkrētās nedēļas laikā pierakstiet visus pirkumus, neatkarīgi no tā, vai iegādājieties kaut ko tiešsaistē vai klātienē veikalā. Vēl labāk – ja varat papildus piefiksēt arī to, kas tieši izraisījis nepieciešamību vai vēlmi pēc konkrētā pirkuma, kādu impulsu vadīti jūs vēlaties to iegādāties. Pat ja jūs nenopērkat preci, bet tikai ieliekat to grozā vai sapņojat par to – vienkārši izsekojiet visām šāda tipa vēlmēm. Bieži vien  impulsu pirkumi ir zemapziņas veikti, taču jūs nevarēsiet kontrolēt savus izdevumus, ja jūs to nezināt – kas tieši tos provocē.

Daži citi padomi, ko jūs papildus varētu darīt, lai kontrolētu impulsu vadītus tēriņus:

  • Cik vien maksimālie iespējams - izvairieties no pārtikas veikaliem un citām iepirkšanās vietām, kad jūsu ledusskapis ir pilns un nav arī nekādu citu vajadzību, lai apmeklētu veikalu. Tikai viena vienīga atrašanās veikalā jau praktiski garantēs, ka jūs no tā iznāksiet ar kādu pirkumu, kura iegāde būs impulsu vadīta. Tā vietā – pavadiet laiku aktīvi, dodieties pastaigā pa parku vai nelielā skrējienā pāris kvartālu rādiusā.
  • Ja jums ir jādodas iepirkties, ejiet  uz veikalu apbruņojušies ar iepirkšanās sarakstu, lai iegādātos tikai patiesi nepieciešamas lietas. Un stingri pieturieties pie sastādītā saraksta. Iestāstiet sev, ka jebkas, kas nav iekļauts sarakstā, ir jums stingri aizliegts.
  • Vēlaties kaut ko nopirkt šeit un tagad? Katru reizi, kad tā jūtaties, ievelciet dziļi elpu. Un padzerieties ūdeni. Šo darbību izraisītā kavēšanās var palīdzēt jums izmest impulsa vēlmi ārā no galvas.
  • Iekārtojiet 30 dienu sarakstu: ja jums ir vēlēšanās nopirkt kaut ko specifisku, izstrādājiet sev vienkāršu noteikumu, ka vispirms noskatītais pirkums ir jāieraksta 30 dienu gaidīšanas sarakstā. Ja pēc 30 dienām jūs joprojām to vēlaties iegādāties – tad jūs esat 100% pārliecināts, ka šo lietu jums vajag, tāpēc varat to iegādāties (protams, ja jums ir nauda, nevis bezprocentu piedāvājums no kredits247 Latvija). Vienkāršais fakts, ka kaut ko vēlamu jūs vispirms iekļaujat sarakstā (izpratne par prioritātēm un svarīgumu) un pēc tam liekat sev nogaidīt (aizkavētais apmierinājums), var radīt vislielāko progresu impulsu vadītu pirkumu apkarošanā.
  • Atrodiet aizraujošas lietas, ko darīt kopā ar saviem draugiem vai ģimeni, lai jūsu laiks būtu aizpildīts un domas novērstas. Vai jūsu draugu vidū arī ir tādi šopaholiķi kā jūs, kuriem patīk bezmērķīgi iepirkties? Tad jūs varat vēl kādam palīdzēt un mudināt šos draugus atrast cita tipa izklaides, kas automātiski neiztukšo jūsu maciņus. Ja jūsu draugi atsakās mainīties, iespējams, jums ir vērts šādu draudzību izvērtēt, ja jūsu dzīves vērtību skala krasi atšķiras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti