Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vai ir droši balināt zobus? Ieteikumi veselīgam smaidam

Mirdzošs smaids bieži tiek uzskatīts par skaistuma un pārliecības pazīmi.

Tā rezultātā zobu balināšana ir ieguvusi milzīgu popularitāti. Bet starp neskaitāmajiem zobu balināšanas produktiem un procedūrām, kas ir pieejamas, rodas būtisks jautājums: vai ir droši balināt zobus? Šī raksta mērķis ir sniegt padziļinātu izpēti par zobu balināšanas drošības aspektiem un aplūkot efektīvas metodes, kas sniedz pozitīvus rezultātus.

Izpratne par zobu krāsas maiņu

Pirms iedziļināties zobu balināšanas drošībā, ir svarīgi saprast, kāpēc zobi zaudē savu dabisko baltumu. Zobi var iekrāsoties dažādu faktoru dēļ, tostarp:

Pārtikas traipi, kas rodas uz zoba ārējā slāņa (emaljas), kurus bieži izraisa tumšas krāsas pārtika, dzērieni un smēķēšana. Dziļāki traipi, kas rodas zoba struktūrā, bieži vien veidojas tādu faktoru dēļ kā fiziskas traumas, noteiktu zāļu lietošana, fluorīdu deficīts vai pārmērīga tā lietošana.

Kā notiek zobu balināšana?

Zobu balināšanas produkti, kas tiek pārdoti bez receptes, darbojas izmantojot fizisku spēku, vai balina traipus ar tām pašām ķīmiskajām vielām, ko izmanto balināšanas procedūrās pie zobārsta, bet mazākās devās.

Abrazīva balināšana. Produkti, kuriem ir jebkāda veida graudainība, piemēram, balinošās zobu pastas, tās darbosies kā abrazīvs līdzeklis un fiziski notīrīs traipus, kas rodas uz zobu virsmām.

Ķīmiskā balināšana. Lielākajā daļā balināšanas plāksnīšu, želeju un skalošanas līdzekļu ir ķīmiskie balinātāji, piemēram, karbamīda peroksīds vai ūdeņraža peroksīds. Ķīmisko vielu koncentrācija bezrecepšu produktos ir daudz zemāka.

Vai zobu balināšana ir droša?

Zobu balināšana parasti tiek uzskatīta par drošu, ja tā tiek veikta pareizi vai profesionāļu uzraudzībā. Tomēr ir svarīgi atšķirt profesionālu ārstēšanu, ko uzrauga zobārsti, no mājas metodēm.

Profesionāla zobu balināšana: Zobārsta uzraudzīta balināšana ir drošākais variants. Zobārsti novērtēs mutes veselību, ieteiks vispiemērotāko ārstēšanu un uzraudzīs procesu.

Zobu balināšana mājās: bezrecepšu balināšanas komplekti, plāksnītes un zobu pastas var būt efektīvas, taču dažiem var radīt zināmu risku. Var rasties zobu jutīgums, smaganu kairinājums, vai var būt nevienmērīgi izbalināti zobi, ja produkts tiek lietots nepareizi.

Vai zobu balināšanas produkti ir droši?

Abrazīvie zobu balināšanas līdzekļi parasti ir droši, taču zobu beršana ar pārāk cietām daļiņām, vai zobu tīrīšana ar abrazīvu materiālu ilgāk nekā ieteikts, var noberst emalju.

Gala rezultāts var nebūt pozitīvs, jo emalja padara zobus baltus, savukārt dentīns, materiāls, kas veido zoba iekšējo daļu, ir dzeltenbrūnā krāsā. Ja jūs pārāk daudz noberžat emalju, dentīna krāsa sāk parādīties.

Kopumā ir balināšana ir droša un efektīva, ja produktus izmanto tieši tā, kā norādīts uz iepakojuma. Vislabāk ir izvēlēties produktus, kuriem ir zemāka ķīmisko vielu koncentrācija un īsāks iedarbības laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Pieci pieprasītākie juridiskie pakalpojumi

Mums katram dzīvē var gadīties situācijas, kad ir nepieciešams izmantot juridiskos pakalpojumus. Fiziskas personas visbiežāk meklē juridisko palīdzību, lai sakārtotu dažādus ģimenes tiesību jautāj...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti