Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Veidi, kā dārzā izaudzēto saglabāt lietošanai ziemā

Izaudzēt pašiem savus dārzeņus un augļus ir lieliski. Tas ļauj ne tikai iegūt veselīgus produktus, un gandarījumu par izaudzēto, bet arī atslābināties no ikdienas, rušinoties dārzā. Pēc tam, kad raža ievākta, bieži vien dārzā izaudzēto nepieciešams sagatavot, lai augļus un dārzeņus dažādos veidos varētu baudīt arī ziemā. Produktu uzglabāšanai pamatā pastāv šādas iespējas: sasaldēšana, dehidrēšana jeb žāvēšana, kā arī konservēšana un marinēšana. Turpinājumā nedaudz plašāk par katra paņēmiena īpatnībām un priekšrocībām.

Sasaldēšana

Iespējams, sasaldēšana ir viens no vienkāršākajiem veidiem, ja Jums ir piemērota sadzīves tehnika virtuvei – saldētava. Svarīgākais, sasaldējot produktus ir tos sasaldēt ātri, jo tādā veidā tiks saglabāta maksimāli augsta uzturvērtība un atkausētais produkts būs vistuvāk dabiskajam gan garšas, gan struktūras ziņā.

Saldēšanai izmantojiet hermētiskus traukus vai saldēšanas maisiņus. Atcerieties arī to, ka produktus rūpīgi jānomazgā, jo sasaldējot tos, arī mikroorganismi sasals, bet atkausējot – liela daļa no tiem atdzīvosies. Tas nozīmē, ka arī pēc pusgada ar atkausētu, nenomazgātu augli iespējams iegūt, piemēram, baktēriju izraisītas saslimšanas. Atkausētus produktus otrreiz sasaldēt nedrīkst, jo jau uzsākot atkausēšanu, sākas dažādi bojāšanās procesi, līdz ar to vēlreiz saldētu pārtiku vairs nebūs droši ēst.

Lai arī varētu šķist, ka, ja reiz produkts ir sasalis, tad ar to nekas nenotiks, nav ieteicams saldētā veidā uzglabāt pārtiku ilgāk par sešiem mēnešiem. Laika gaitā arī mīnus 18 grādos turpinās dažādi procesi un pārtika pamazām kļūst uzturam nepiemērota. Lai spētu izsekot, kad produkti sasaldēti, izmantojiet marķieri vai uzlīmes, atzīmējot sasaldēšanas datumu.

Dehidrēšana jeb žāvēšana

Šī metode nebūs piemērota visiem produktiem, bet lieliski saglabās produktu garšu. Jāpārliecinās, ka produkti, ko vēlaties žāvēt uzglabāšanai, ir gatavi un tiem nav bojājumu.

Žāvēt produktus var gan ļaujot tiem izkalst sausā vietā, gan izmantojot cepeškrāsni, gan speciālu iekārtu – augļu žāvētāju.

Augļu žāvētājs ļaus nodrošināt piemērotus apstākļus, lai uzglabāšanai izžāvētu ne tikai ierastos augļus un ogas, bet arī, piemēram, sēnes, piparus un citus dārzeņus.

Marinēšana un konservēšana

Visticamāk, pats populārākais produkts, ko uzglabā izmantojot šādu metodi ir gurķis, kam seko ievārījumu gatavošana no dažādiem augļiem, ogām un pat dārzeņiem.

Lai arī marinēšana ļauj produktus uzglabāt ļoti ilgi, lai to izdarītu, produktiem tiek pievienotas dažādas vielas – tātad noteiktā mērā tiek mainīta to garša. Klasiski kā konservants tiek izmantots sāls, cukurs un etiķis. Šīs izejvielas uzskatāmas arī par garšas pastiprinātājiem, taču tiem piemīt arī specifiska garša – sāļums, saldums un rūgtums. Tā kā konservēšanai tiek izmantots samērā liels šo vielu daudzums, parasti produktu garša mainās līdz ar izmantoto cukura, sāls vai etiķa daudzumu.

Galvenais ieguvums marinējot produktus ir tas, ka var sagatavot lietošanai gatavu pārtiku. Kombinējot dārzeņus un garšvielas var sagatavojot dažādus čatnijus, ievārījumus, želejas vai salātus.

Protams, arī mājas apstākļos iespējams iekonservēt produktus bez garšas pastiprinātāju izmantošanas - tādā gadījumā produktus nepieciešams karsēt ūdenī. Karsējot, piemēram, burciņas, kurās salikti gurķi, no tām tiek izspiests gaiss un tiek nogalinātas baktērijas un citi mikroorganismi. Pēc tam burciņas kārtīgi jāaizvāko.

Ja arī Jūs vēlaties sagatavot krājumus ziemai, ieskatieties interneta veikalā 220.lv, kur plašā klāstā pieejami augļu žāvētāji un  sadzīves tehnika virtuvei, kas šo darbu ļaus paveikt vienkārši un ātri!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti