Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Velosezona jau rit pilnā sparā – vai esi veicis velosipēda apkopi?

Klāt gada siltie mēneši un tas nozīmē, ka klāt ir arī ilgi gaidītā velosezona. Tavs velosipēds, visticamāk, vairākus mēnešus nav lietots un to nepieciešams sagatavot aktīvajai sezonai. Vai Tu jau esi veicis velosipēda apkopi? Ja vēl neesi to izdarījis, taču nupat grasījies to darīt, Tev noderēs daži mūsu padomi, kā veikt apkopi.

Notīri velosipēdu

Pirmkārt un galvenokārt, velosipēdam vienmēr jābūt tīram. Tīrīšana ir garlaicīgs, tomēr ļoti nepieciešams process. Tev nav nepieciešams smalks tīrīšanas komplekts – pietiks ar spaini, kurā ir ziepjūdens un vecu zobu suku. Tad velosipēds gluži vienkārši jānomazgā.

Pēc vairāku mēnešu stāvēšanas velosipēds noteikti ir pamatīgi noputējis, tādēļ esi gatavs mazliet piepūlēties. Ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem gan nenosaka, ka velosipēdam jābūt tīram, tomēr tas, kā izskatās Tavs velosipēds, daudz pasaka par Tevi un to, kā tu izturies pret savu īpašumu.

Pārbaudi gaisa spiedienu riepās

Slikti piepūstas velosipēda riepas ir pakļautas pārduršanai. Aizmirstiet trauslus rokas pumpjus, lai pārliecinātos, ka velosipēda riepas ir tehniskā kārtībā un pilnībā gatavas braukšanai, izmantojiet pumpi ar manometru. Tādi pieejami iegādei gan velosipēdu veikalos, gan ikdienas lietošanai bez maksas degvielas uzpildes stacijās.

Apskati uz velosipēda riepas skaitli, kas nosaka, cik daudz gaisa nepieciešams - tad, skatoties manometrā, iepildi nepieciešamo daudzumu. Esi uzmanīgs un precīzs, pretējā gadījumā riepa var uzsprāgt!

Parūpējies par bremzēm

Pēc aktīvās sezonas Tava velosipēda bremžu uzlikas noteikti ir nodilušas, tādēļ katras sezonas sākumā tās noteikti jāmaina. Padoms – bremzes nedarbojas, ja uz velosipēda riepām nevar redzēt rievas.

Jaunu bremžu uzliku uzstādīšana ir ļoti lēts un viegls process, un ir ļoti daudz vietnes, kas Jums var sniegt ieteikumus, kā to izdarīt. Turklāt, lai to izdarītu, nepieciešama vien seškante. Pie reizes pārliecinies, ka bremzes nečīkst – notīri riepas un nepieciešamības gadījumā pielāgo bremžu trosītes.

Ieeļļo detaļas

Iegādājies velosipēdam atbilstošu smērvielu un ieeļļo ikvienu vietu, kur metāls pieskaras metālam.

Ņem vērā – neeļļo nevienu detaļu, īpaši ķēdi pirms neesi to kārtīgi notīrījis. Ja zem smērvielas būs daudz netīrumu, viss var izvēsties vēl sliktāk nekā bija pirms tam.

Pārbaudi stūres pozīciju

Lai nodrošinātu, ka velosipēds brauc noteiktajā virzienā, noteikti pārliecinies, vai stūre atrodas pareizajā pozīcijā. Apgriez velosipēdu otrādi un griez riepas. Ja riepas mazliet kustas uz sāniem, tām nepieciešama “atbrīvošana”.

Taču ņem vērā, ka šis ir ātrs labojums, kas der vien tad, ja velosipēdu izmanto ikdienas vajadzībām. Pretējā gadījumā noteikti vērsies pie speciālista, jo precīzai un profesionālai stūres iztaisnošanai nepieciešams speciāls aprīkojums.

Noregulē sēdekli

Kad velosipēds kādu laiku netiek lietots, jāatceras, ka tas būs jāpielāgo Tavām vajadzībām no jauna. Pirmkārt, runa ir par velosipēda sēdekli – pacel vai nolaid to, lai tas atbilstu Tavam braukšanas stilam.

Ja braukšanas laikā rodas sāpes ceļgalos, iespējams, ka sēdeklis ir pārāk zemu. Padoms - kad pedālis atrodas viszemākajā pozīcijā un uz tā uzlikta kāja, kājai vajadzētu pilnībā iztaisnoties.

Pārbaudi ķēdi

Velosipēda ķēde ir rīks, kas rūpējas, lai velosipēda mehānisms strādātu pareizi un Tu varētu ar velosipēdu pārvietoties. Ja ar ķēdi rodas problēmas, zini – velosipēds nav lietojams.

Vai zināji, ka ķēde ar laiku mēdz izstiepties? Tas notiek vairāku iemeslu dēļ: lietošanas apjoma, braukšanas veida, braukšanas stila un apstākļiem, kādos velosipēds tiek lietots.

Tā kā nav viena veida, kā ķēde nodilst, nav universālu norādījumu, kā to pārbaudīt vai mainīt. Vienīgais palīgs ir īkšķa likums - ja starp ķēdi un ķēdes zobiem var saskatīt dienasgaismu, ir laiks mainīt ķēdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti