Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ventspils - pilsēta uzņēmējdarbībai un izglītībai

Lai darbība būtu iespējami efektīva un katra nākamā diena būtu labāka par iepriekšējo, jau šodien svarīgi domāt par nākotni. Ventspils valstspilsētas pašvaldības mērķtiecīgi vadītās darbības rezultātā pilsēta var lepoties ar virkni sasniegumu un, galvenais, ar apmierinātiem pilsētniekiem.

Izrāviens apstrādes rūpniecībā 

2021. gads uzņēmējiem bija sarežģīts pandēmijas dēļ, vienlaikus daudzi Ventspils uzņēmumi to izmantoja kā atspērienu attīstībai jaunos virzienos. Uzdrīkstēšanās atmaksājas ilgtermiņā, jo Ventspilī strādājošo apstrādes rūpniecības uzņēmumu apgrozījums sasniedza vēl nepieredzētu 343 milj. eiro robežu. Tāds rezultāts nav bijis mūsu pilsētas vēsturē.

Izaugsme turpinās arī šogad! Salīdzinot 2022. gada 1. pusgadu ar 2021. gada 1. pusgadu, Ventspils pilsētā strādājošo apstrādes rūpniecības uzņēmumu produkcijas izlaides apjoms ir pieaudzis par 37 %, sasniedzot 210 milj. eiro robežu.

Lielākā daļa jeb 90% no produkcijas tiek eksportēta, sniedzot iespēju apstrādes rūpniecības uzņēmumiem realizēt savu produkciju augstākas maksātspējas tirgos.

Ventspilī ražotie ielu un sniega tīrīšanai paredzētie transportlīdzekļi tiek eksportēti uz vairāk nekā 30 valstīm pasaulē. Publicitātes foto.

Prioritāte – jaunas darba vietas un uzņēmējdarbības veicināšana

Ar dažādām aktivitātēm, tostarp finansiālu, administratīvu un informatīvu atbalstu, pašvaldība veicina jaunu uzņēmumu veidošanos un uzņēmumu piesaisti Ventspils pilsētai, kā arī atbalsta un motivē esošos uzņēmumus. Pašvaldības veiktās aktivitātes palīdzējušas Ventspilī sasniegt vienu no zemākajiem bezdarba līmeņiem Kurzemē.

Tajā pašā laikā Ventspilī ir arī vienas no labākajām iespējām Latvijā atrast algotu darbu. Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, 64% Ventspilī reģistrēto bezdarbnieku jaunu darbu atrod ne ilgāk kā sešu mēnešu laikā. Ventspils pilsētā katru nedēļu ir pieejamas vairāk nekā 200 vakances dažādās profesijās – no vienkāršām līdz augsti specializētām.

Ventspils valstspilsētas pašvaldība skaidri apzinās – lai rastos jaunas darba vietas, ir jābūt labvēlīgai uzņēmējdarbības videi. Tādēļ, atbalstot esošos un topošos uzņēmējus, tika atklāts Ventspils Biznesa atbalsta centrs, kurā komersantiem būtu ērtāk uzzināt par biznesa uzsākšanas un attīstības iespējām pilsētā. Tāpat Ventspils Biznesa atbalsta centrā iespējams strādāt un organizēt tikšanos bezmaksas biroja koprades telpās, saņemt konsultācijas dažādos ar uzņēmējdarbību saistītos jautājumos un satikties ar citiem uzņēmējiem.

Dzīvokļu piešķiršana kvalificētu speciālistu piesaistei

Tiek turpināta 2017. gadā uzsāktā pašvaldības dzīvokļu atbalsta programma Ventspilī strādājošajiem kvalificētiem speciālistiem tādās nozarēs kā veselības aprūpe, izglītība, zinātne, pētniecība, sports, komunālā saimniecība, kultūra, pilsētas pārvalde, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, kā arī apstrādes rūpniecība. Ventspils pašvaldība noslēgusi sadarbības līgumus ar 15 komersantiem par dzīvokļu piešķiršanu kvalificētiem speciālistiem. Kopumā šobrīd speciālistiem tiek izīrēti 92 dzīvokļi.

Izglītības nozīme ekonomikā

Pašvaldība lielu nozīmi piešķir tam, lai pilsētā iegūstamā izglītība ietu kopsolī ar uzņēmējdarbības attīstības tendencēm, tādēļ būtiska loma ir arī ilggadējai un veiksmīgai pašvaldības un Ventspils Tehnikuma sadarbībai.

Mūsdienu prasībām atbilstošos mācību apstākļos tehnikums audzēkņiem piedāvā apgūt dažādus arodus viesmīlībā un tūrismā, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, datorsistēmās, metālapstrādē, mašīnbūvē un autotransportā. Turklāt profesijas pielāgotas darba tirgus prasībām.

 Ventspils Tehnikuma audzēkņiem pieejama mūsdienīga mācību vide un iespēja praktizēties darba vidē balstītās mācībās. Publicitātes foto.

Augsti kvalificēta darbaspēka sagatavošanā būtiska loma ir kvalitatīvai augstākajai izglītībai, tādēļ Ventspils pašvaldība pirms 25 gadiem izveidoja Ventspils Augstskolu. Pašvaldība kopš augstskolas dibināšanas finansiāli atbalstījusi kvalificētu mācībspēku un zinātnieku piesaisti, modernu auditoriju izveidi un infrastruktūras attīstību, kā arī studijas doktorantūrā  un daudzveidīgas jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējas, tai skaitā finansējot studentu iniciatīvas projektu konkursā.

Ventspils Augstskola piedāvā 17 studiju programmas 3 fakultātēs, sākot no pirmā līmeņa līdz doktorantūras studijām. Studiju programmas ir īpaši pielāgotas darba tirgus prasībām, studiju saturs augsti novērtēts darba devēju, ārvalstu ekspertu, kā arī studentu vidū.

Ventspils Augstskola. Publicitātes foto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti