Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ventspils Sporta skolai 70

Viena no lielākajām sporta skolām Latvijā – Sporta skola “Spars” – dibināta 1951. gada 30. maijā. Tolaik - Ventspils pilsētas Tautas izglītības nodaļas Jaunatnes sporta skola, savu darbību sāka ar 50 audzēkņiem, kuri tika uzņemti 2. jūnijā, tādēļ šī diena tiek uzskatīta par sporta skolas dzimšanas dienu. Sākotnēji darbs norisinājās 3 nodaļās: mākslas vingrošanas, akrobātikas un vieglatlētikas, bet rudenī tika atvērta arī basketbola nodaļa zēniem. Gadu gaitā skolai vairākkārt mainījies nosaukums, taču kopš 2019. gada audzēkņi lepni nes vārdu – Ventspils Sporta skola “Spars”.

 

Šajā laikā būtiski mainījies ne vien skolas nodaļu, bet arī audzēkņu skaits – no sākotnējiem 50 sportistiem līdz 1100 šodien. Sekmējot skolēnu sasniegumus, jau 6 gadus Ventspilī darbojas Augstas klases sportistu sagatavošanas centrs, pilnveidojot sportistu attīstību un izcilus sasniegumus tādos sporta veidos, kā  svarcelšana, vieglatlētika un šorttreks.

Pirms 70 gadiem vasaras sākumā trenēties uzsāka pirmie 50 sporta skolas audzēkņi. Nodarbības, kā vēsta to dienu nodarbību saraksti, pirmo mēnesi notika vienu reizi nedēļā – sestdienās. Darbības sākumā lielākā daļa audzēkņu bija vidusskolēni un Republikas mēroga sacensības notika tikai vecākajai vecuma grupai. Pamazām sports kļuva “jaunāks” un atsevišķos sporta veidos tas bija pieejams pirmsskolas vecuma bērniem. Piecdesmitajos un vēl sešdesmitajos gados treniņa nodarbības notika no vienas līdz trīs reizēm nedēļā. Šobrīd, lai sasniegtu valsts un augstāka mēroga virsotnes, audzēkņi trenējas piecas līdz sešas dienas nedēļā, sestdienās un svētdienās piedaloties sacensībās – un tā visu gadu, bez pārtraukuma.  

Lai sportisti spētu sasniegt pēc iespējas augstākus mērķus, nepieciešams atbilstošs inventārs un modernas treniņu vietas. Un tādas Ventspilī ir daudz! Šobrīd sporta skolas audzēkņiem, pieejamas augstas kvalitātes, modernas, Eiropas standartiem atbilstošas treniņu vietas. Basketbola hallē atrodas multifunkcionāla sporta spēļu zāle, kurā sporta skolas audzēkņu startus var vērot 3000 skatītāji. Turpat pieejamas boksa, cīņas, sporta vingrošanas un atlētiskās vingrošanas zāles. Bet sportistu labsajūtu palīdz uzturēt pirts komplekss, ārsta kabinets un Fizioterapijas centrs, kuru, pateicoties pašvaldības finansējumam, bez maksas izmanto vairāk nekā 2000 Sporta skolas un privāto sporta klubu bērni un jaunieši. Attīstīt riteņbraukšanas prasmes audzēkņi var jebkurā gadalaikā. Siltākā laikā treniņi norisinās vienā no modernākajām BMX trasēm Latvijā, kurā izveidoti dažādas sarežģītības tramplīni un virāžas, lai varētu pēc iespējas objektīvāk novērtēt braucējus. Savukārt vēsajā gadalaikā audzēkņiem un citiem interesentiem pieejama iekštelpu BMX treniņbāze, ar 40 metrus garu trasi, 4 braukšanas celiņiem, pārvietojamiem trases moduļiem, starta estakādi, darba galdu velosipēdu remontam un ne tikai. Vieglatlētikas nodaļas audzēkņi iemīļojuši Vieglatlētikas manēžu. Tajā izbūvēti Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas prasībām atbilstoši skrejceliņi ar virāžām, 60 m sprinta taisne, augstlēkšanas, tāllēkšanas un kārtslēkšanas sektori, tenisa laukums, diska un šķēpa mešanas treniņu sektori. Bet siltākā laikā priekšroka tiek dota Olimpiskā centra “Ventspils” stadionam, kur atrodas vieglatlētikas arēna ar tāllēkšanas, augstlēkšanas, kārtslēkšanas un lodes grūšanas sektoriem, kā arī apsildāms centrālais futbola laukums, ar 3200 skatītāju vietām. Teritorijā ierīkoti tenisa korti ar četriem laukumiem, kā arī rezerves futbola laukums un minifutbola laukums. Pilsētā tiek domāts arī par šorttreku, daiļslidošanu, hokeju un kērlingu. Ledus halle piemērota tā, lai tajā var rīkot starptautiskas sacensības.

Sportisti novērtē to, ka trenēties iespējams kā Ventas kreisajā krastā, tā labajā. Pārventā atrodas Sporta halle „Pārventa” un Ventas kreisajā krastā - Sporta nams “Centrs”. Sporta namā “Centrs” ikvienam interesentam ir pieejama moderna šautuve ar 8 šaušanas celiņiem, Baltijā lielākā ārējā alpīnistu siena, kompleksā sporta zāle un smagatlētikas zāle. Pilsētnieki un audzēkņi ir iecienījušo aiz sporta halles esošais mākslīgā seguma futbola laukums. Un tas nav vienīgais Ventspilī! Skolas un klubu audzēkņiem iespējams trenēties un sacensības aizvadīt arī Futbola stadionā Katoļu ielā 40, kurš aprīkots ar pēdējās paaudzes sintētisko segumu, kas vizuāli un pēc tehniskajiem parametriem ļoti līdzinās dabīgajam zālienam. Lai trenēties un spēlēt varētu sev piemērotā laikā, ierīkots mākslīgais apgaismojums, kas nodrošina labu redzamību krēslainā vakara stundā kā spēlētājiem, tā un skatītāju tribīnēs ar 500 sēdvietām. Papildus sporta bāzēm, ko ikdienā aktīvi izmanto Sporta skolas audzēkņi, Ventspilniekiem ir iespēja trenēties arī Pludmales volejbola stadionā. Lai ikviens aktīvists justos ērti un tiktu pie serves, pieejami pieci pludmales volejbola laukumi, pārģērbšanās kabīnes, noliktava un treneru telpa.

            Lai sasniegtu labus rezultātus, sports daudziem Sporta skolas “Spars” audzēkņiem kļuvis par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, tādēļ vasarās skolēni tiek iesaistīti sporta nometnēs, tādējādi palielinot treniņu apjomu un trenējoties divas līdz trīs reizes dienā. Gan izbraukuma, gan pilsētas tipa nometnes ir tradīcija un ļoti gaidīts notikums, jo tiek organizētas jau kopš 1968. gada.

Pašreizējā situācija, ar esošajiem noteikumiem nopietni ierobežo skolas audzēkņu un citu jauniešu iespējas trenēties. Tomēr, pateicoties Ventspils pilsētas pašvaldības izveidotajai sporta infrastruktūrai, ārtelpas sporta bāzēs un apvidū pieejamās iekārtas ļauj treniņu procesu pielāgot maksimāli tuvu ierastajai videi.

            Sporta skolā tiek domāts par ikviena iespējām sportot! Jau pirms 25 gadiem treneres Mārītes Strūģes vadībā sāka attīstīties sports personām ar īpašām vajadzībām. Un Mārīte šo sportu vada joprojām!

Visas nodaļas Sporta skolā “Spars” darbojas ar augstiem panākumiem. Piemēram, viens no Basketbola nodaļas bijušajiem audzēkņiem Kārlis Pauls Lasmanis ir Olimpiskās zelta medaļas ieguvējs vasaras olimpiskajās spēlēs Tokijā. Tāpat šajās olimpiskajās spēlēs šogad lieliski sevi pierādīja mūsu svarcēlāji. Artūrs Plēsnieks izcīnija olimpisko bronzu, savukārt Ritvars Suharevs – 6.vietu. Lieliskā trenera darbā ir izaudzināti gan šie olimpieši, gan citi rekordisti, un aug arī jaunā maiņa – Armands Mežinskis un Daniela Ivanova. Arī šorttrekisti Ventspilī trenējas ar panākumiem. Redzamākais no tiem ir Roberts Krūzbergs, kurš šobrīd piedalās kvalifikācijas posmos Pekinas Ziemas olimpiskajām spēlēm. Ne mazāk panākumiem bagāti ir Sporta skolas vieglatlēti, to augstie panākumi aizsākās jau 1980. gadā, kad par olimpisko čempionu šķēpa mešanā kļuva Dainis Kūla. Šobrīd redzamākās no vieglatlētikas nodaļas sportistēm ir Rūta Kate Lasmane un Darja Sopova. Darja šī gada vasarā izcīna bronzas medaļu pasaules U20 čempionātā. Savukārt Rūta Kate Lasmane izcīnija bronzas medaļu Eiropas U-23 čempionātā trīssoļlēkšanā. Panākumi pasaules mērogā arī mūsu BMX sportistiem, Eiropas čempionāta BMX frīstailā olimpiskā parka disciplīnas finālsacensības Ventspils Olimpiskās vienības sportists un Latvijas čempions Ernests Zēbolds, demonstrējot lielisku sniegumu, izcīnīja augsto ceturto vietu. Otrs mūsu sportists Tomass Grinbergs ierindojās 15.vietā.

Lai arī Sporta skola darbu uzsāka vien ar trim nodaļām, šobrīd tā audzēkņus uzņem jau desmit nodaļās: Basketbola, BMX riteņbraukšana, Džudo, Ložu šaušanas, Peldēšanas, Smaiļošanas un kanoe airēšanas, Šorttreka, Sporta vingrošanas, Svarcelšanas un Vieglatlētikas nodaļās. Paralēli šīm sporta skolas nodaļām pilsētā aktīvi darbojas arī privātie sporta klubi, pārstāvot tādus sporta veidus kā hokejs, futbols, bokss, teniss, volejbols un citi.

Šādi, par aktīvā dzīvesveida iespējām Ventspilī un sportistu panākumiem varētu turpināt gari un plaši. Tomēr skaidri redzams – Ventspilī sports ir cieņā. Un pateicoties kvalitatīvam sporta skolas un treneru darbam, kā arī pateicoties pilsētā esošajai sporta infrastruktūrai, kas pieejama ik vienam sportot gribētājam, panākumi ir un panākumi būs!

 

  

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti